Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rotatia culturilor: 3 plante pentru care acest proces este extrem de important

rotatia-culturilor-3-plante-pentru-care-acest-proces-este-extrem-de-important

Pentru a obtine o recolta bogata si profitabila este important sa se faca o rotatie corespunzatoare a culturilor. Acest proces asigura cresterea continua a fertilitatii solului, utilizarea corespunzatoare a resurselor de apa din sol si mai ales reducerea atacului de boli si daunatori.


Productia va fi mai mare, de calitate ridicata atunci cand se foloseste rotatia culturilor, comparat cu monocultura. In ultimul caz, solul poate fii degradat, lipsit de elementele nutritive din sol necesare pentru cresterea plantelor, iar bolile si daunatori se vor raspandi masiv de la an la an. Mai jos sunt prezentate trei plante pentru care rotatia culturilor este foarte importanta si sugestii de culturi premergatoare care vor asigura conditiile optime pentru dezvoltarea acestora.


 

Cultura de grau


 

Graul (Triticum aestivum) este folosit in industria alimentara, mai ales sub forma de faina, iar tulpinile pot fi utilizate in fabricarea celulozei. Taratele pot fi folosite pentru furajarea animalelor deoarece sunt bogate in proteine si saruri minerale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


 

Graul de toamna este un bun premergator pentru plantele care se seamana atat toamna cat si primavara dar este pretentios fata de plantele cultivate inaintea sa. Acestea trebuie sa fie recoltate timpuriu, sa imbogateasca solul cu substante nutritive si sa aiba un consum redus de apa.


 

Pentru graul de toamna trebuie evitate plantele care scad nivelul de apa si azot din pamant cum sunt sorgul si iarba de Sudan, conform publicatiei Fitotehnie. De asemenea, nu sunt indicate nici plantele vulnerabile fata de boli comune, cum sunt alte cerealele paioase.


 

Cele mai bune culturi premergatoare pentru grau sunt leguminoasele care elibereaza terenul la inceputul verii deoarece acestea lasa solul foarte fertil: mazare, borceagul de primavara, fasolea. Și leguminoasele perene sunt potrivite pentru a fi cultivate inaintea graului: trifoiul, lucerna, sparceta. De asemenea o buna premergatoare poate fi rapita de toamna. Mai pot fi semanate inaintea graului si in, cartofi timpurii, porumb si floarea soarelui, cu conditia eliberarii la timp a terenului.


 

Cultura de floarea soarelui


 

Floarea soarelui (Helianthus annuus) este utilizata in alimentatia oamenilor si animalelor dar si in industria oleochimica. Floarea soarelui este o planta pretentioasa fata de rotatia culturilor si nu suporta monocultura deoarece poate fi usor atacata de boli - mana, putregai alb, putregai cenusiu si de daunatori - gargarita porumbului sau viermii sarma.


 

Astfel, pentru a evita diminuarea productiei, floarea soarelui nu trebuie cultivata dupa plante care sunt atacate de putregaiul alb - soia, fasole, naut, sfecla, rapita, mustar si nici dupa plante atacate de putregaiul cenusiu - cartof sau in. Culturile cu inradacinare adanca nu vor permite plantelor de floarea soarelui sa creasca in conditii optime, deci trebuie evitate si lucerna, sfecla, sorgul sau iarba de Sudan.


 

Printre plantele care pregatesc corespunzator solul pentru cultura de floarea-soarelui se regasesc porumbul, cerealele de toamna si mazarea. La randul ei, floarea soarelui poate fi o planta premergatoare buna pentru culturile de primavara si pentru graul de toamna.


 

Pentru a obtine profituri mai mari si recolte de floarea soarelui de o mai buna calitate poate fi folosit sistemul de productie Clearfield® Plus. Acesta contine hibrizi toleranti si un erbicid foarte eficient impotriva buruienilor. Deoarece planta este toleranta la anumite grupe de erbicide, trebuie avut in vedere faptul ca celelalte culturi care vor fi plantate ulterior se pot confrunta cu problema combaterii samulastrei de floarea soarelui si este necesara alegerea cu atentie a erbicidelor de combatere.


 

Cultura de rapita


 

Rapita (Brassica napus oleifera si Brassica rapa oleifera) este folosita in alimentatie - in special pentru ulei, pentru hrana animalelor, pentru producerea de miere dar si ca biocombustibil. Se obtin culturi bogate cantitativ in soluri brun roscate si in cele din seria cernoziomurilor cand temperatura anuala medie se incadreaza intre 7 si 10 grade Celsius.


 

Monocultura trebuie evitata si in cazul culturii de rapita pentru a preveni imbolnavirea si atacul daunatorilor. Spre exemplu, rapita nu trebuie plantata dupa soia si floarea-soarelui deoarece cultura risca sa fie atacata foarte puternic de putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum).


 

Cele mai indicate plante premergatoare sunt cele care elibereaza terenul timpuriu precum cerealele de toamna, cartofii timpurii, leguminoasele boabe - mazare, borceagul de toamna si trifoiul rosu. Rapita este o planta buna premergatoare pentru graul de toamna, orzul de toamna, dar si pentru culturile succesive  de porumb si varza in scop furajer.


 

 

Rotatia culturilor este un factor important in domeniul agriculturii deoarece ajuta la sporirea  cantitatii si calitatii culturilor. Este important ca pentru fiecare planta sa se aleaga o cultura premergatoare care sa creeze conditiile optime in sol pentru dezvoltarea acesteia.


 

Sursa foto: Shutterstock


Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.75 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016