Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 sfaturi esentiale pentru o gradina roditoare

5-sfaturi-esentiale-pentru-o-gradina-roditoare

Avantajul de a avea o gradina este lesne de inteles pentru oricine si-a dorit macar o data sa aiba propriul sau coltisor de natura. Insa oricat de placut ar fi sentimentul de a iesi dimineata in propria ta curte, realizezi destul de repede ca acest spatiu este destul de greu de ingrijit.



Mai ales in cazul in care planul tau este sa dezvolti o gradina de legume, sunt sanse sa nu ajungi atat de repede la rezultatele dorite. Urmatoarele sfaturi te pot ajuta sa treci repede peste obstacolele pe care orice legumicultor le-a intampinat.

Planifica atent fiecare parcela


Chiar daca majoritatea oamenilor tin cont de aceasta necesitate atunci cand isi incep cultura, nu la fel de multi sunt cei care chiar fac o impartire eficienta a terenului. Inca de la inceput ar trebui sa stii ca nu poti sa acoperi tot pamantul din gradina cu legume. Majoritatea au nevoie de 6-8 ore de soare pe zi pentru a se putea dezvolta armonios.


De asemenea, retine ca legumele nu se planteaza la bazele copacilor, unde radacinile acestora vor fura apa si nutrientii zarzavaturilor. Indicat este sa delimitezi parcelele cu lemn sau caramizi, iar in spatiul dintre ele sa lasi mici alei pe care le poti chiar pietrui. Aleile vor da nu doar un aspect placut si ingrijit curtii, dar iti vor fi foarte utile in timpul gradinaritului.

Ofera apa din belsug

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Un sistem de irigatii poate fi de folos chiar si intr-o gradina mica, insa multi nu gasesc nicio activitate mai placuta si mai relaxanta decat udatul manual al plantelor din curte. Oricum ai prefera sa faci aceasta operatiune, asigura-te ca le oferi apa suficienta, in mod regulat.


Daca ai o gradina la tara, accesul la canalizare ar putea sa nu fie o optiune, asa ca vei avea nevoie de un hidrofor pentru a scoate apa din put la presiunea necesara irigarii. Dispozitivul este nu doar usor de folosit, dar si extrem de util pentru intreaga ta gospodarie, asa ca poti sa incepi inca de pe acum sa afli cum se monteaza un hidrofor.

Mentine calitatea solului


In general legumele se planteaza in soluri lutoase, inchise la culoare, bogate in fosfor, nitrogen si potasiu. Ar trebui sa analizezi pamantul gradinii tale pentru a sti cum il poti trata pentru o mai buna crestere a legumelor. Poti, de asemenea, sa folosesti un chit cu care sa testezi pH-ul solului, pentru a-i determina nivelul de aciditate.


O cultura de legume intr-un sol sarac in nutrienti poate fi ajutata sa creasca cu gunoi de grajd uscat (si mai putin mirositor) sau cu compost. Inainte de orice plantare, nu uita sa sapi cu atentie pamantul pentru a-l aerisi in profunzime.

Fii pregatit de lupta cu buruienile si cu daunatorii


Indeparteaza orice buruiana imediat cum o vezi. Unele dintre ele isi pot depune semintele chiar si sub pamant, asa ca nici smulegerea unei buruieni nu iti poate garanta ca plantele daunatoare nu se vor intoarce.


Daca nu vrei sa folosesti erbicide, poti incerca sa le elimini cu otet, iar pentru insecte poti fabrica un insecticid din patru litri de apa si doua-trei linguri de sapun lichid.

Alege-ti „prietenii”


Stii sigur ca unele insecte precum afidele, dar si mamifere precum rozatoarele trebuie tinute la distanta cat mai mare de gradina ta de legume. Insa nu incerca sa faci toata munca singur, caci natura iti pune la dispozitie foarte multi aliati din lumea animala.


Albinele si ramele sunt deja prieteni bine-cunoscuti, primele fiind vitale pentru polenizarea plantelor, iar celelalte ajutand la aerarea pamantului. Paianjenii, dar si gargaritele pot fi utile deoarece se hranesc cu alte insecte daunatoare, la fel cum fac majoritatea pasarilor, dar si liliecii.


Daca ai cartite, retine ca aceste sunt protejate prin lege, nu mananca plante (sunt carnivore) si chiar ajuta la aerarea si ingrasarea solului. Popandaii sunt rozatoarele subterane de care trebuie sa te feresti, dar majoritatea pot fi tinuti la distanta cu o pisica in curte.



Gradinaritul nu este o munca usoara, insa daca planuiesti cu atentie fiecare pas si urmezi aceste sfaturi, cu siguranta te vei bucura in fiecare an de o gradina plina de rod.


Sursa foto:  Shutterstock.com


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.64 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016