Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACA: Ajutor de minimis de 15 euro pe familia de albine

aca-ajutor-de-minimis-de-15-euro-pe-familia-de-albine

Pe fondul unei primaveri capricioase, apicultorii romani solicita un ajutor de minimis de aproximativ 15 euro pe familia de albine, informeaza Agerpres.


"Noi am solicitat anul trecut sa se dea vreo 20 euro pe familia de albine, pe care nu l-am primit, dar ar fi binevenit acum, mai ales ca aceasta primavara a fost foarte capricioasa, un ajutor de aproximativ 15 euro pe familia de albine. 
 
De fapt, iarna a fost in martie si aprilie, cu inghet, ploi si frig, nici primul cules la rapita care mai dadea un pic de speranta apicultorilor nu va fi valorificat poate nici la 30%-40% din potential, pentru ca nu avem albine, iar unde avem albine nu avem timp corespunzator care sa permita valorificarea nectarului", a transmis presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.
 
In aceasta iarna au fost semnalate depopulari masive de albine la nivel national, potrivit presedintelui ACA. Ajutorul financiar care se ofera prin Programul National Apicol pentru intretinerea stupilor sau pentru diferite boli abia daca asigura necesarul de 25% din stupine.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
"Programul National Apicol, pe care tot il obladuiesc ei nu asigura necesarul nici la 25% din stupine si din efective. Restul de 75% dintre apicultori si stupine nu beneficiaza. 
 
Oamenii nu mai au fonduri de unde sa intretina stupinele, plus ca a fost o depopulare si mortalitate masiva in aceasta iarna in aproape toate judetele din tara, ceea ce este un semnal de alarma. 
 
Iarna nu a fost una foarte grea, dar, din punct de vedere biologic, nu a fost corect, pentru ca albinele au depus matca tarziu, a crescut consumul, albina care trebuia sa eclozeze in martie-aprilie a eclozat la sfarsitul lui februarie si uite asa ne-am trezit ca au murit mai mult de jumatate in peste 10% din stupine, deci este o depopulare masiva. 
 
Mai sunt si derogarile care se dau an de an pentru neonicotinoide si care decimeaza efectivele de albine. Un an asa catastrofal cu atatea mortalitati nu s-a intalnit de multa vreme", a precizat Ioan Fetea.
 
Presedintele ACA a mentionat ca a transmis Ministerului Agriculturii o adresa prin care au fost solicitate fonduri pentru apicultura Romaniei din ajutorul financiar acordat de Uniunea Europeana pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina. De asemenea, a fost ceruta si integrarea mierii in acea categorie de produse agricole in care sunt si cerealele pentru care s-a cerut stoparea importurilor.
 
"Cea mai mare problema pentru noi o reprezinta acum valorificarea produselor. Chiar daca productia a fost una modesta, nici in aceste conditii nu putem valorifica mierea, pentru ca exista aceasta concurenta neloiala intre ceea ce producem noi si ceea ce intra din spatiul extracomunitar, din pacate, la preturi foarte mici. 
 
Noi nu putem valorifica la fel, avand in vedere ca preturile de productie au crescut cu 30%-40%, preturile de achizitie au scazut in acelasi mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot. De ani de zile avem aceasta concurenta neloiala, iar acum in contextul cu Ucraina este libertate si mai mare", a explicat Ioan Fetea.
 
Romania importa peste 4.000 tone de miere din spatiul extracomunitar. In  plus, aceasta cantitate se vinde pe piata interna si cea externa, amestecata cu alte categorii de miere. Productia interna este foarte greu de valorificat, potrivit reprezentantului apicultorilor romani.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016