Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
5 idei de afaceri in agricultura, cu un buget redus
Locuiesti la tara sau planuiesti sa te muti in zona rurala? Sau poate detii o bucata de pamant si te gandesti sa pui bazele propriei afaceri in agricultura. Desi optiunile care nu implica foarte mari costuri sunt relativ reduse, exista idei ce iti pot aduce in scurt timp un profit multumitor.
Un venit constant obtinut din propria afacere in agricultura este o imagine ideala pentru multe persoane. Desi exista nenumarate variante si posibile zone de investitii rentabile, numarul acestora se reduce odata cu bugetul. Cu toate astea, unele afaceri pot fi pornite cu bani putini si garanta un profit satisfacator.
Primul pas, inainte de luarea deciziilor importante, este realizarea unui plan de afaceri detaliat. Acesta trebuie sa cuprinda aspecte legate de infrastructura, nevoile financiare, materiale, strategiile de marketing, propriile cunostinte in domeniu.
Al doilea pas este sa acorzi atentie impartirii bugetului de care dispui. Mizeaza pe eficientizare, mai ales din punct de vedere al utilajelor necesare. Atunci cand ai posibilitatea, cumpara masinarii care indeplinesc mai multe functii. De exemplu, cateva motocultoare de calitate, dotate cu accesoriile necesare, vor indeplini un numar mare de sarcini, usurandu-ti munca.
Apoi, nu in ultimul rand, asigura-te ca esti suficient de bine pregatit pentru domeniul in care vrei sa-ti desfasori activitatea.
1. Ferma de legume ecologice
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Legumele ecologice sunt la tot mai mare cautare in supermarketuri sau piete. Mediatizarea legata de toxicitatea substantelor folosite in agricultura ii convinge pe multi consumatori sa faca alegeri mai sanatoase. Prin urmare, agricultura ecologica a luat un avant binemeritat. Este important sa stii ca pamantul pe care urmeaza sa plantezi trebuie sa nu fi fost stropit anterior cu pesticide, ierbicide, insecticide etc. Poti alege sa plantezi in camp, in aer liber, sau in solarii. In cazul primei variante recolta va depinde foarte mult de vremea de afara, dar nu va implica costuri suplimentare. In cazul solariilor, preturile incep de la aproximativ 7-8 euro pe mp si pot depasi 20 de euro pe mp.
Desi in cazul in care exista piata de desfacere profitul nu va intarzia sa apara, nu omite modalitatile de promovare. O pagina de internet sau una pe Facebook te pot ajuta sa cresti vizibilitatea afacerii. Acorda atentie detaliilor precum expedierea si ambalarea. De asemenea, invata sa pretuiesti fiecare client. Orice afacere depinde foarte mult de recomandari.
2. Ferma de dovleci
Pe langa rolul lor decorativ, dovlecii sunt deosebit de gustosi si aduc multiple beneficii consumatorilor. Acestia sunt de obicei folositi pentru placinte, diferite deserturi, sau pentru decor. Fermele care cultiva aceasta leguma au luat un avant considerabil in ultima perioada. Fie ca acest lucru se datoreaza cresterii popularitatii Halloween-ului sau pur si simplu a schimbarii preferintelor culinare, dovlecii sunt cumparati mai des decat inainte.
Pentru a obtine profit este importanta cultivarea mai multor specii. De exemplu, printre cele mai populare se numara dovleacul placintar, Americana Tonda, Atlantic Giant, Spaghetini, Turk Turban etc. Costurile de productie vor fi reduse, deoarece dovlecii necesita ingrijiri minime. Vor exista insa cheltuieli legate de paza, transport si, eventual, de ambalare.
3. Ferma de rosii
Rosiile se numara printre legumele preferate ale romanilor. Le intalnim pe rafturile magazinelor in diferite forme si marimi, pretul fiind cuprins intre 8 si 39 de lei pentru un kg.
Rosiile sunt insa plante pretentioase, care necesita destul de multa ingrijire. In primul rand, pentru a incepe o astfel de afacere vei avea nevoie de cel putin un solar de dimensiuni mai mari. Apoi va trebui sa instalezi un sistem de irigatii si sa achizitionezi alte accesorii necesare. De asemenea, pamantul trebuie sa fie unul bun, si vei avea nevoie de tratamente.
Pentru a creste profitul este recomandat sa te ocupi personal de livrarea rosiilor. Totodata, mizeaza pe calitate si pe gust. Planteaza mai multe soiuri, care vor satisface preferintele consumatorilor. In acest caz, rezultatele bune nu vor intarzia sa apara.
4. Plantatie de agrise sau de catina alba
Agrisele nu sunt consumate foarte frecvent la noi in tara, dar sunt foarte apreciate in vestul Europei. Fructele verzi cu miez gelatinos dulce sunt o sursa importanta de vitamine si antioxidanti.
Plantarea acestora poate fi o afacere profitabila. Investitia necesara pentru cultivarea unui hectar de agrise depaseste 6000 de euro, dar banii sunt recuperati in primii doi ani. In cativa ani profitul poate insa depasi suma de mai multe mii de euro pe an.
In ceea ce priveste catina alba, este vorba de o cultura de nisa. Cultivarea acesteia este considerata in continuare una dintre cele mai profitabile afaceri din agricultura. Profiturile se ridica la mii de euro la hectar, insa planta este destul de pretentioasa. Trebuie evitate solurile prea acide si cele cu exces de umiditate. Recoltarea se face prin detasarea ramurilor cu fructe, congelarea si apoi batozarea lor.
5. Ciupercarie
Deschiderea unei ciupercarii are un avantaj major fata de multe alte afaceri de acest fel - nu este necesar sa detii teren agricol. Practic vei avea nevoie doar de un spatiu pe care il poti folosi pentru cultivarea ciupercilor, precum un beci sau o bucatarie de vara mai spatioase. Urmatorul pas, in functie de specia cultivata, este crearea conditiilor propice acesteia. Compostul trebuie preparat diferit, fiind necesar de asemenea un sistem de climatizare pentru controlul temperaturii din incapere. Alte costuri sunt transportul si spatiile de depozitare.
Printre cele mai intalnite si consumate ciuperci de la noi se afla Champignon. Insa cultivarea acestui soi poate prezenta si riscuri, concurenta fiind destul de mare. Un alt soi care are tot mai multa cautare este Pleurotus. Acestea sunt mai putin pretentioase iar pretul de vanzare este mai avantajos.
Pentru maximizarea profitului, poti alege sa te ocupi si de procesarea ciupercilor. Cateva idei in acest sens sunt ciupercile uscate, murate sau zacusca cu ciuperci.
O afacere proprie in agricultura iti poate aduce multe satisfactii. Nu e putin lucru sa vezi rezultatele muncii tale si sa te poti bucura zilnic de ele. Insa nu uita ca pentru a construi o afacere de succes e nevoie de o strategie eficienta si multa implicare.
Sursa foto: Shutterstock
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 5 voturiUltima ora
- » Maximizarea randamentului culturilor de cereale: 4 investitii inteligente pentru micii fermieri
- » AFIR: Fermierii trebuie sa tina cont de cateva sfaturi importante
- » Afaceri culinare. Retete din carne de melc
- » 3 modalitati eficiente de finantare a producatorilor din agricultura
- » Ciuperci mici si ciuperci mari: pricipalele culturi