Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
3 lucrari de iarna vitale pentru pomii fructiferi
Munca fermierilor nu se termina niciodata, lucru valabil si cand vine vorba despre gestionarea livezilor. Lucrarile de ingrijire specifice sezonului de iarna trebuie efectuate corect si la timp, pentru ca perioada friguroasa sa fie depasita cu pierderi minime, iar productia sezonului urmator sa fie asigurata.
Aplicarea tratamentelor de sezon
Cand vine vorba despre pomi fructiferi, productia este intotdeauna conditionata de lucrarile fitosanitare aplicate pe timp de iarna. Stropirile efectuate in anotimpul rece reduc rezerva biologica a daunatorilor, care nu vor consuma resursele pomului afla in stare vegetativa si, prin urmare, ii vor lasa neatins potentialul de dezvoltare in primavara.
Stropirile de iarna pentru pomii fructiferi vizeaza o gama larga de daunatori: afidele, acarienii, paduchii lanosi, rapanul, monilioza si nu numai.
Stropirile de iarna presupun aplicarea, in total, a 4 tratamente, in intervalul noiembrie - februarie, inclusiv. Pentru eficienta maxima, tratamentele se aplica atunci cand temperatura este de aproximativ 5 grade Celsius, iar scoarta pomilor este uscata.
Exista doua tipuri de tratamente care se aplica in sezonul rece: unul pe baza de produse cuprice si un al doilea, cu un insecticid pe baza de ulei horticol. Ele se repeta, totalizandu-se astfel 4 stropiri.
Pentru o productivitate ridicata, este obligatoriu sa tineti cont si de aplicarea corecta a tratamentelor in timpul perioadei de vegetatie.
Lucrarile de taiere?
In perioada de repaus vegetativ se efectueaza taierile de formare, taierile de rodire si taierile de regenerare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Taierile de iarna se fac in perioadele cu temperaturi blande, incepand de la finalul lui ianuarie, pe plantatiile mari sau la finalul lui februarie. Taierile au ca scop valorificarea luminii, regenerarea si redirectionarea resurselor catre lastarii tineri, impiedicarea imbolnavirilor si corectarea pozitiei ramurilor.
Taierile de formare
Taierile de formare corecteaza forma coroanei, pentru a asigura o cat mai buna interceptare a luminii. In plus, taierile de formare realizate judicios usureaza realizarea celorlalte lucrari de intretinere.
Exista mai multe forme de coroana, in functie de specie si de vigoarea acesteia: piramida etajata (mar, par, gutui, prun, cires, visin), vas ameliorat (piersic, cais, gutui), fus tufa (mar si par), fus subtire (mar si par), palmeta etajata cu brate oblice (mar, par, gutui, prun, cais, visin), palmeta etajata cu brate orizontale (mar, par, gutui, visin), gard belgian (mar si par).
Taierile de productie
Cu ajutorul acestor taieri, coroana este intretinuta, iar fructificarea e reglata.
Taierile de intretinere elimina anual ramurile cu pozitie verticala din partea de sus a coroanei si eliminarea ramurilor care atarna la baza coroanei si care ingreuneaza procesul de efectuare a lucrarilor din perioada de vegetatie.
Taierile de fructificare difera in functie de pomii fructiferi, fiecare specie avand particularitatile ei.
Taierile de regenerare
Scopul taierilor de regenerare este sa se indeparteze ramurile batrane, a caror disparitie lasa mai mult loc ramurilor tinere si rodnice. Astfel, resursele copacului sunt directionate mai judicios, pentru o productie mai buna.
Taierile de corectare
Aceste taieri indeparteaza ramurile fara muguri, ramurile subtiri, ramurile care incarca pomul, dar nu sunt roditoare.
Musuroirea corecta
Musuroirea are doua scopuri principale: protejarea trunchiului si a radacinilor impotriva inghetului si asigurarea unui nivel adecvat de umiditate. Musuroirea se poate face cu pamant, cu fan sau paie sau, unde se poate si daca este cazul, cu zapada.
Musuroirea cu pamant este adecvata in zonele in care stratul de zapada este mic sau temporar. La baza trunchiului se ridica un musuroi de 30-40 cm de pamant, fara dezgroparea si expunerea radacinilor la frig.
Sursa foto: shutterstock
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.5 din 8 voturiUltima ora
Idei de afaceri in agricultura