Culturi in sera. Cum se pregateste solul?
Succesiunea infiintarii culturilor in solul serei se esaloneaza pe aproape intreaga perioada a anului, tinandu-se cont insa de momentul cand se doreste inflorirea, in functie de posibiltatea valorificarii eficiente si de cerintele plantelor fata de factorii de mediu (mai ales lumina).

Specii cultivate in sera


Pentru principalele specii cultivate in solul serei, epocile optime de infiintare a culturilor sunt urmatoarele: 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
- ianuarie-inceput februarie: trandafiri, culturile fortate de lalele, narcise, zambile
 
- martie-aprilie: Dianthus, Gerbera (din butasi si rasad), trandafiri 
 
- mai-iunie: Dianthus, Chrysanthemum (pentru inflorire de toamna), Gerbera (din butasi), Freesia (semanata direct), uneori trandafiri 
 
- iulie: Chrysanthemum (pentru inflorire de toamna), Gerbera (din butasi), Strelitzia, Anthurium
 
- august: Gerbera (fragmente de plante divizate), Zantedeschia, Strelitzia ,Freesia (tuberobulbi si rasad) 
 
- septembrie: Zantedeschia, Freesia (tuberobulbi), Alstroemeria
 
- octombrie: Freesia (tuberobulbi), Alstroemeria, culturi fortate de anuale si bienale 
 
- noiembrie-decembrie: crizanteme (pentru inflorire de primavara), culturi fortate de gladiole, liliac si trandafiri
 
 

Pregatirea terenurilor


In pregatirea terenurilor trebui sa aveti in vedere:
 
- desfiintarea culturilor precedente si curatirea terenului
 
- fertilizarea de baza, obligatorie la inceputul fiecarui ciclu de cultura (8-12 kg/mp gunoi de grajd bine descompus sau 6-10 kg/mp mranita) si completata cu ingrasaminte minerale dupa dezinfectie
 
- mobilizarea solului la 25-30 cm adancime (la 3-4 ani, subsolaj la adancimea de 45-50 cm)
 
- dezinfectia solului, scheletului serei, uneltelor. Solul se dezinfecteaza termic (cu vapori de apa la 90oC), chimic (cu Basamid, Dazomet, Di-Trapex) sau prin ambele metode. Scheletul serei si uneltele se dezinfecteaza cu solutie de formalina 2-3%
 
- definitivarea fertilizarii, cu turba (10-12 kg/mp) si cu ingrasaminte chimice (aprox. 500-700 kg/ha azotat de amoniu, 500-1.200 kg/ha superfosfat si 300-800 kg/ha sulfat de potasiu)
 
- maruntirea solului
 
- modelarea solului in straturi cu latimea de 90 cm sau 110-120 cm
 
De la semanat pana la valorificare, florile in ghiveci parcurg o perioada de vegetatie de cca 11 luni, deci data semanatului se alege in asa fel incat majoritatea plantelor sa infloreasca in perioada in care sunt foarte cautate.
 
Semanatul se poate face in ladite din lemn, vase de lut ars sau direct pe parapet. Vasele de lut (30/30 cm) sunt folosite pentru obtinerea unei cantitati mici de flori in ghiveci. 
 
Sunt preferate deoarece dezinfectarea, manipularea si combaterea unor eventuale boli se pot face cu usurinta. Parapetele pentru insamantare sunt mai putin utilizate.

Laditele din lemn de 55/35/6 cm, in care se pot semana aproximativ 300 seminte, sunt cele mai folosite. Atat vasele de lut, parapetele cat si laditele din lemn vor fi dezinfectate inainte de semanat cu solutia de formalina de 2% sau Germisan 0,25%, sulfat de cupru. Parapetele se dezinfecteaza prin  varuirea lor cu lapte de var in care s-a adaugat sulfat de cupru 2-3%.
 
Procedeele moderne au in vedere semanatul in cuburi mici de foam (spuma de  polyuretani) sau placi alveolare pe substrat de turba. Pamantul pentru semanat trebuie sa aiba  o structura granulara, iar turba sa fie bine descompusa.

Grosimea substratului de inradacinare  trebuie sa fie de cca 6 cm, iar de la suprafata acestuia pana la nivelul superior al vaselor, laditelor sau parapetelor sa mai ramana un spatiu liber de 2-3 cm.
 
Dupa asezarea pamantului in vase sau ladite se taseaza bine spre margini cu degetele, se niveleaza, iar peste acest strat de pamant se cerne inca un strat de cca 1 cm, din acelasi amestec, apoi cu ajutorul unui tasator format dintr-o scandurica cu maner, se apasa usor, in asa fel incat sa se formeze un substrat de inradacinare uniform si cu o suprafata cat mai neteda.
 
Cu putin timp inainte de semanat, pamantul destinat semanatului se dezinfecteaza cu aburi pentru prevenirea atacului de ciuperci. Dezinfectarea cu aburi se efectueaza timp de 45 minute la o temperatura de 95-100oC, apoi pamantul se acopera pentru ca vaporii sa nu se evapore prea repede.

Dupa trei zile se descopera, iar dupa 12 zile poate fi utilizat. Urmatoarea etapa consta in udarea substratului cu stropitoarea cu sita fina, pentru usurarea operatiei de marcare si insamantare.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Rosia este o planta perena, foarte apropiata genetic cu vanata, ardeiul si cartoful. Aceasta...
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1342/2024 privnd aprobarea schemei...
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Cultivarea brazilor de Craciun este o practica agricola veche, ce aduce numeroase beneficii...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton