Sera. Cultivarea castravetelui amar
Dintre toate cele trei medii de cultura (sera, solar si camp, unde specia a fost cultivata si cercetata), cele mai bune rezultate s-au obtinut in sera. Acest spatiu ofera cele mai bune conditii pentru cresterea si fructificarea speciei.
Tehnologia de cultura folosita in sera nu difera cu mult fata de tehnologia cadru aplicata in camp. Insa are insa cateva particularitati, de care trebuie sa tinem seama. Comparativ cu castravetii comuni, care se cultiva, de regula, in mai multe cicluri in sera, Momordica se cultiva intr-un singur ciclu sau ciclu prelungit.
Odata infiintata cultura primavara, poate fi prelungit ciclul de productie pana toamna tarziu, pana la aparitia inghetului, iar productia creste progresiv pe masura ce planta se matureaza.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
Stabilirea gradului de fertilitate a solului − prin cartare agrochimica.
Dezinfectia scheletului si a solului – aceasta lucrare se executa daca situatia o impune si sunt posibilitati de efectuare a ei. Din cercetarile noastre s-a ajuns la concluzia ca insasi aceasta planta actioneaza ca un dezinfectant in mediul unde este cultivata.
Efectuarea lucrarilor solului − in sera de regula se foloseste rotosapa, masina de sapat solul sau alte utilaje moderne pretabile pentru aceasta lucrare in sere. Solul trebuie sa fie mobilizat la adancimea de 30-50 cm, in functie de tipul de sol si performanta utilajului. Rotosapa nu poate mobiliza solul la adancimi mai mari de 30 cm.
Afanarea solului − se efectueaza dupa ce solul a fost mobilizat (sapat). Lucrarea se executa cu tractorul din dotare in agregat cu freza FP 1,2, dar se pot folosi si alte tipuri de freza. Aceasta lucrare este foarte importanta si trebuie facuta cu mare atentie deoarece are rolul de a afana solul si de a-l marunti la dimensiuni mici, pe o adancime de 25-30 cm.
Fertilizarea de baza − se face in functie de cartarea agrochimica si se administreaza necesarul de ingrasaminte. De regula se administreaza 80-100 t/ha gunoi de grajd bine fermentat, dar cantitatea poate creste, daca nu se aplica ingrasaminte chimice.
Daca se aplica ingrasaminte chimice, se folosesc de regula 600 kg/ha superfosfat, 400 kg/ha sulfat de potasiu si 200 kg/ha sulfat de magneziu. Atat ingrasamintele organice cat si cele chimice se incorporeaza in sol, dupa administrare, cu rotosapa. Din acest motiv, ingrasamintele trebuie administrate, daca situatia o impune si exista posibilitati materiale si tehnice inainte de mobilizarea solului.
Modelarea si marcarea randurilor – trebuie mentionat ca aceasta specie suporta mai multe variante tehnologice in ceea ce priveste aceasta lucrare. Modelarea si marcarea randurilor in sere este conditionata de mai multi factori:
- sistemul de irigatii folosit – pe brazde, prin picurare, aerian (pulverizare)
- tipul de sera folosit
- modul de dirijare a culturii (sistemul de palisare)
- utilajul din dotare
In serele incalzite, unde factorii de vegetatie pot fi asigurati in totalitate la valori optime, semanatul se poate face in orice perioada a anului. De regula, se foloseste perioada optima de semanat: prima decada a lunii ianuarie. Pentru serele neincalzite, semanatul se face cu o luna mai tarziu (prima decada a lunii februarie) astfel incat plantatul sa se realizeze in prima decada a lunii aprilie.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.