Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tehnologia cresterii somnului european

tehnologia-cresterii-somnului-european

Somnul european sau somnul de Dunare este cunoscut de majoritatea oamenilor sub denumirea simpla de somn. Este un peste cu valoare economica ridicata, fiind apreciat de foarte multa lume.


Cunoscatorii stiu ca somnii care cantaresc 1-3 kg au gustul cel mai bun, carnea lor nu e foarte grasa si nu prezinta miros respingator, asa cum se intampla in cazul celor mari.

Desi el poate creste la dimensiuni impresionante, de peste 100 kg, in conditii de ferma se prefera producerea exemplarelor mici de pana la 2,5 kg. Intr-o ferma familiala, consideram ca obtinerea de somn de 1,5-2 kg este suficienta.

Asadar, in continuare va prezentam tehnologia de crestere a somnului european pana la aceasta greutate in sistem recirculat, in conditii de microferma familiala.
 

Particularitati biologice ale somnului european

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Somnul face parte din familia Siluridae si ordinul Siluriformes. Este cel mai mare peste osos strict de apa dulce, atingand frecvent greutati de peste 100 de kg. Recordul inregistrat este de 5 metri lungime si 306 kg in greutate. Desi poate atinge aceste dimensiuni impresionante, numai carnea exemplarelor mici de sub 12 kg are gustul bun pentru care sunt atat de ravniti.
 
Acest peste cu corpul lipsit de solzi, gura larga si mustati lungi este singura specie de somn cu originea in Europa. Pe langa aceste caracteristici, se mai recunoaste dupa inotatoarea dorsala (de pe spate) foarte scurta, iar cea anala foarte lunga, ce incepe din treimea anterioara a corpului.

In mod natural, se gaseste in rauri si lacuri, in tara noastra in majoritatea raurilor mari, dar care prezinta curs lent. Fluviul Dunarea abunda de somni, fiind nelipsiti insa din povestile pescarilor de pe Mures, Prut, Olt, Bega, Timis, Tisa, Somes.
 
Este un peste rapitor, care vaneaza in special dupa lasarea intunericului. Ziua sta retras in locurile mai adanci, in gropi, sub radacini de copaci sau chiar sub maluri.

Se hraneste practic cu orice misca si chiar cu cadavre. Prefera insa sa se hraneasca cu peste, broaste si raci, pentru care nu face efort prea mare pentru a-i prinde.

Cu ajutorul mustatilor sale, adevarate organe senzitive cu care pipaie si simte mirosul, el depisteaza prada asupra careia se arunca cand aceasta a ajuns in dreptul gurii. In general este considerat a fi un peste lenes.
 
Vederea sa este destul de slaba, avand ochii foarte mici raportati la marimea corpului si situati lateral. Mustatile sale senzitive pipaie practic substratul si il ajuta sa gaseasca hrana.

Gura este larga si inzestrata cu multe randuri de dinti sub forma de perie care il ajuta sa nu ii scape practic nimic din ce a apucat. Exista zvonuri ca somni de talie mare au atacat chiar si caini, insa niciuna din aceste afirmatii nu a fost insa demonstrata. Cert este ca in stomacul unor somni de talie mare au fost gasite pene de rate si oase de sobolani de apa, bizami etc.
 
Femela depune 30.000 de icre la fiecare kilogram de masa corporala, adica o femela de 10 kg va depune 300.000 de icre. Masculul pazeste cuibul pana ce larvele eclozeaza. Perioada de incubatie a icrelor depinde de temperatura apei si variaza intre 3 si 10 zile. Daca in acest rastimp nivelul apei scade in jurul cuibului si exista pericolul ca icrele sa se usuce masculul loveste apa cu coada pentru a stropi icrele.
 
Icrele de somn sunt toxice si deci nu sunt potrivite pentru consumul uman nu provoaca moartea, doar severe deranjamente intestinale si afectiuni ale ficatului.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.88 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016