Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultivarea cepei si usturoiului de toamna

cultivarea-cepei-si-usturoiului-de-toamna

Obtinerea unor productii de ceapa si usturoi superioare din punct de vedere cantitativ si calitativ este asigurata prin plantarea din toamna, cu respectarea masurilor tehnologice specifice acestor culturi.



Ceapa si usturoiul prefera terenurile plane, bine nivelate, cu panta intre 1-3‰ si posibilitati de irigare. Terenurile trebuie sa fie permeabile, cu apa freatica la 3-4 m adancime, cu un grad scazut de imburuienare, neinfestate cu boli si daunatori. Structura acestora va fi buna - foarte buna, textura nisipo-lutoasa si luto-nisipoasa, pH-ul 6,5-7,8.
 
Foarte bune premergatoare sunt leguminoasele precum mazarea sau fasolea, care lasa terenul bine aprovizionat cu azot si cerealele paioase, care sunt bune reprimatoare de buruieni. Aceste culturi elibereaza terenul devreme si permit pregatira lui in perioada optima.
 
Bune premergatoare sunt si tomatele timpurii si tomatele de vara, iar corespunzatoare sunt bostanoasele (castravetii, pepenii, dovleceii, dovleacul de copt).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon


Ciuperci Champignon - O afacere de milioane Milioanele TALE Ciupercile champignon Agaricus sunt cultivate inca din secolul XVII Cercetarile si experimentele au demonstrat eficienta culturii de Agaricus precum si calitatile culinare deosebite ale acestei ciuperci In prezent cultura ciupercilor champignon se extinde tot mai mult...

Oferta Speciala
valabila 48h


Culturile premergatoare bune si corespunzatoare trebuie fertilizate in anul de cultura cu 40 t/ha gunoi de grajd. Este bine sa se retina ca ceapa si usturoiul nu trebuie sa se cultive pe acelasi sol decat o data la 3-4 ani.
 
Desfintarea culturilor premergatoare pe suprafete mari se face prin discuire, la adancimea de 8-12 cm (2 treceri perpendiculare una pe alta), particulele de sol sa aiba diametrul sub 5 cm, iar resturile vegetale sa fie incorporate in totalitate.

Pe suprafete mici, desfiintarea culturii premergatoare se face manual, prin scoaterea in afara parcelei a resturilor vegetale si afanarea adanca la cazma.
Afanarea solului la adancimea de 60 cm, se face o data la 3-4 ani pe suprafete mari.

Nivelarea de intretinere se practica in scopul corectarii microdenivelarilor aparute in anul de cultura la plantele premergatoare. Prin aceasta lucrare (doua treceri perpendiculare una pe alta, cu nivelatorul NM-3,2 pe suprafetele mari si manual pe suprafete mici), se asigura o panta uniforma de 1-3‰, gradul de nivelare fiind de 80%.
 
Fertilizarea de baza cu ingrasaminte minerale se face in ziua sau preziua executarii araturii de baza sau afanarii manuale a solului. Imprastierea ingrasamintelor minerale se face uniform pe toata suprafata, fara gresuri.

Dozele de ingrasaminte minerale (kg s.a /ha) sunt in functie de gradul de fertilitate a solului. Aratura adanca sau sapatul la cazma, la adancimea uniforma de 28-30 cm, fara coame si gresuri, cuncorporarea resturilor vegetale si a ingrasamintelor mienrale, se face cand terenul este reavan, urata imediat de maruntirea solului, mecanic sau manual, pe adancimea de 8-10 cm.

Concomitent se face si incorporarea erbicidelor (Treflan 24 EC 3-5 l/ha, Dual 500 EC 3-5 l/ha).  Cantitatea de solutie necesara pentru un hectar este de 450-500 l.

Deschiderea rigolelor pentru modelat solul pe suprafete mari, la adancimea de 18-20 cm, uniforme ca adancime si drepte este necesara daca maruntirea s-a efectuat cu mult timp inainte de modelare, timp in care solul s-a tasat, sau pe solurile cu o textura grea.
 
Modelarea solului se face in brazde inaltate, cu ecartament de 150 cm, coronament de 104 cm, rigole cu deschiderea de 46 cm si adancimea de 16-18 cm. Brazdele sa fie drepte pe toata lungimea lor, bine impachetate si cu un grad uniform de tasare.
 
In vederea realizarii unei distribuiri uniforme si asigurarii unei desimi optime la plantare si rasarire, materialul de plantat - arpagic, bulbi de usturoi (catei) - trebuie sa fie sanatos, bine calibrat, fara codite si frunze.

Inainte de infiintarea culturilor, materialul de plantat se trateaza contra agentilor patogeni si daunatorilor. Arpagicul se trateaza prin prafuire cu Metoben 3 g/kg, aplicat singur sau in amestec cu unul din produsele: Tiuram 75 PU 3 g/kg sau Captadin 50 PU 3 g/kg pentru prevenirea infectiilor cu agenti patogeni Sclerotium cepivorum (putregaiul alb) si Botrytis allii (putregaiul cenusiu).
Bulbii de usturoi se trateaza prin imbaiere, timp de 30 minute, contra nematozilor, paianjenilor bulbilor si agentilor patogeni: Fusarium sp., Penicillium sp. si Sclerotium cepivorum.
 
Pentru bulbii de usturoi se foloseste unul din produsele: Miral 500 EC 0,3%, Polisulfura de bariu 4%, Polisulfura de calciu 8% in amestec cu unul din produsele: Tiuram 75 PU 0,3% sau Captadin 50 PU 0,25%.

Cantitatea de solutie necesara pentru imbaiere este de 150-200 l la 800-1000 kg material de plantat.

Dupa imbaiere, materialul de plantat se pune la uscat timp de 1-2 ore, dupa care se planteaza. Infiintarea culturilor de ceapa si usturoi se face manual,dupa marcarea randurilor, sau numai mecanic la ceapa.
 
Perioada optima de infiintare din toamna este intre 10-20 octombrie pentru ceapa si 10 septembrie - 30 noiembrie pentru usturoi.
Cantitatea necesara de material de plantat este de: 950-1575 kg/ha arpagic si 800-1000 kg/ha usturoi. Pentru cultura de ceapa se foloseste numai arpagic cu diametrul de 14-21 mm.
 
Irigarea de aprovizioare se face prin aspersie in toamnele secetoase, pentru a asigura umiditatea optima in sol in asa fel incat la intrarea in iarna plantele sa fie bine inradacinate (lungimea radacinilor de 8-10 cm), nerasarite sau in faza de rasarire.

Norma de udare este de 200-250 m2 apa/ha, iar irigarea se face ori de cate ori este nevoie. Fertilizarea faziala se face primavara, in doua etape, in functie de faza de vegetatie a solului.
 
Culturile de ceapa si usturoi infiintate din toamna pot fi recoltate in primavara ca legume verdeturi - ceapa verde si usturoi verde, in luna iulie, pentru consum in stare proaspata (bulbi) si toamna.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.58 din 43 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii2 comentarii





Victor 2018-10-01 16:18:21

Ok

Gabriel 2015-01-14 21:24:05

Salut.As dori mai multe informatii despre cultivarea cepei.In ce perioada se poate cultiva?ce tratamente i se aplica?de exemplu impotriva ploii acide exista vreun tratament?merci

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Produse chimice utilizate in sectorul agricol pentru combaterea daunatorilor. Contin ingrediente bi ...

Parte a plugului confec?ionata din tabla de otel, care deplaseaza lateral, rastoarna ?i marunteste ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016