Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR aprobat 209 produse traditionale iar alte 90 se afla pe lista de asteptare

madr-aprobat-209-produse-traditionale-iar-alte-90-se-afla-pe-lista-de-asteptare

In acelasi timp, conform lui Viorel Morarescu, director general in cadrul MADR, au fost respinse 130 de documentatii.


Producatorii romani au reusit sa ateste la Ministerul Agriculturii 209 produse traditionale, alte 90 de dosare sunt in analiza, iar 130 de documentatii au fost respinse pentru ca nu indeplineau toate conditiile impuse de noua legislatie privind atestarea produselor traditionale.
 
„Pana in prezent au fost atestate 209 produse traditionale si mai avem in lucru inca 90 de dosare, dar am respins alte 130 de documentatii. Termenul pana la care producatorii cu atestate vechi mai pot depune dosare pe noua legislatie este 30 noiembrie 2014. Cu toate acestea, si dupa aceasta data alti producatori care vor sa isi inregistreze un produs la Ministerul Agriculturii, ca fiind produs traditional, pot sa o faca. Este un proces in derulare. Noi am avut in aceasta perioada foarte multe intalniri in tara cu producatorii pentru a-i ajuta sa vina sa depuna cat mai repede dosarele pentru atestare, dar mai mult nu putem face, nu putem sa depunem documentatii in locul lor”, a declarat Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
Produsele traditionale atestate pana in prezent sunt din toate categoriile alimentare respectiv carne, lactate, fructe, paine, peste, bauturi alcoolice, siropuri, dulceturi etc.
 
Inainte de intrarea in vigoare a noii legislatii pentru atestarea produselor traditionale, Romania avea inregistrate 4.400 de astfel de produse traditionale si era, probabil, in Uniunea Europeana, tara cu cel mai mare numar de produse atestate la nivel national.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Romania detine un singur produs certificat la nivel european prin indicatia geografica protejata, respectiv Magiunul de prune Topoloveni, iar pentru alte doua produse demersurile sunt destul de avansate in vederea obtinerii recunoasterii denumirii de origine protejata,respectiv pentru Telemeaua de Ibanesti si Peste Novac afumat de Tara Barsei.

 Specialistii MADR considera ca Romania va avea oportunitati enorme pe piata europeana, daca va reusi sa obtina protectie pentru cat mai multe produse traditionale, oportunitati legate de piata sau pentru obtinerea finantarilor pentru promovare.
 
Potrivit datelor MADR, la nivel european, Italia si Franta detin suprematia cu 296, respectiv 243 de astfel de produse protejate, iar Bulgaria, tara care a intrat in UE 2007, odata cu Romania, are trei produse recunoscute cu denumire de origine protejata (DOP) si 11 cu indicatie geografica protejata. Conform legislatiei europene, produsele traditionale mai pot obtine protectie ca specialitate traditionala garantata.
 
La nivel mondial, sunt garantate 1.427 de produse traditionale din care in Uniunea Europeana sunt 1.404 produse. Cele mai multe produse protejate, dupa Italia si Franta, se regasesc in Spania — 205, Portugalia — 139, Grecia — 106 si Germania — 96.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016