MADR: Elevii vor primi cate un borcan cu miere
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta ca elevii vor primi cate un borcan cu miere, conform secretarului de stat Daniel Botanoiu.
"Incepand cu 1 ianuarie 2020, programul prin care scolarii vor primi cate un borcan cu miere va fi functional. Ideea este ca am avut intelegerea de a pregati foarte bine programul acesta. Ne dorim sa fie mierea locala in program, nu sa ne trezim cu produse extrase din porumb, din melasa, din sfecla sau din nu stiu ce... Este important sa avem calitate, pentru ca nu vrem ca, dupa aceea, sa auzim ca "ciuma rosie" a furat din mierea copiilor sau ca "ciuma galbena" a facut nu stiu ce. Nu asta este intentia noastra, pentru ca uitati-va, un copil din mediul rural poate sa sara un gard si sa-si ia un mar din pom, dar la borcanul de miere se uita ca la o icoana, pentru ca nu are de unde sa-l ia. Mierea este cel mai bun lucru care se poate intampla copiilor din mediul rural, pentru ca nu au surse de energie, nu au surse de sanatate pe care sa si le ia din alimentatie asa cum exista in mediul urban", spus Botanoiu, in conferinta de presa care a deschis editia de toamna a Targului National al Mierii, organizata pe platforma apicola Baneasa.
Oficialul MADR a adaugat ca productia nationala de miere va fi incurajata, odata cu livrarea a 3.000 de tone catre populatia din Romania.
"Este important sa stim ca din productia nationala 3.000 de tone se vor duce catre populatia din Romania si isi gaseste loc la copilul roman care se deprinde cu un anumit mod de a-si cauta ceea ce ii place. Un borcan de miere acordat lunar nu cred ca este niciun efort prea mare, nici un consum suplimentar. Pe de alta parte, efortul facut de Guvern a fost mare, pentru ca programul a trebuit sa fie bine pregatit, apicultorii trebuie pregatiti foarte bine etc. Vrem sa avem un program echilibrat si sa nu-l mai comentam, pentru ca avem obiceiul acesta", a sustinut Daniel Botanoiu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
In viziunea secretarului de stat din MADR, piata, asocierea si finantarea sunt cele trei instrumente ce pot ajuta apicultura sa se dezvolte.
"Piata, asocierea si finantarea sunt cele trei instrumente importante la care noi ne uitam cu foarte mare atentie. Cand discut de piata, discut de un pret echilibrat pe care trebuie sa-l primeasca apicultorul pentru ceea ce face. Asocierea inseamna nu numai infiintarea cooperativelor, functionarea lor sau asociatii sau federatii, ci si cercetarea. Al treilea lucru este legat de finantare, fie din subventii, fie din programe, fie din contributiile pe care poti sa le ai cu fondurile de garantare, astfel incat bancile sa fie alaturi de eforturile depuse de catre producatori", a explicat demnitarul.
Pe de alta parte, Botanoiu a adus in discutie calitatea produselor autohtone, dar si modul de autorizare al localurilor, fapt ce face din Romania "probabil cea mai sigura tara", din acest punct de vedere.
"Sunt oameni care isi cumpara un Mercedes, dar se uita la 10 bani la pretul la miere. Daca se duce sa ia un borcan de miere il alege pe cel de 7 lei si zice ca a cumparat miere, dar despre care spune ca era zaharisita. El nu stie, nu are pregatirea de a face diferente intre miere. Noi trebuie sa dovedim ca ceea ce producem in fermele noastre au calitate foarte buna, sunt produse pe care nu le intalnim in alte zone. Exista 200 de specii de plante in flora spontana in Romania care nu exista in Europa. Toate acestea nu pot fi sustinute decat financiar (...) Cand va duceti la un restaurant in Bruxelles, riscati sa mancati cu sotia altuia pe picior, pentru sunt atat de stranse locurile la mese si inghesuite incat nu ai confortul necesar. In Romania nu se intampla asta. Din punct de vedere al autorizarilor, astazi, Romania este probabil cea mai sigura tara. In momentul in care se deschide un restaurant sa fiti convinsi ca respecta cele mai inalte standarde pe care nu le gasiti in alte state europene, unde exista derogari pentru o perioada lunga de timp. In schimb, exista dublu standard, am constatat asta si trebuie sa lucram in sensul asta, dar tot ce intra intr-un spatiu de vanzare autorizat este bine controlat", a punctat Daniel Botanoiu, conform Agerpres.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>