Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfecla rosie - Beta vulgaris

sfecla-rosie-beta-vulgaris


Sfecla rosie - Beta vulgaris, este o leguma de origine europeana cultivata si folosita in alimentatie din cele mai vechi timpuri. Exista astazi multe soiuri si varietati de sfecla rosie, distincte prin forma radacinii tuberizate, partea comestibila a sfeclei. Radacina se foloseste la ciorbe sau la salate, asa cum este celebra salata de sfecla si hrean.

Culoarea rosie a radacinii tuberizate de sfecla se datoreaza unor substante numite antociani.


Cum se cultiva sfecla rosie
Exista varietati de sfecla de la care se folosesc si frunzele, pentru salate. In general insa acestea sunt considerate furaj.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Niciodata in cultivarea sfeclei rosii nu se abuza de ingrasamintele pe baza de azot, ele vor stimula dezvoltarea vegetativa, cresterea frunzelor, situatie in care radacina tuberizata va stagna. In mod normal, frunzele sunt lungi, cu margine dantelata, cu petiol foarte lung, de culoare verde-violacee. Tulpina sfeclei ajunge la un metru inaltime.

Daca doresti sa recoltezi primele radacini de sfecla in lunile de vara, atunci trebuie sa o cultivi din luna aprilie. Pentru recoltarea toamna, culturile se infiinteaza in iunie. In ambele cazuri, ai mare grija in privinta solului care trebuie sa fie usor, bine ingrasat, cu reactie neutra sau usor acida.

Pamantul trebuie sa fie foarte bine afanat si maruntit. Potrivit literaturii de specialitate, inainte de semanata se face o aratura la 30 de cm, apoi se formeaza straturi inaltate pana la 30 cm si se seamana semintele pe randuri, ingropand samanta la 2-4 cm. Se uda abundent si cand plantele au rasarit uniform si se afla in stadiul de 2-4 frunze, se face un rarit avand grija sa lasam o distanta de 20-25 cm intre plante, pentru a da spatiu suficient radacinii sa se formeze. In tot acest timp se indeparteaza manual buruienile si se uda.

Cea mai buna sfecla rosie pentru gatit este cea de mici dimeniuni, care este mai dulce datorita unui continut sporit de zaharuri iar fibrele sunt mai putin sau deloc lignificate.

O leguma-medicament pentru tensiunea arteriala
Printre substantele benefice continute de radacina sfeclei se numara sarurile de potasiu cu efecte pozitive asupra tensiunii arteriale. Este important de retinut ca spre deosebire de majoritatea vitaminelor, acestea nu sunt distruse sau inactivate prin tratament termic, deci proprietatile sfeclei raman prezente indiferent daca este servita cruda sau preparata.

Sucul de sfecla rosie este si el sanatos, avand un efect de detoxifiere a ficatului
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.3 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016