Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recolatarea galbenelelor. Cerinte si beneficii
Galbenelele sunt originare din zona mediteraneana, fiind cunoscute ca plante ornamentale, melifere, dar si medicinale.
Daca dimineata dupa ora sapte capitulele sunt inchise, inseamna ca in acea zi va ploua; de aceea, galbenelele erau considerate inca din secolele trecute drept barometru pentru evolutia vremii.
Galbenelele (filimica, ochi-galbeni) se cultiva pentru florile ligulate sau pentru inflorescentele intregi, sau ca plante ornamentale, ocupand un loc de seama printre plantele medicinale din Romania.
Galbenelele se gasesc in unele gradini la tara, uneori cresc salbatic pe grohotisuri de panta. Sunt cunoscute datorita fortei lor vindecatoare si sunt cautate, astfel ca sunt intalnite nu doar in gradini, ci si ca plante cultivate.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Florile contin saponine triterpenice, 3% carotenoide (licopina, caroten, xantofila), flavonoizi si glicozizi flavonici, ulei volatil (0,02%), substante amare, mucilagii (pana la 4%), vitamina C.
Florile au actiune colagoga, cicatrizanta, antiinflamatoare calmanta si depurativa.
Principiile active continute in flori au actiune inhibatoare asupra stafilococului auriu Oxford, Escherichia coli si Candida albicans. Au actiune antitrichomonazica. Au utilizari contra cancerului stomacal, infectiilor, inlatura greata, voma. Intra in componenta ceaiului gastric.
Se pot folosi extern sub forma de unguent, de comprese in tratamentul plagilor, ulceratiilor pielii sau arsurilor, precum si in cosmetica. Ajuta la secretia biliara, datorita principiului amar din flori care mareste secretia biliara.
Datorita mirosului sunt utilizate si ca insectifug pentru incaperi.
Cerinte fata de clima si sol
Au cerinte medii fata de factorii climatici, reuseste pe toate tipurile de sol si se poate cultiva in toate zonele tarii cu exceptia celor montane. Nu are pretentii deosebite fata de planta premergatoare, fiind la randul ei o buna planta premergatoare pentru orice cultura.
Pe solurile profunde, bine drenate, cu fertilitate buna, afanate si care se incalzesc usor, productiile cresc considerabil.
Particularitati biologice
Galbenelele sunt plante ierboase, anuale, rar bienale. Radacina este pivotanta si groasa. Tulpina poate ajunge la inaltimi de 40-70 cm, ramificata, iar in capatul ramificatiilor se gaseste cate o inforescenta. Frunzele sunt alterne, intregi, pubescente sau glabre, lungi pana la 15-16 cm. Tulpina si frunzele sunt zemoase si lipicioase la pipait.
Inflorescentele sunt de tip antodii, 20-50 pe o planta, cu flori ligulate portocalii, iar florile centrale sunt tubuloase si de culoare galbena-portocalie.
Exista diferite varietati: cu capitule florale pline, cu staminele deschise sau inchise la culoare. Fructele sunt achene, pe partea dorsala sunt spinoase, ceea ce reprezinta un inconvenient la semanat.
Masa a 1.000 de seminte este de 8-15 g, iar intr-un gram intra 100-150 de seminte. Perioada de vegetatie este destul de lunga, reusind sa dea productii bune, daca vremea permite, pana in luna septembrie.
Amplasarea culturilor
Plantele de galbenele nu sunt pretentioase fata de planta premergatoare, reusind dupa orice cultura. Totusi, nu trebuie sa revina pe acelasi teren decat dupa 4-5 ani, deoarece se inmultesc bolile si daunatorii specifici.
Administrarea ingrasamintelor
Galbenelele raspund foarte bine la aplicarea ingrasamintelor organice de tipul gunoiului de grajd. Acesta se aplica toamna inainte de arat, in doze de 10-20 t/ha, in stare bine fermentata.
Plantele beneficiaza de efectul ingrasamantului prin cresterea productiei de inflorescente, dar si prin cresterea continutului in substante active, precum principiile amare si carotenul.
Lucrarile solului
Dupa recoltarea plantei premergatoare si distrugerea prin discuit a resturilor vegetale, se executa o aratura la 20-25 cm cu plugul in agregat cu grapa, dupa care se poate intretine aratura prin lucrari repetate cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti si lama nivelatoare. Primavara se poate pregati patul germinativ cu combinatorul sau cu o grapa cu discuri.
Samanta si semanatul
Samanta utilizata pentru infiintarea culturii trebuie sa fie sanatoasa, sa provina din loturi semincere cultivate in sistem ecologic, sa fie certificata, si sa provina din cultura anului precedent, deoarece facultatea germinativa se poate pierde foarte usor. In cultura exista numeroase populatii locale, precum si soiul Petrana.
Puritatea fizica minima a semintelor trebuie sa fie de 85%, iar germinatia de minimum 70%. Cantitatea de samanta utilizata pentru un hectar este de 5-6 kg, realizandu-se o densitate la rasarire de 40-50 de plante/m2; adancimea de semanat este de 2-3 cm.
Dupa lucrarea de buchetare, densitatea plantelor trebuie sa ramana in jur de 30-35 plante/m2.
Se poate semana cu semanatori universale (SUP-21, SUP-29), iar distanta intre randuri trebuie sa fie de 50 cm, care permite executarea prasilelor si a buchetarii dupa rasarire.
Pe suprafete mici se poate semana si manual, in cuiburi, la 40 cm intre randuri si 30 cm intre plante pe rand.
De asemenea, pentru o mai buna corelare a recoltarii cu celelalte operatiuni postrecoltare, respectiv, conditionare, uscare si, pentru ca la recoltare este nevoie de o mare cantitate de forta de munca, infiintarea culturii se poate face si esalonat, la intervale de 7-10 zile.
Cultura de galbenele se poate infiinta si prin rasad, in aceleasi conditii de cultivare. Rasadurile permit obtinerea unor productii mai timpurii, pot contribui la esalonarea recoltarii si dau posibilitatea selectionarii materialului de plantat, asigurand uniformitatea cuturii si reducerea consumului de samanta.
Lucrarile de ingrijire
Dupa rasarirea plantelor se recomanda lucrari de combatere a buruienilor prin prasile si pliviri intre plante pe rand, ori de cite ori este necesar.
De asemenea, se indeparteaza din lan florile care nu corespund din punct de vedere al culorii, respectiv au culoare galbena-deschis. Daca sunt respectate masurile preventive, precum rotatia si igiena culturala, nu apar boli sau daunatori care pot afecta productia.
Recoltarea
In prima perioada, intervalul dintre recoltari este de 3-4 zile. Se recolteaza inflorescentele intregi sau florile ligulate, pe timp frumos, dupa ce s-a ridicat roua. Imediat dupa recoltare produsul se aseaza in cosuri si se transporta pentru conditionare si uscare.
Uscarea se face in strat subtire la umbra, in incaperi bine aerisite, uscate si curate. Dupa uscare, produsul se ambaleaza in lazi captusite si se pastreaza la intuneric pentru a-si pastra culoarea naturala portocalie.
Conditiile de receptionare sunt urmatoarele: maximum 3% flori brunificate, maximum 7% flori cu codita de pana la 3 cm, corpuri straine nu se admit, umiditatea maximum 13%, continutul in substante active minimum 35%.
Productiile sunt de 1.500-3.000 kg/ha flori ligulate, iar cantitatea de inflorescente proaspete poate fi de 4.000-9.000 kg/ha. Randamentul de uscare este de 8:1, rezultand astfel productii de flori ligulate uscate de circa 200-300 de kg/ha si de inflorescente de 1.000-1.500 kg/ha.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora