Romania importa morcovi, desi este pe locul 6 in UE la suprafata cultivata
Romania se claseaza in topul tarilor din Uniunea Europeana la cultura de morcovi, insa importa o mare parte din morcovii consumati de populatie.
Romania a cultivat o suprafata de 7.570 de hectare cu morcovi, in 2021. Acest fapt a clasat-o in top zece tari din Uniunea Europeana dupa suprafata cultivata cu morcovi, potrivit datelor de la Eurostat, biroul european de statistica.
Anul precedent, Polonia s-a clasat ca cel mai mare cultivator de morcovi din Uniunea Europeana, cu o suprafata de 17.500 de hectare. De asemenea, Polonia detine aceasta pozitie de cel putin zece ani, conform datelor Eurostat. In clasament este urmata de Franta si Germania cu 16.600 hectare, respectiv 14.900 hectare.
Locul sase in UE este ocupat de Romania cu o suprafata cultivata cu morcovi similara cu cea a Spaniei. Acesta reusita este de laudat, avand in vedere ca Spania are un numar de locuitori de cel putin doua ori mai mare decat al tarii noastre.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, Romania detine o suprafata cultivata cu morcovi de 3,4 ori mai mare decat a Elvetiei.
Productia totala de morcovi a Romaniei a fost de 103.000 de tone, anul trecut. Astfel, importurile au numarat 40.920 de tone, aproximativ 17,2 milioane de dolari, in timp ce exporturile au fost de 1.070 de tone, aproximativ 223.000 dolari, potrivit Tridge - companie de cercetare de piata.
Institutul National de Statistica nu detine datele referitoare la productia sau consumul intern.
La nivelul intregii UE, suprafata cultivata cu morcovi a fost de 107.960 de hectare in 2021. Astfel, acest numar reprezinta 5% din suprafata totala cultivata cu legume (inclusiv pepeni) si capsuni a UE, potrivit datelor Eurostat.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>