Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ferma de raci. Reproducerea

ferma-de-raci-reproducerea

La raci sexele sunt separate, asa ca intalnim femele si masculi. Reproducerea este naturala si se bazeaza pe puterea comunitatii de raci dintr-o zona acvatica de a se dezvolta, de a supravietui.


Sistemul de viata este organizat fie in grupuri mici de indivizi, femele si masculi, fie izolati, traind in zone umbroase, cu apa adanca si calda, dar curata si bogata in saruri calcaroase, avand in maluri gauri, fisuri, cavitati, cuiburi intre radacini etc.
 
Cantitatea de raci ce se poate recolta intr-un sezon este determinata in mod special de puterea de reproducere si multimea de indivizi maturi care au participat la reproducerea cu succes a puilor. Fermierii ar trebui sa stie ca dupa recoltare in lac raman multi raci, de la an la an, de obicei racii tineri care nu pot fi in totalitate capturati. Acestia in ciclul urmator vor fi baza multimii de indivizi de reproducere.
 

Care este perioada de imperechere?

 
In perioada de imperechere, adica lunile octombrie - noiembrie sau chiar inceputul lui decembrie, la masculi in zona placii stemata se observa doua perechi de peleopode puternice, orientate anterior, pentru transferul spermatof orilor. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
La femele nu exista aceste picioruse. Barbatii devin mai sociabili si incep sa se invarta in jurul femelelor care acum sunt mai agitate si nu se mai ascund, ci trec dintr-un teritoriu in altul, jucandu-se cu masculii. 
 
Masculii sunt excitati de aceste apropieri si incep sa transmita in apa in jurul femelei spermatozoizi care sunt atrasi de catre femela. Jocul acesta poate dura o perioada de cateva saptamani, in care racii nu prea mananca si isi consuma in mod
deliberat energia.
 
Femelele preiau din apa acesti spermatofori si ii depun pe placa sternala, unde se afla ouale, care se vor fecunda si intr-o perioada de 3-4 saptamani ouale de culoare alba la inceput, vor deveni galbene, rozalii, rosii-brune si negre inainte de a fi evacuate din corp sub forma de siruri agatate de piciorusele abdominale ca ciorchinii de struguri.
 
Aceasta formatiune de oua, astfel insirate, poarta denumirea de ponta. Ponta poate cuprinde un numar mare de oua (60-200), si este purtata si ingrijita de femela intre peleopode toata perioada de clocire, adica lunile mai-iunie, chiar si iulie, pana cand micuti raci devin independenti. La rasele de raci americani ponta de oua poate sa ajunga pentru o femela la 160-600 de oua.
 
Pentru o mai mare siguranta, ouale sunt protejate prin strangerea cozii in jurul abdomenului. De la ocluziunea oualelor, la 9-11 zile incepe procesul de naparlire, iar racii mici stau agatati de picioarele femelei. In toata acesta perioada femela mananca mai putin si dupa schimbarile avute se teme de lumina si se misca mai incet, dar incepe sa caute mai sarguincios hrana, dupa ce scapa de micii racusori.
 
Ca procent de fertilitate si fecundare se poate aprecia ca rata este de 40-55 % din totalul pontei la noi si de 55-90% la racii americani. Ca ponta sa fie intr-o dezvoltare normala este necesar ca apa sa aiba o temperatura constanta de 17-20 grade, sa fie oxigenata, si femelele sa gaseasca hrana usor, ele deplasandu-se mai greu. In aceste conditii ouale pot ocluziona in 7-9 saptamani sau chiar in 3-5 luni, functie de conditiile de mediu.
 
Oua ocluzionate si mici racusori care stau in continuare agatati de piciorusele abdominale ale femelei.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016