Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ingrijirea de primavara a plantelor de apartament
Primavara este momentul potrivit pentru curatare, schimbarea ghivecelor si conditiilor de mediu precum si pentru aplicarea de ingrasaminte.
Curentii de aer rece, caldura puternica de la calorifer sau iluminatul necorespunzator cauzeaza numeroase probleme plantelor de apartament in timpul iernii.
Primul lucru pe care trebuie facut primavara este curatarea zonelor uscate sau vatamate, fie prin ruperea acestora, fie prin taiere. Astfel se permite plantei sa respire si sa se dezvolte mult mai bine, iar in cazul unei boli, se evita contaminarea frunzelor sanatoase.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Primavara este perioada cea mai potrivita pentru indreptarea lastarilor plantei. Principalul motiv pentru care lastarii cresc neuniform este lipsa luminii. Taierea lastarilor ajuta la definirea coroanei plantei, insa poate amana inflorirea.
In cazul in care la baza plantei au aparut puii, este bine ca odata cu transplantarea sa fie despartiti si apoi replantati cei mai mari si sanatosi.
Odata cu mutarea unei plante intr-un alt ghiveci se recomanda si inlocuirea pamantului acesteia cu unul proaspat. Primavara este foarte important ca plantele sa primeasca un substrat nou, bogat in substante nutritive.
Cu toate acestea, nu intotdeauna este necesara schimbarea intregului substrat sau a ghiveciului. Cele mai importante semne ca se impune aceasta schimbare sunt:
- planta este in crestere si trebuie transplantata de mai multe ori pana ajunge la maturitate
- radacinile plantei devin atat de mari incat pot fi observate la suprafata pamantului, se strecoara prin gaurile de drenaj sau chiar sparg ghiveciul
- floarea a fost cumparata sau primita si nu i s-a schimbat niciodata pamantul pana acum
- pamantul nu a mai fost schimbat de peste 2 ani
- planta este vizibil afectata si slabita
Este bine ca atunci cand se schimba pamantul unei plante sa se asigure stratul de drenaj de la baza ghiveciului. Acesta este format din nisip si pietris. Amestecul functioneaza doar daca ghiveciul este prevazut si cu gauri pentru scurgerea apei (in caz contrar, se pot realiza aceste gauri cu diametrul de maxim 1 cm).
De asemenea, odata cu schimbarea pamantului este bine sa se verifice si radacinile plantei. Daca acestea sunt prea lungi, este bine sa fie scurtateputin. Totodata, radacinile cu pete negre vor fi taiate pana la eliminarea zonelor afectate.
Plantele mature sau cele in ghivece foarte mari sunt greu de transplantat din cauza riscului de rupere. In acest caz este bine sa se inlocuiasca stratul de pamant de suprafata cu unul proaspat. De asemenea, este foarte importanta afanarea substratului pentru o mai buna aerisire a radacinilor si pentru mentinerea umiditatii.
Pe langa inlocuirea substratului cu un amestec proaspat, ingrasamantul este deosebit de important in special pentru plantele pastrate in repaus pe timpul iernii. In ceea ce priveste pamantul, in magazinele de specialitate exista numeroase sortimente, unele generale, potrivite pentru majoritatea florilor, iar altele specifice pentru anumite plante: cactusi, muscate, violete etc.
Fertilizarile plantelor de apartament incep din primavara si se incheie toamna, odata cu intrarea plantelor in repaus. Se gasesc in comert numeroase ingrasaminte sub forma lichida, concentrate, dar si sub forma de granule.
Produsele lichide se vor dilua cu apa respectand procentul trecut pe ambalaj, iar solutia se va distribui plantei conform etichetei. Cele granulate se presar in gramajul necesar peste amestecul de pamant din ghiveci si se vor dizolva in timp odata cu udarile, asigurandu-le plantelor necesarul de substante hranitoare. Niciodata nu se vor aplica fertilizari cu doze mari, acestea fiind daunatoare plantelor.
Dupa schimbarea substratului si curatarea frunzelor moarte urmeaza amplasarea ghiveciului. In continuare se vor respecta conditiile de mediu indicate pentru fiecare tip de planta in parte.
Atunci cand temperatura aerului nu mai scade sub 10 – 12oC, ghivecele pot fi mutate in exterior sau pe balcon, insa intr-o zona cat mai ferita de curentii de aer si de caldura foarte puternica din timpul pranzului. Mutarea se va face dimineata sau intr-o zi mai putin insorita, pentru ca planta sa se obisnuiasca treptat cu climatul de exterior.
Odata cu iesirea din perioada de repaus se recomanda si cresterea numarului udarilor, dar si marirea cantitatii de apa alocate fiecarei usari.
Este foarte important ca udarile sa fie reluate treptat, o cantitate mare de apa putand afecta planta iremediabil. Cantitatea de apa este bine sa fie direct proportionala cu temperatura aerului, astfel incat in perioadele cele mai calduroase planta sa primeasca maximul de apa.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.18 din 14 voturiUltima ora