Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PLAN DE AFACERI MODEL: Achizitie de masini si utilaje agricole pentru modernizarea exploatatiei agricole Spicul din comuna Veresti, judetul Buzau

plan-de-afaceri-model-achizitie-de-masini-si-utilaje-agricole-pentru-modernizarea-exploatatiei-agricole-spicul-din-comuna-veresti-judetul-buzau

plan de afaceri modernizarea unei ferme, exploatatie agricola, culturi agricole vegetale, model plan de afaceri


Achizitie de masini si utilaje agricole pentru modernizarea exploatatiei agricole "Spicul" din comuna Veresti, judetul Buzau

Descrierea activitatilor si a tehnologiilor aplicate in cadrul proiectului: Activitatea principala a solicitantului este cultura de camp a prasitoarelor si paioaselor. Ansamblul de procese si masuri adoptate in sensul obtinerii unui produs reprezinta o tehnologie specifica. Produsul final, in cazul activitatii fermei, este productia agricola reprezentata de cantitatea de seminte uniforme calitativ (grau, porumb, floarea soarelui). Produsul final este livrat direct catre client caruia i se asigura, dupa caz, transportul pana la siloz. In privinta fluxului de productie, acesta poate fi schematic reprodus astfel:

INTRARI PE FLUX:
Materia prima: samanta
Materiale auxiliare: ingrasaminte, insecticide/erbicide/fungicide

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Covrigarie - o afacere cu profit imediat


Obtine profit de 3 000 de euro pe luna cu propria ta covrigarie Cate covrigarii intalnesti in drumul tau spre serviciu Numai in zona centrului vechi din capitala sunt vreo 10 Si numarul lor este in crestere Daca esti un pic atent aproape fiecare covrigarie are clienti care stau la coada asteptand sa cumpere covrigi calzi Te-ai intrebat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Consumabile: combustibil, piese de schimb

IESIRI DIN FLUX:
Produs final: cantitatea de seminte uniforme calitativ (recolta neta)
Produs secundar: paie
Deseuri: resturi vegetale
Pentru urmatorii cinci ani, planul de cultura intocmit este reprezentat de: grau, porumb si floarea soarelui. Pentru acestea, prezentam in continuare tehnologia specifica de cultivare evidentiind oportunitatea infiintarii acestor culturi la nivelul comunei Stalpu, din punct de vedere agro-ecologic.
Descrierea tehnologiilor de cultura pentru speciile vegetale utilizate

GRAU

Cerinte fata de clima si sol

Perioada de vegetatie: 270-300 zile, depinzand de soiul ales. In judetul Buzau, in general se seamana dupa 1 octombrie recoltarea avand loc la sfarsitul lunii iunie.

Temperatura: In conditii corespunzatoare de umiditate, germinatia boabelor incepe la 1-2°C; temperatura optima pentru germinatia se incadreaza intre 15-18°C.
Mentionam ca in perioada de germinatie, este de preferat sa se inregistreze temperaturi mai scazute decat temperaturi ridicate, deoarece acestea stimuleaza cresterea vegetativa si formarea nodului de infratire aproape de suprafata solului, rezultand o mai slaba rezistenta la ger; in anii cu toamne lungi si temperaturi excesiv de ridicate sugeram amanarea epocii optime de semanat spre jumatatea si chiar sfarsitul lunii octombrie. In general soiurile comune cultivate rezista la geruri de -15°C pana la -18°C, cele rezistente depasind pragul de -22°C.

Umiditatea: Rasaritul are loc la o umiditate a solului optima de 70-80% din capacitatea totala pentru apa. Spre sfaristul perioadei de vegetatie, inainte de recoltare, este optima o perioada secetoasa pentru maturarea bobului si pentru eficienta maxima a recoltatului mecanizat.

Lumina: Graul este planta de zi lunga.

Solul: Productii ridicate se inregistreaza pe soluri lutoase si lutoase-argiloase, cu capacitate mare de retinere a apei si subsol permeabil. (cernoziomuri propriu-zise, cernoziomuri ciocolatii, cernoziomuri levogate, brun-deschis de stepa si brun-roscat de padure) – vezi harta solurilor.

Zone ecologice: terenul se afla in zona foarte favorabila pentru cultura graului dupa cum reiese din figura urmatoare

zone favorabile cultura graului
Lucrarile solului:

* arat 25 cm
* discuit, grapat
* semanat: distanta intre randuri 12,5 cm, adancime in functie de umiditatea solului 4-9 cm
* fertilizare, erbicidare, tratamente fitosanitare
* recoltare

Conditii de calitate samanta:

* puritate biologica: 99,0% 99,5% 99,8%
* puritate fizica: 98-99%
* capacitatea de germinatie 90% ( 85 % )
* necesarul de samanta- 160-220 kg/ha ( 400-600 boabe germinabile/mp)
* masa hectolitrica (MH) (kg/hl) 75 - 83
* masa a 1000 boabe (MMB) ( gr.) 30 - 45
* mii boabe la kg 22 – 33

Cantitatea de samanta ( Cs )se poate stabili prin aplicarea formulei:

Cs = D x MMB x 100 / P x G ( kg/ha),

unde

D densitatea (nr. boabe germinabile)
MMB ( masa 1000 boabe)
P ( puritatea)
G ( germinatia)

Ingrasaminte
- doze optime – azot 90-120 kg/ha subst. activa
- fosfor 70-90 kg/ha P2O5
- raport N : P 1 :0,7-0,8
- potasiu 50-60 kg/h

PORUMB

Cerinte fata de clima si sol

Perioada de vegetatie: Este de 100-115 zile pentru hibrizii timpurii si peste 145 zile hibrizii tardivi.

Temperatura: Porumbul intra in categoria plantelor cu cerinte ridicate fata de temperatura. Temperatura minima de germinatie a boabelor este de 8-10°C.

Temperaturile scazute dupa semanat are influente negative asupra procesului de crestere a masei verzi. Pe masura ce are loc inaintarea in vegetatie, cresc si cerintele fata de temperatura. O temperatura ridicata dupa rasarit scurteaza ciclul biologic.

Umiditatea: Porumbul este o planta rezistenta la seceta; consumul de apa este redus, sistemul radicular este dezvoltat in profunzime. Cerintele de apa sunt diferite in functie de stadiul fenologic de dezvoltare.

Pentru germinatie, boabele de porumb absorb o cantitate de apa egala cu 27-34% din greutatea lor la temperatura de 8-10°C, si 32-34% la o temperatura medie de 30°C. Timpul de incoltire al boabelor se scurteaza pe masura ce creste umiditatea solului (pana la 80% din capacitatea totala pentru apa)

Perioda critica pentru apa in cultura porumbului este de 50 zile, cerinta maxima inregistrandu-se la aparitia inflorescentei mascule. Vremea relativ secetoasa in octombrie influenteaza pozitiv calitatea porumbului si asigura conditii bune pentru recoltat.

Importanta este si rezerva de apa a solului in primavara, si deci precipitatiile cazute in timpul iernii. O cantitate mare de apa inmagazinata in sol poate asigura vegetatia porumbului in primele doua luni (mai si iunie)

Lumina: Porumbul este planta de zi scurta.

Solul: Cele mai bune productii se obtin pe solurile cu textura mijlocie, ca: cernoziomuri levigate si solurile aluviale usoare

Zone ecologice: terenul se afla in zona favorabila 2 a culturii proumbului – vezi figura de mai jos

zone favorabile cultura porumbului
FLOAREA SOARELUI

Cerinte fata de clima si sol

Perioada de vegetatie: Este de 110-140 zile

Temperatura: Floarea soarelui are cerinte mari fata de temperatura, recolte bune se obtin acolo unde temperatura medie din perioada de vegetatie (martie-august) este de 18-22°C. Temperatura minima de germinatie este de 3-5°C. Plantele tinere suporta inghetul pana la -6°C, daca este de scurta durata. Inperioada infloritului, floarea soarelui pretinde temperaturi moderate de 20°C, temperaturile peste 30°C fiind daunatoare deoarece duc la pierderea vitalitatii polenului si implicit, cresterea procentului de seminte seci. Temperaturile ridicate sunt mult mai danatoare cand sunt asociate cu vanturi uscate si cu o umiditate relativa a aerului scazuta.

Umiditatea: Floarea soarelui are un consum ridicat de apa, cu toate acestea, este rezistenta la secetadatorita sistemului radicular bine dezvoltat si faptului ca suporta bine ofilirea temporara a frunzelor.

Cerintele de apa difera in functie de stadiul de dezvoltare, astfel: de la rasarit pana la formarea inflorescentei (primele 30 zile) ea consuma doar 25-30% din totalul necesarului de apa pe intreaga perioada de vegetatie. Consumul cel mai mare se inregistreaza in perioada formarii capitulului – umplerea semintelor si inainte de deschiderea inflorescentei. Umiditatea solului influenteaza atat productia de seminte cat si procentul de ulei din seminte, asa cum se observa din tabelele de mai jos:
Umiditatea solului (%)

Productia medie de seminte / planta (g)

% din productia variantelor cu regim constant

55% umiditate, regim constant

31,30

100

75% umiditate, regim constant

43,48

100

9% umiditate, regim constant

47,58


100


55% pana la 8 frunze75% pana la coacere


41,30

131,9094,98


86,8055% pana la deschiderea inflorescentei


75% pana la coacere32,85

104,90


75,5569,04


75% pana la 8 frunze55% pana la coacere


32,74


104,60


75,39


68,81


75% pana la 8 frunze


55% pana la fecundare75% pana la coacere


33,78


107,90


77,69


70,99


75% pana la deschiderea inflorescentei


90% pana la coacere


49,79

159,90


114,51104,8690% pana la deschiderea inflorescentei


75% pana la coacere


47,46

151,60


109,15


99,74

Influenta umiditatii solului asupra
continutului de ulei in semintele de floarea soarelui

Umiditatea solului
15 25 35 50 55

% de ulei
55,3 57,7 65,0 66,1 66,2

Lumina: Floarea soarelui este o planta de zi scurta, in aceste conditii formand o tulpina scunda cu inflorescenta mare, ceea ce asigura productii ridicate.

Solul: Din punct de vedere textural, potrivite pentru aceasta cultura sunt solurile mijlocii, lutoasa si lutos-nisipoase. Sunt nepotrivite solurile nisipoase sau solurile compacte, grele, reci. Solurile trebuie sa fie bogate in substante nutritive. Cernoziomurile, solurile brun-roscate de padure si solurile brune sunt indicate pentru cultura florii soarelui, terenurile din proiectul de fata incadrandu-se in aceste categorii dupa cum reiese din harta solurilor prezentata mai jos

Zone ecologice: terenul se afla in zona favorabila 2 a culturii florii soareluiLucrarile solului:
arat 25 cm
discuit, grapat
semanat:
fertilizare, erbicidare, tratamente fitosanitare
prasile
recoltare (in septembrie-octombrie)

Epoca de semanat: floarea soarelui face parte din categoria plantelor care trebuie semanate primavara devreme; samanta fiind invelita intr-o coaja groasa necesita o umiditate maimare a solului si un timp mai indelungat pentru imbibarea cu apa. La semanatul tarziu, din lipsa de umiditate la suprafata solului, plantele rasar greu si neuniform putandu-se prelungi si perioada de vegetatie.
Perioada optima de semanat este la o temperatura a solului de minim 7˚C la adancimea de incorporare de 4-6 cm.

Pentru o densitate optima la recoltare de 30-50.000 plante / ha la recoltare, necesarul de samanta este de 3,5-5 kg la ha.

Conditii de calitate samanta:

* conditii de calitate
* umiditate la recoltare 14-15 % ( pana la 10-11%, cand pierderile devin foarte mari
* puritate biologica:
* capacitatea de germinatie min 95 %

Ingrasaminte

* cerinte mari fata de fosfor, satisfacatoare la un continut asimilabil de aprox. 50 ppm P
* fosfor 60-80 kg/ha P2O5
* azot 50-70 kg/ha subst. activa
* potasiu 30-80 kg K2O / ha

Date statistice privind evolutia productiei agricole in cazul speciilor vegetale care fac obiectul proiectului

Evolutia productiei de grau pe teritoriul Romaniei

Specificare UM 1995 1996 1997 1998 1999 2000
2001


2002

2003


2004Suprafata


mii ha2480,8


1781,72406,8


2016,51674,1


1937,92453,2


2294,51748


2008,1Productie medie


Kg/ha3090


17652972


25702780


22903038


19231428


3870


Productie totalamii to


7666.53143.8


7152.55176.6


4659.14430.6


7725.44 412.6


2496,47771.,4


Evolutia productiei de porumb pe
teritoriul Romaniei

Specificare


UM

1995


1996

1997


1998

1999


2000

2001


2002

2003


2004


Suprafatamii ha


3109.23277


3037.73128.9


3013.43049.4


29472894.5


3206,53201,9Productie medie


Kg/ha3184


29264171


27563627


16033066


29022988


4630Productie totala


mii to9923.1


9607.912687


8623.410935


4897.69119.2


8399.89581,7


14.126,2


Evolutia productiei de floarea
soarelui pe teritoriul Romaniei

Specificare

UM


1995

1996


1997

1998


1999

2000


2001

2002


2003

2004


Suprafatamii ha


714.5916.8


780.7962.2


1043876.8


800.3906.2


11531007,8


Productie medieKg/ha


13041193


10951115


1243821


10291105


13061753Productie totala


mii to932.9


1095.6858.1


1073.31300.9


720.9823.6


10 02.81506,4


1767,1La nivel judetean, ponderea acestor culturi
este urmatoare:

Principalele culturi agricole in judetul
Buzau (dupa INS)Anul


Floarea soarelui (ha)

Cereale pentru boabe (ha)


Grâu şi secară (ha)

Orz şi orzoaică (ha)


Porumb (ha)
 1990


20727159013


5893916103


82918


199537672


17530554345


46621152872000


39243178644


527863442


121375


200131305


19078968609


63021141322002


32789185722


6403111985


108037

Modul de folosinta al fondului funciar la
nivelul judetului Buzau este redat in tabelul de mai jos:


Fondul funciar al judetului Buzau, dupa
modul de folosinta (dupa INS)
Suprafaţa totală (ha)


Anul

Suprafaţa agricolă (ha)


din care, pe categorii de folosinţă:


Arabilă (ha)

Păşuni (ha)


Fâneţe (ha)

Vii (ha)


Livezi (ha)


1990


610255


406588


259559


88707


31011


13950


13361


 


1995


610255


402221


255220


88835


28868


17782


11516


 


2000


610255


402359


256588


89630


28748


16189


11204


 


2001


610255


402347


257302


89581


28792


15564


11108


 


2002
610255 402370 257400 89475 28833 15553 11109 /td>

Incadrarea terenurilor in hartile agroecologice

Este foarte importanta cunoasterea tehnologiilor specifice de cultura ale fiecarei specii luate in calcul. Aceste tehnologii vor trebui adaptate la specificul de clima al regiunii.

harta solurilor

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 7 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii14 comentarii

Adelina W 2011-07-29 15:12:04

Super articol, felicitari pentru documentatie.

Ma bucur foarte mult pentru activitatea ta, Dragos

Adelina

patitul 2011-05-28 12:25:16

pentru viorica,
pentru 72 ha un mic necesar e urmatorul: Tractor de 70-80 cp , plug, disc, semanatoare. Asta este un minim necesar pentru aceasta suprafata d-voastra. Ingrasaminte uree 250 kg/ha cam 1600 ron/to(28800 ron), minim o erbicidare in functie de buruieni si un fungicid. Astea fac cam 100 ron/ha deci 7200 ron. Motorina cam 54 l/ha deci aprox 4 to motorina(inclus transport la tarla, etc) in medie costul mediu pe ha grau este intre 1000-1500 ron/ha

viorica 2011-05-26 17:51:31

am 72 de ha de teren la braila si as vrea sa fac o plantatie de grau pe toata suprafata...nu prea cunosc domeniul dar daca poate cineva sa faca un calcul cam care este investitia...UTILAJE,SEMINTE SI ALTE INVESTITII....terenul a fost folosit tot ca plantatie de grau pana acum de catre un chirias...va multumesc

Andreea 2011-05-25 22:29:11

Buna seara!
Am si eu o nalamurire...am facut un plan de afaceri pt infiinatrea unei culturi de capsun, zmeura si mure si m_am blocat cand a trebuit sa alcatuiesc bilantul provizoriu...daca ma poate ajuta cineva chiar va rog , caci trebuie sa finalizez proiectul in cateva zile..am cheltuielile si veniturile pt primul an pe fiecare luna..VA ROG FRUMOS

cimpoesu 2011-05-16 13:56:40

pentru 45 ha teren agricol propietate pe care il lucrez,ce utilaje pot achizitiona prin fonduri europene.cine poate sa-mi faca proiect,,,precizez ca eu sint din jud.neamt.antoncimpoesu@yahoo.it

vlad m 2011-04-13 23:35:17

pt cei care viziteaza acest site si au cunostinte despre proiectele de finantare, respectiv intocmesc proiecte, va rog frumos sa ma contactati. va multumesc!

andrei 2011-04-08 11:28:32

"plan de afaceri" este cam mult spus. nu exista costuri de operare, de investitie, nu exista flux financiar, nimic...

vlad m 2011-04-08 10:04:57

Buna ziua doamna Valeria! va rog sa ma contactati p e-mailul: barosanu_no_1@yahoo.com. Va multumesc mult.

Valeria arhire 2011-04-07 09:43:10

investitia pentru infiintarea plantatiei de catina se incadreaza pe masura 121 din PNDR, iar fabrica pentru producerea uleiurilor, masura 123 Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere.

Coman 2011-03-28 22:05:38

Cum va pot contacta? Vasile Turcu si Anca Dorobantu??? cyruslemin@yahoo.com

vlad m 2011-02-28 19:41:23

buna ziua! unde va pot contacta si eu? puteti lasa e-mailul dvs? multumesc.

anca dorobantu 2010-11-11 09:47:06

Buna ziua!

investitia dvs. se incadreaza pe masura 121 PNDR. pentru detalii va rog sa ma contactati pe mail.

fartat aurel 2010-11-02 09:48:53

Vreau sa fac o plantatie de catina si o mica fabricuta de producere a uleiului de catina si a altor uleiuri din seminte.
Stie cineva sa faca un proiect pentru a obtine fonduri pentru acest tip de proiect?

Vasile Turcu 2010-03-23 21:16:05

Proiectul este solid si viabil.
Pt discutii si idei de design a monitorizarii conditiilor agro-meteorologice (umiditatea solului, precipitatii, temperatura, etc.) sau automatizarea irigatiilor pe baza acestor parametri, vizitati pagina de web sau contactati-ma prin e-mail.

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021".Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

(Despre frunze) cu codita. ...

Masura in care un caracter se transmite de la o generatie la alta. Sinonim - coeficient de mostenire ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016