Pomii fructiferi si sezonul rece. La ce suntem acum atenti?
Gospodarii incep pregatirile pentru intalnirea dintre pomii fructiferi si sezonul rece, asadar ne-am gandit sa va oferim cateva informatii utile cu privire la ce ar trebui neaparat bifat.
In primul rand, fructele uscate si frunzele (atat cele de pe crengi, cat si cele prezente pe sol) trebuie indepartate cu atentie. In caz contrar, cresc riscurile de transmitere a bolilor precum monilioza, o afectiune caracteristica pentru samburoase, prezenta, de obicei, in fructele care se stafidesc/usuca pe crengi inainte de cules. Patul de frunze de pe sol poate sa adaposteasca si el o multime de daunatori care, mai apoi, sa fie transmisi catre pomi.
In al doilea rand, intre luna august si octombrie se recomanda executarea sapaturilor de toamna. Solul este, in acest fel, aerisit, permitand apei si oxigenului sa ajunga mai usor la radacina pomului. Saparea si afanarea se fac la o adancime de peste 15 centimetri pentru a combate in mod organic unul dintre cei mai periculosi daunatori: cotarul brun, o insecta care afecteaza in special prunii.
In al treilea rand, in perioada de toamna se executa, de obicei, doua tipuri de taieri: cele de sezon (ale crengilor uscate sau bolnave) si cele de rodire, care se pot amana si pentru primavara. Totusi, desfasurate in sezonul de toamna, acestea vor imbunatati productia de fructe, directionand seva in timpul iernii doar catre acele ramuri care vor da rod anul urmator.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Finalmente, stropirea este si ea obligatorie pentru a proteja pomii de daunatori. Se recomanda un tratament preventiv cu fungicide pe baza de cupru, aplicat dupa caderea frunzelor cu ajutorul unei stropitoare profesionale: vermorel manual/electric sau un atomizor cu motor.
Tulpinile se pot proteja si ele de daunatori prin invelirea cu plase speciale, trestie sau carton. In acest fel, rozatoarele vor fi tinute la distanta, iar impactul puternic al gerului va fi diminuat.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.