Publicat in: Invatamant
MADR: Cooperare pentru dezvoltarea sistemului de irigatii si a invatamantului agricol din Romania
In cadrul unei intalniri intre ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, si o delegatie condusa de David Muniz, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti au fost discutate principale probleme sesizate in Romania. Acestia au discutat despre dezvoltarea sistemului de irigatii din tara noastra, invatamantul agricol, precum si despre tranzitia catre o "agricultura mai verde".
Importanta parteneriatului intre cele doua state a fost subliniata de catre ministrul Agriculturii. Potrivit comunicatului MADR remis Agerpres, in aceasta perioada, pe plan intern ne confruntam cu o crestere semnificativa a pretuilor la energie si gaze naturale, agresiunea militara a Rusiei asupra Ucrainei creand un context si mai dificil.
 
"Dezvoltarea sistemului de irigatii din Romania reprezinta un obiectiv prioritar inca de la preluarea mandatului de ministru. Recent au fost aprobate modificari ale legislatiei in domeniu care permit introducerea de sisteme locale sau microsisteme de irigat in ferme astfel incat tot mai multi fermieri sa aiba acces la echipamente de irigat care sa ii ajute sa obtina productii la un nivel ridicat. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
Ne dorim sa crestem suprafata irigabila, iar tinta noastra este sa depasim 2 milioane de hectare irigabile, fata de 1,3 milioane de hectare irigabile in prezent", a subliniat ministrul Adrian Chesnoiu.
 
Parteneriatul dintre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu Ministerul Educatiei a reprezentat un al subiect pe agenda intalnirii. Acesta face referire la finantarea liceelor agricole prin Planul National de Redresare si Rezilienta, in cadrul caruia se va pune accent pe doua componente. Adaptarea programei de studiu se va face dupa nevoile reale ale fermierilor conform componentei practice si celei didactice. 
 
"Educatia in domeniul agricol va face diferenta in viitor, de aceea trebuie sa ne aplecam spre invatamantul agricol, pornind chiar de la ciclul gimnazial, continuand cu cel liceal si, mai departe, cu cel universitar. In contextul factorilor de risc cu care ne confruntam trebuie sa investim in educatia copiilor nostri, cei care vor deveni fermierii de maine", a adaugat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
Pe piata din Romania activeaza companii agricole cu care se poate initia o colaborare in aceasta directie, conform insarcinatului cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, David Muniz. De asemenea, acesta si-a exprimat disponibilitatea de a contribui la obiectivul prezent in tara noastra.  
 
"La randul sau, David Muniz a precizat ca pe piata din Romania activeaza companii agricole cu care se poate initia o colaborare in aceasta directie, exprimandu-si disponibilitatea de a contribui la acest obiectiv important al tarii noastre. In acest sens, discutiile dintre MADR si reprezentantii Ambasadei vor continua la nivel de experti", scrie Agerpres.
 
Pe parcursul intrevederii s-a discutat si despre tranzitia catre o "agricultura verde" si valorificarea masurilor prin investitii in energia solara, biomasa sau biogaz. Ministrul a explicat ca o parte din Fondul pentru Modernizare alocat Romaniei va fi dirigata catre fermieri si catre industria alimentara, pentru a asigura independenta energetica a acestor sectoare.
 
"Daca fermele isi vor obtine independenta energetica, vor deveni mai puternice si mai profitabile. Prin instalarea de panouri solare pe acoperisurile fermelor si pe canalele de irigatii se va reduce in timp presiunea pe sistemul conventional de producere a energiei", a sustinut Adrian Chesnoiu.
 
Oficialul roman a declarat ca Romania apreciaza experienta si expertiza SUA in domeniul agricol, sustinand intensificarea cooperarii intre cele doua tari in acest domeniu strategic, la sfarsitul intalnirii. De asemenea, David Muniz si-a exprimat toata disponibilitatea de colaborare in beneficiul fermierilor. Acesta apreciaza eforturile depuse de oamenii din agricultura ca fermele lor sa devina cat mai competitive pe piata internationala.
 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Cursuri obligatorii de instruire pentru fermieri. MADR anunta calendarul
Cursuri obligatorii de instruire pentru fermieri. MADR anunta calendarul
Fermierii si crescatorii de animale au obligatia sa demonstreze ca detin cunostintele si...
Parteneriat pentru digitalizarea invatamantului liceal agricol din Romania
Parteneriat pentru digitalizarea invatamantului liceal agricol din Romania
Ministrul Petre Daea a prezentat proiectele pe care MADR doreste sa le implementeze prin...
Guvernul a alocat 113 milioane de euro pentru un program de viitor in sectorul agricol romanesc
Guvernul a alocat 113 milioane de euro pentru un program de viitor in sectorul agricol romanesc
Guvernul a adoptat Hotararea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru...
Liceele agricole vor fi finantate de MADR
Liceele agricole vor fi finantate de MADR
Printr-o Hotarare de Guvern a fost creat cadrul legal necesar privind stabilirea modalitatilor si...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton