Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum se fac altoirile de sfarsit de vara la pomii fructiferi
Aceasta este perioada cea mai propice in care altoirile pot fi facutefapt pentru care va oferim cateva sfaturi utile mai ales in cazul incepatorilor.
De obicei, altoirile se fac incepand de la mijlocul lui august pana pe la inceputul lui septembrie, astfel ca, in cele mai multe cazuri, mugurii vor iesi abia primavara. Altoirile reusesc in proportie de 85-90 la suta, iar in cele ce urmeaza va vom prezenta pas cu pas care sunt procedurile ce trebuie urmate.
1. Trebuie sa va hotarati in primul rand ce anume vreti sa altoiti. Pomul care va fi altoit, trebuie udat din abundenta (timp de doua saptamani, tot a doua zi, va fi stropit aproximativ o ora). Aceasta udare este necesara pentru o buna circulatie a sevei, ceea ce ne va ajuta la desprinderea usoara a cojii de pe tulpina.
2. Alegerea soiului pe care doriti sa il folositi ca altoi.
3. Pregatirea crengii care va fi altoita. Aceasta poate fi cumparata sau ceruta de la cunostinte. Daca o procurati de la cunostinte, trebuie sa fiti atenti ca pomul de la care provine sa fie puternic, viabil, sa nu aibe urme de imbolnaviri pentru a nu infecta pomii care vor fi altoiti.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Mai multe detalii despre plantarea, ingrijirea si combaterea daunatorilor la alti pomi fructiferi gasiti aici>>
In acest caz se alege ramura corespunzatoare, iar in fiecare gradina apelati la uneltele folosite acolo. Pentru altoire, folositi foarfecele proprietarului pentru a preveni infectarea cu virusi. Se aleg intotdeauna ramuri tinere si nu sunt indicate nici ramurile prea puternice dar nici cele slabe.
4. De pe ramura taiata, se indeparteaza mladitele din varf si frunzele. Se lasa aproximativ 1 cm din codita frunzei (aceasta, mai tarziu, isi va avea rolul ei). Aceasta va putea fi pastrata, impachetata in hartie de ziar umezita si pusa in punga, in frigider, timp de doua saptamani.
5. Poate incepe altoirea. Nu este nevoie de prea multe unelte, un cutit special pentru altoire sau un bisturiu fac fata cu succes acestei operatiuni, niste rafie sau orice sfoara din nylon sau, in ultima instanta, din hartie. Este indicat sa se foloseasca bisturiul deoarece, la fiecare soi sau la fiecare pom se poate inlocui lama. Acest lucru este important pentru a evita infectarea pomilor intre ei.
Ca moment al zilei, cel mai indicat este dimineata devreme sau orele tarzii ale serii, pentru a evita razele fierbiniti ale soarelui. Inainte de a incepe, este indicat ca lama de bisturiu si mainile sa fie spalate foarte bine.
Se face, pe creanga pomului sau pe tulpina, cu o miscare hotarata, o taietura in coaja, in forma de unghi. Nu este bine sa se repete de mai multe ori taietura deoarece acest lucru ii dauneaza pomului, cu cat suprafata crestata este mai mare cu atat se distrug mai multe vase de circulatie a sevei. Este extrem de important ca orice interventie sa se faca dintr-o singura miscare.
Urmatoarea taietura - care va fi perpendiculara pe cea anterioara, de aproximativ 1,5 cm latime - va forma un T pe creanga, T pe care cu ajutorul bisturiului, se va deschide cu multa finete pentru a nu rani pomul.
6. Creanga de altoit, intoarsa in jos, cu aproximativ un centimetru sub ochi, se va inciza astfel ca nu doar ochiul ci si o bucatica din creanga sa fie taiata. Taietura se va duce pana la circa 1 cm deasupra ochiului. Apoi, se intoarce creanga si pe locul dorit se taie in unghi drept fata de ochi. Este indicata o astfel de taiere pentru ca ochiul sa nu alunece atunci cand se efectueaza legarea de ramura ce urmeaza sa suporte altoirea. Nu se ating niciodata locurile care au fost supuse taierii (nici altoiul, nici acel T de pe suportul altoiului).
Acum urmeaza ca frunzulita a carei codita nu a fost taiata in intregime sa-si intre in atributii: de ea se va prinde ochiul si apoi in T-ul taiat inainte, de sus in jos se va aluneca usor pana ce va intra in intregime in aceasta taietura.
7. Urmatorul pas consta in fixarea ochiului prin legare. Daca incercati sa altoiti mai multe soiuri pe acelasi pom este bine ca, fiecare legatura sa fie facuta cu alta culoare de sfoara pentru a recunoaste si diferentia soiurile intre ele. Sfoara se leaga sub altoi apoi, tragand incet mergem pana spre varful sau se rasuceste in forma de X pentru a nu da posibilitatea ochiului sa alunece in afara. Este recomandat ca, prin legare sa se ajunga la starea initiala, scoarta sa fie cat mai bine inchisa, fiind atenti ca sfoara sa nu alunece in taietura, iar muchiile T-ului sa se aseze bine la locul lor.
De aici, se coboara din nou sub ochi si se incepe inchiderea finala. Strangem ceva mai tare si rasucim bine sfoara pana ce reusim sa acoperim foarte bine rana facuta pomului prin taiere. Sub si deasupra ochiului se lasa un mic spatiu liber. Legarea se face in asa fel incat, la coborare sa se ajunga in punctul din care s-a pornit si se leaga acolo cele doua capete de sfoara. Ceea ce ramane in plus, se va taia si se va indeparta. Astfel se termina operatiunea de altoire.
Peste doua saptamani se va putea observa in ce masura in care munca a dat rezultate. Este bine daca, frunza ramasa cade singura sau daca prin miscare usoara, se desprinde de pe ochi. Mai trebuie verificat, din cand in cand si daca se legatura pare prea stransa, se poate taia usor in partea de sus si de jos avand grija sa nu fie afectat altoiul.
Materialele folosite la legare se indeparteaza doar primavara dupa ce atat pomul cat si altoiul, au inmugurit si dupa ce primele frunze si-au facut aparitia. De asemenea, se recomanda ca port-altoiul sa fie in asa fel taiat incat altoiul sa se afle la capatul crengii. Toamna se recomanda, pulverizarea cu substante chimice, mai ales in primul an, fiind o perioada critica.
Avantajele altoitului constau si in faptul ca, din niste pomi fara forma se pot face pomi frumosi. De pilda, daca pomul este inclinat intr-o parte, port-altoiul va fi pe partea opusa, prin crengile altoite suplinindu-se lipsa celor originale, deci se pot obtine prin altoire orice forme de pomi.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.38 din 42 voturiUltima ora
Idei de afaceri in agricultura