Guvernul a alocat 113 milioane de euro pentru un program de viitor in sectorul agricol romanesc
Guvernul a alocat sume importante pentru un program de viitor in sectorul agricol romanesc. Initiativa guvernamentala are ca obiectiv crearea de "obiceiuri sanatoase si sa incurajeze cresterea consumului de produse locale in randul copiilor", potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea.
Guvernul a adoptat Hotararea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru scoli al Romaniei in perioada 2017 - 2023 pentru anul scolar 2022 - 2023, conform unui comunicat de presa emis de Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Acest program are drept scop implementarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si incurajarea cresterii consumului de produse locale in randul copiilor. De asemeena, se axeaza pe doua componente: distributia de fructe, legume proapete, lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf, produse de panificatie si aplicarea unor masuri educative aferente, precum:
- vizite la ferme pomicole/legumicole, ferme de producere a laptelui, statiuni de cercetare, expozitii, targuri
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
- concursuri tematice, degustarea, organizarea de activitati de gradinarit la nivelul scolii
- zile tematice dedicate consumului de fructe, legume, lapte si produse lactate, utilizare de materiale didactice/educative)
Potrivit ministrului Agriculturii, distributia saptamanala ar cuprinde doua portii de fructe si/sau legume, doua portii de lapte, o portie de produse lactate si cinci produse de panificatie. De asemenea, repartizarea lor se va face dupa cum urmeaza: portia de fructe si/sau legume va fi insotita de covrigi simpli si/sau biscuiti uscati, iar portia de lapte si cea de produse lactate va fi insotita de corn sau baton.
In sedinta de guvern, s-a aprobat ca actul normativ sa reglementeze urmatoarele:
Programul pentru scoli al Romaniei in anul scolar 2022 - 2023 are un buget alocat in valoare de 562.850 lei, destinat unui numar de 1.885.255 copii din Romania.
Fondurile necesare aplicarii acestui program, provin din:
- ajutor financiar din partea Uniunii Europene – 85.896.139 lei, repartizat 6.900.318 euro pentru fructe si legume si 10.455.944 euro pentru lapte si produse lactate
– ajutor financiar national – 476.954.744 lei (96.373.963 euro)
Bugetul de 562.850.883 lei se va utiliza dupa cum urmeaza:
- 89.862.755 lei pentru acordarea gratuita de fructe si legume si 37.757.460 lei pentru derularea masurilor educative aferente
- 188.768.422 lei pentru acordarea gratuita de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf si 37.757.460 lei pentru derularea masurilor educative aferente
- 207.382.849 lei pentru acordarea gratuita de produse de panificatie, exclusiv de la bugetul de stat
- 1.321.936,61 lei, pentru evaluarea programului
Actualizarea limitelor valorilor zilnice:
- portia de fructe si legume de la 0,60 lei la 0,70 lei
- portia de lapte si produse lactate de la 0,88 lei la 0,99 lei
- portia de produse de panificatie de la 0,57 lei la 0,65
Actualizarea limitelor valorilor zilnice au fost stabilite prin Hotararea de Guvern nr. 640/2017, in functie de rata inflatiei. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a lucrat impreuna cu Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala si Institutul National de Statistica pentru fundamentarea acestora.
Bugetul alocat s-a intocmit pe baza numarului total al beneficiarilor, a limitei valorii zilnice/prescolar/elev si pe baza numarului de zile de distributie calculate in functie de structura anului scolar. Pana in luna martie 2023, Romania trebuie sa transmita CE un raport de evaluare al programului derulat pentru perioada 2017 - 2022, potrivit reglementarilor europene.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>