Sera. Cultivarea castravetelui amar
Dintre toate cele trei medii de cultura (sera, solar si camp, unde specia a fost cultivata si cercetata), cele mai bune rezultate s-au obtinut in sera. Acest spatiu ofera cele mai bune conditii pentru cresterea si fructificarea speciei.
Tehnologia de cultura folosita in sera nu difera cu mult fata de tehnologia cadru aplicata in camp. Insa are insa cateva particularitati, de care trebuie sa tinem seama. Comparativ cu castravetii comuni, care se cultiva, de regula, in mai multe cicluri in sera, Momordica se cultiva intr-un singur ciclu sau ciclu prelungit.
Odata infiintata cultura primavara, poate fi prelungit ciclul de productie pana toamna tarziu, pana la aparitia inghetului, iar productia creste progresiv pe masura ce planta se matureaza.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit
Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei 1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...
Oferta Speciala
valabila 48h
Stabilirea gradului de fertilitate a solului − prin cartare agrochimica.
Dezinfectia scheletului si a solului – aceasta lucrare se executa daca situatia o impune si sunt posibilitati de efectuare a ei. Din cercetarile noastre s-a ajuns la concluzia ca insasi aceasta planta actioneaza ca un dezinfectant in mediul unde este cultivata.
Efectuarea lucrarilor solului − in sera de regula se foloseste rotosapa, masina de sapat solul sau alte utilaje moderne pretabile pentru aceasta lucrare in sere. Solul trebuie sa fie mobilizat la adancimea de 30-50 cm, in functie de tipul de sol si performanta utilajului. Rotosapa nu poate mobiliza solul la adancimi mai mari de 30 cm.
Afanarea solului − se efectueaza dupa ce solul a fost mobilizat (sapat). Lucrarea se executa cu tractorul din dotare in agregat cu freza FP 1,2, dar se pot folosi si alte tipuri de freza. Aceasta lucrare este foarte importanta si trebuie facuta cu mare atentie deoarece are rolul de a afana solul si de a-l marunti la dimensiuni mici, pe o adancime de 25-30 cm.
Fertilizarea de baza − se face in functie de cartarea agrochimica si se administreaza necesarul de ingrasaminte. De regula se administreaza 80-100 t/ha gunoi de grajd bine fermentat, dar cantitatea poate creste, daca nu se aplica ingrasaminte chimice.
Daca se aplica ingrasaminte chimice, se folosesc de regula 600 kg/ha superfosfat, 400 kg/ha sulfat de potasiu si 200 kg/ha sulfat de magneziu. Atat ingrasamintele organice cat si cele chimice se incorporeaza in sol, dupa administrare, cu rotosapa. Din acest motiv, ingrasamintele trebuie administrate, daca situatia o impune si exista posibilitati materiale si tehnice inainte de mobilizarea solului.
Modelarea si marcarea randurilor – trebuie mentionat ca aceasta specie suporta mai multe variante tehnologice in ceea ce priveste aceasta lucrare. Modelarea si marcarea randurilor in sere este conditionata de mai multi factori:
- sistemul de irigatii folosit – pe brazde, prin picurare, aerian (pulverizare)
- tipul de sera folosit
- modul de dirijare a culturii (sistemul de palisare)
- utilajul din dotare
In serele incalzite, unde factorii de vegetatie pot fi asigurati in totalitate la valori optime, semanatul se poate face in orice perioada a anului. De regula, se foloseste perioada optima de semanat: prima decada a lunii ianuarie. Pentru serele neincalzite, semanatul se face cu o luna mai tarziu (prima decada a lunii februarie) astfel incat plantatul sa se realizeze in prima decada a lunii aprilie.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri profitabile la tara
Am mai spus-o de multe ori faptul ca mediul rural este o oportunitate excelenta pentru dezvoltarea unei afaceri de succes. De data asta, iti recomandam cateva idei prfitabile la tara destinate intreprinderilor mici.... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Ce mai cultiva fermierii romani? Cartofi mov!
Nu este usor sa alegi afacerea in agricultura in care sa investesti, este nevoie sa iti pui gandurile in ordine, sa analizezi ideea, cum ar putea fi mai bine materializata, sub ce forma. Una dintre afacerile care ti s-ar potrivi, mai ales daca ai teren la tara, este cultivarea cartofilor mov. Sa afl... citeste mai mult>>