Cum alegem terenul potrivit pentru infiintarea unei plantatii legumicole
In ultima perioada, a existat o tendinta de crestere a cererii pentru legumele romanesti. Oamenii sunt tot mai constienti de importanta consumului de alimente proaspete. Cultivarea legumelor poate deveni o provocare daca nu cunosti care sunt caracteristicile pentru infiintarea unei plantatii. Fie ca alegi sa cultivi legume prin insamantare directa in sol sau cu ajutorul rasadurilor, alegerea si pregatirea solului sunt esentiale pentru obtinerea unei productii de calitate.
Pregatirea solului pentru cultivarea legumelor preferate
Inainte de infiintarea unei plantatii este important sa stii care sunt cerintele specifice fiecarei specii legumicole. Tipul de sol, expunerea la soare si accesul terenului la apa sunt factorii care influenteaza obtinerea unei recolte bogate si de calitate. Este recomandat ca infiintarea plantatiei sa aiba loc pe un teren plan, cu expunere la soare timp de patru pana la cinci ore in timpul zilei. Pe langa alegerea corecta a terenului, lucrarile de dezinfectare si pregatire a solului sunt necesare pentru a asigura cultivarea plantelor in conditii optime, cu un consum eficient de resurse. Cultivarea legumelor prin
rasaduri ofera o dezvoltare optima a culturii, productii timpurii si ridicate. De regula, legumele au nevoie de un sol cu textura medie, care sa nu fie nici prea nisipos si nici prea argilos. Un sol bine pregatit va asigura un mediu potrivit pentru germinarea semintelor cat si pentru inradacinarea rasadurilor. Printre cele mai importante lucrari de pregatire a solului pentru infiintarea unei culturi sunt:
-
Indepartarea resturilor vegetale;
-
Afanarea stratului de sol;
-
Drenarea apei care stagneaza;
-
Modelarea si nivelarea solului;
-
Aplicarea tratamentelor la sol;
-
Mulcirea.
Indiferent de metoda de cultura practicata, solul trebuie sa fie bine afanat, lipsit de pietre, resturi de la culturile precedente sau buruieni. Culturile de legume sunt foarte predispuse la atacul diferitelor insecte si boli. De aceea, pe langa masurile de dezinsectie, cand vine vorba despre rasaduri, este necesara aplicarea unor
tratamente fitosanitare pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura si expunerea la soare
Caldura si lumina sunt factori climatici care influenteaza atat calitatea solului, cat si a plantelor. Temperatura solului, ca si cea a aerului, variaza in timpul zilei. Solul functioneaza ca un izolator termic, de aceea, temperatura solului este mai calda decat cea a aerului. Un sol argilos are tendinta de a retine mai multa apa, iar umiditatea influenteaza schimbarile de temperatura. Temperatura optima pentru fiecare planta difera de la o cultura la alta. Majoritatea legumelor verzi prefera solurile cu temperaturi mai scazute. De exemplu, pentru tomate, temperatura de la semanat la rasarire trebuie sa fie intre 23 si 25 de grade Celsius, temperatura dupa prima saptamana de la rasarire ar trebui sa fie cuprinsa intre 12 si 14 grade Celsius, iar cea de la repicat pana la calire, de 14-16 grade Celsius.
Temperatura solului in timpul zilei este data de radiatia solara. Pozitia geografica a terenului va determina o lumina naturala adecvata. Pentru a avea parte de o expunere indelungata la lumina, orientarea terenului trebuie sa fie sudica, sud-estica sau sud-vestica.
Pretentiile solului fata de apa
Pentru dezvoltarea cu succes a plantatiei legumicole, irigarea este un punct cheie. Legumele sunt destul de exigente atunci cand vine vorba de consumul de apa. Un sol cu un drenaj corespunzator ar trebui sa dreneze aproximativ 5 cm de apa pe ora. Cand se scurge prea repede, legumele nu beneficiaza de suficienta apa. Daca drenajul este prea lent, solul devine mai greu, iar excesul de apa impiedica circulatia aerului in sol. Astfel, radacinile plantelor pot putrezi. Pentru a permite scurgerea surplusului de apa provenit din precipitatii, se recomanda ca terenul pe care se infiinteaza plantatia sa aiba o usoara inclinatie.
La inceputul vegetatiei, udarile se fac la intervale mai mari de timp, cu apa curata, la temperatura pamantului (intre 18 si 20 de grade Celsius). Mai tarziu, cand plantele se dezvolta, udarea se realizeaza mai des, in cantitati mai mari. Legumele care contin o cantitate mare de apa, de exemplu, castravetii, vinetele, ardeii, tomatele, sunt mai pretentioase prin prisma consumului de apa.
Sursa foto: freepik.com
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.