Publicat in: Plante de gradina
Apa in exces iti poate afecta plantele. Cum sa construiesti un sistem de drenaj pentru gradina
Precipitatiile abundente pot sa-ti produca pagube serioase in gradina, in special daca se intind pe perioade mai lungi de timp.

Chiar daca plantele au nevoie de apa ca sa traiasca, excesul de apa poate sa le faca mult rau si chiar sa le omoare. Conform Science ABC, radacinile plantelor au nevoie de oxigen pentru a trai. Insa in cazul unei perioade cu precipitatii abundente, solul este imbibat cu apa asa ca oxigenul nu ajunge la radacinile plantelor.


In aceste conditii, radacinile pot putrezi, lucru care va duce la moartea intregii plante. Din fericire, poti evita foarte usor aceasta situatie. Un sistem de drenaj te va ajuta sa scoti fara niciun efort apa care se acumuleaza in gradina in timpul ploilor abundente. Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a-l monta:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Etapa de planificare


Desi poate parea complicat la prima vedere, un sistem de drenaj e destul de usor de construit in realitate. Exista multiple tipuri de sisteme de drenaj si multe moduri de a le construi, dar cele mai eficiente dintre acestea sunt cele care folosesc tevi rigide pentru eliminarea apei. Cea mai importanta piesa a sistemului tau de drenaj va fi teava PVC 110, care va deveni coloana principala de colectare a apei. Toate celelalte tevi vor fi conectate la aceasta.


Tevile vor forma scheletul sistemului tau de drenaj, asa ca e foarte important sa planifici atent pozitionarea acestora. Scopul este ca sistemul de drenaj sa fie cat mai eficient, asa ca ar trebui sa asezi tevile dupa un tipar care sa imite nervurile unei frunze. Teava principala ar trebui sa treaca prin mijloc, iar tevile mai mici trebuie pozitionate in dreapta si in stanga acesteia. Astfel, vei putea acoperi uniform o suprafata cat mai mare de teren.


Achizitia materialelor


Materialele pe care le folosesti pentru a construi sistemul de drenaj conteaza foarte mult. Daca folosesti materiale de calitate, sistemul va functiona mult mai eficient si va rezista mai mult timp. Pentru acest proiect, vei avea nevoie de tevi PVC, material geotextil si pietris. Vei avea nevoie de 2 tipuri de tevi PVC: o teava groasa, care va deveni coloana principala de colectare, si mai multe tevi de grosime medie, care vor fi conectate la aceasta.


Inainte de a cumpara materialele de care ai nevoie, masoara terenul pe care vrei sa-l drenezi, ca sa decizi ce lungime trebuie sa aiba tevile din PVC. De asemenea, e foarte important sa decizi care va fi punctul de evacuare a apei ce urmeaza sa fie colectata. Acesta poate fi un sant sau un canal din apropierea terenului, catre care va trebui sa directionezi coloana de evacuare a apei.


Constructia retelei de drenaj


Pentru a incepe, foloseste o lopata pentru a sapa santul in care vei aseza coloana principala. Porneste de la cel mai inalt punct al terenul catre cel mai scazut si sapa un sant de o adancime de 30 de centimetri. In continuare, va trebui sa sapi cate un sant pentru conductele care se vor conecta la coloana principala.


Asigura-te ca sapi fiecare sant la un unghi de 45 de grade fata de santul principal, din 4 in 4 metri. Astfel, vei forma nervurile „frunzei”. Fiecare teava va trebui modificata pentru a fi transformata in conducta de drenaj. Pentru asta poti face mici taieturi sau gauri de-a lungul lor, pentru ca apa sa poata patrunde mai usor in interior.


De asemenea, va trebui sa pui un strat de pietris in fiecare sant, pentru ca tevile sa stea intr-o pozitie mai stabila. Inainte de a aseza tevile in pozitia lor, imbraca-le cu materialul geotextil. Acesta va opri infiltrarea impuritatilor si a particulelor mici, care ar putea infunda tevile, insa e foarte important sa te asiguri ca nu lasi nicio zona descoperita, altfel tot sistemul poate fi compromis.


Dupa ce ai imbracat tevile perforate cu materialul geotextil, nu ramane decat sa le asezi in santurile lor si sa le conectezi la conducta principala. La final, acopera reteaua de conducte cu un strat de pamant, iar sistemul tau de drenaj este gata.



Sursa foto: Shutterstock


 

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Rosia este o planta perena, foarte apropiata genetic cu vanata, ardeiul si cartoful. Aceasta...
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1342/2024 privnd aprobarea schemei...
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Cultivarea brazilor de Craciun este o practica agricola veche, ce aduce numeroase beneficii...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton