Activitatile apicultorului in sezonul rece. Amplasarea stupinei
Publicat la data de 16 Nov. 2022 in:
Hobby Albinele isi aleg locul pentru cuib dupa anumite criterii sau instincte dezvoltate de-a lungul multor milenii de evolutie. Printre acestea, se numara volumul cavitatii, dimensiunile si orientarea intrarii.
Dar niciodata nu vor lua in evidenta faptul ca se afla langa alte albine. Avand in vedere aceste aspecte, stupina trebuie amplasata in asa fel incat sa le provoace albinelor un minimun de daune si disconfort.
Unul din criteriile de baza este adapostirea de vant. Ele nu pot zbura decat sub control atunci cand se deplaseaza mai rapid decat aerul care le inconjoara si nu pot ateriza cu usurinta decat daca zboara impotriva vantului. Astfel, stupii nu pot fi amplasati impotriva vantului predominant.
Un obstacol natural, spre exemplu un gard viu des va micsora viteza vantului la suprafata pamantului pe o distanta de 40 de ori mai mare decat inaltimea gardului. Albinele doborate de vanturi reci nu se mai pot intoarce la stup, astfel ele fiind pierdute pentru colonie, si cum este bine stiut ca niciun membru al familiei nu poate supravietui pe cont propriu, vor muri.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Pe timp de toamna, iarna si chiar primavara, coloniile expuse la soare se pot bucura de aceasta pozitie. Cateva grade in plus pot face diferenta intre albinele care raman intr-un stup sub forma unui ghem de iernare si cele care vor iesi afara pentru zborul de curatare si pentru a defeca.
Totusi, pe timpul verii, albinele care se afla in aceeasi pozitie se pot supraincalzi. O solutie practica poate fi considerata amplasarea stupinei la umbra unei paduri de foioase care isi pierde frunzele pe timpul iernii.
Stupii neumbriti se pot incalzi atat de tare in timpul verii incat coloniile numeroase pot roi mai devreme decat este asteptat, facand inspectia periodica programata sa fie inutila.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>