Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Culturi in sera. Cum se pregateste solul?

culturi-in-sera-cum-se-pregateste-solul

Succesiunea infiintarii culturilor in solul serei se esaloneaza pe aproape intreaga perioada a anului, tinandu-se cont insa de momentul cand se doreste inflorirea, in functie de posibiltatea valorificarii eficiente si de cerintele plantelor fata de factorii de mediu (mai ales lumina).


Specii cultivate in sera


Pentru principalele specii cultivate in solul serei, epocile optime de infiintare a culturilor sunt urmatoarele: 
 
- ianuarie-inceput februarie: trandafiri, culturile fortate de lalele, narcise, zambile

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
- martie-aprilie: Dianthus, Gerbera (din butasi si rasad), trandafiri 
 
- mai-iunie: Dianthus, Chrysanthemum (pentru inflorire de toamna), Gerbera (din butasi), Freesia (semanata direct), uneori trandafiri 
 
- iulie: Chrysanthemum (pentru inflorire de toamna), Gerbera (din butasi), Strelitzia, Anthurium
 
- august: Gerbera (fragmente de plante divizate), Zantedeschia, Strelitzia ,Freesia (tuberobulbi si rasad) 
 
- septembrie: Zantedeschia, Freesia (tuberobulbi), Alstroemeria
 
- octombrie: Freesia (tuberobulbi), Alstroemeria, culturi fortate de anuale si bienale 
 
- noiembrie-decembrie: crizanteme (pentru inflorire de primavara), culturi fortate de gladiole, liliac si trandafiri
 
 

Pregatirea terenurilor


In pregatirea terenurilor trebui sa aveti in vedere:
 
- desfiintarea culturilor precedente si curatirea terenului
 
- fertilizarea de baza, obligatorie la inceputul fiecarui ciclu de cultura (8-12 kg/mp gunoi de grajd bine descompus sau 6-10 kg/mp mranita) si completata cu ingrasaminte minerale dupa dezinfectie
 
- mobilizarea solului la 25-30 cm adancime (la 3-4 ani, subsolaj la adancimea de 45-50 cm)
 
- dezinfectia solului, scheletului serei, uneltelor. Solul se dezinfecteaza termic (cu vapori de apa la 90oC), chimic (cu Basamid, Dazomet, Di-Trapex) sau prin ambele metode. Scheletul serei si uneltele se dezinfecteaza cu solutie de formalina 2-3%
 
- definitivarea fertilizarii, cu turba (10-12 kg/mp) si cu ingrasaminte chimice (aprox. 500-700 kg/ha azotat de amoniu, 500-1.200 kg/ha superfosfat si 300-800 kg/ha sulfat de potasiu)
 
- maruntirea solului
 
- modelarea solului in straturi cu latimea de 90 cm sau 110-120 cm
 
De la semanat pana la valorificare, florile in ghiveci parcurg o perioada de vegetatie de cca 11 luni, deci data semanatului se alege in asa fel incat majoritatea plantelor sa infloreasca in perioada in care sunt foarte cautate.
 
Semanatul se poate face in ladite din lemn, vase de lut ars sau direct pe parapet. Vasele de lut (30/30 cm) sunt folosite pentru obtinerea unei cantitati mici de flori in ghiveci. 
 
Sunt preferate deoarece dezinfectarea, manipularea si combaterea unor eventuale boli se pot face cu usurinta. Parapetele pentru insamantare sunt mai putin utilizate.

Laditele din lemn de 55/35/6 cm, in care se pot semana aproximativ 300 seminte, sunt cele mai folosite. Atat vasele de lut, parapetele cat si laditele din lemn vor fi dezinfectate inainte de semanat cu solutia de formalina de 2% sau Germisan 0,25%, sulfat de cupru. Parapetele se dezinfecteaza prin  varuirea lor cu lapte de var in care s-a adaugat sulfat de cupru 2-3%.
 
Procedeele moderne au in vedere semanatul in cuburi mici de foam (spuma de  polyuretani) sau placi alveolare pe substrat de turba. Pamantul pentru semanat trebuie sa aiba  o structura granulara, iar turba sa fie bine descompusa.

Grosimea substratului de inradacinare  trebuie sa fie de cca 6 cm, iar de la suprafata acestuia pana la nivelul superior al vaselor, laditelor sau parapetelor sa mai ramana un spatiu liber de 2-3 cm.
 
Dupa asezarea pamantului in vase sau ladite se taseaza bine spre margini cu degetele, se niveleaza, iar peste acest strat de pamant se cerne inca un strat de cca 1 cm, din acelasi amestec, apoi cu ajutorul unui tasator format dintr-o scandurica cu maner, se apasa usor, in asa fel incat sa se formeze un substrat de inradacinare uniform si cu o suprafata cat mai neteda.
 
Cu putin timp inainte de semanat, pamantul destinat semanatului se dezinfecteaza cu aburi pentru prevenirea atacului de ciuperci. Dezinfectarea cu aburi se efectueaza timp de 45 minute la o temperatura de 95-100oC, apoi pamantul se acopera pentru ca vaporii sa nu se evapore prea repede.

Dupa trei zile se descopera, iar dupa 12 zile poate fi utilizat. Urmatoarea etapa consta in udarea substratului cu stropitoarea cu sita fina, pentru usurarea operatiei de marcare si insamantare.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016