ACA: Ajutor de minimis de 15 euro pe familia de albine
Pe fondul unei primaveri capricioase, apicultorii romani solicita un ajutor de minimis de aproximativ 15 euro pe familia de albine, informeaza Agerpres.
"Noi am solicitat anul trecut sa se dea vreo 20 euro pe familia de albine, pe care nu l-am primit, dar ar fi binevenit acum, mai ales ca aceasta primavara a fost foarte capricioasa, un ajutor de aproximativ 15 euro pe familia de albine. 
 
De fapt, iarna a fost in martie si aprilie, cu inghet, ploi si frig, nici primul cules la rapita care mai dadea un pic de speranta apicultorilor nu va fi valorificat poate nici la 30%-40% din potential, pentru ca nu avem albine, iar unde avem albine nu avem timp corespunzator care sa permita valorificarea nectarului", a transmis presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
In aceasta iarna au fost semnalate depopulari masive de albine la nivel national, potrivit presedintelui ACA. Ajutorul financiar care se ofera prin Programul National Apicol pentru intretinerea stupilor sau pentru diferite boli abia daca asigura necesarul de 25% din stupine.
 
"Programul National Apicol, pe care tot il obladuiesc ei nu asigura necesarul nici la 25% din stupine si din efective. Restul de 75% dintre apicultori si stupine nu beneficiaza. 
 
Oamenii nu mai au fonduri de unde sa intretina stupinele, plus ca a fost o depopulare si mortalitate masiva in aceasta iarna in aproape toate judetele din tara, ceea ce este un semnal de alarma. 
 
Iarna nu a fost una foarte grea, dar, din punct de vedere biologic, nu a fost corect, pentru ca albinele au depus matca tarziu, a crescut consumul, albina care trebuia sa eclozeze in martie-aprilie a eclozat la sfarsitul lui februarie si uite asa ne-am trezit ca au murit mai mult de jumatate in peste 10% din stupine, deci este o depopulare masiva. 
 
Mai sunt si derogarile care se dau an de an pentru neonicotinoide si care decimeaza efectivele de albine. Un an asa catastrofal cu atatea mortalitati nu s-a intalnit de multa vreme", a precizat Ioan Fetea.
 
Presedintele ACA a mentionat ca a transmis Ministerului Agriculturii o adresa prin care au fost solicitate fonduri pentru apicultura Romaniei din ajutorul financiar acordat de Uniunea Europeana pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina. De asemenea, a fost ceruta si integrarea mierii in acea categorie de produse agricole in care sunt si cerealele pentru care s-a cerut stoparea importurilor.
 
"Cea mai mare problema pentru noi o reprezinta acum valorificarea produselor. Chiar daca productia a fost una modesta, nici in aceste conditii nu putem valorifica mierea, pentru ca exista aceasta concurenta neloiala intre ceea ce producem noi si ceea ce intra din spatiul extracomunitar, din pacate, la preturi foarte mici. 
 
Noi nu putem valorifica la fel, avand in vedere ca preturile de productie au crescut cu 30%-40%, preturile de achizitie au scazut in acelasi mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot. De ani de zile avem aceasta concurenta neloiala, iar acum in contextul cu Ucraina este libertate si mai mare", a explicat Ioan Fetea.
 
Romania importa peste 4.000 tone de miere din spatiul extracomunitar. In  plus, aceasta cantitate se vinde pe piata interna si cea externa, amestecata cu alte categorii de miere. Productia interna este foarte greu de valorificat, potrivit reprezentantului apicultorilor romani.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Casa Verde Fotovoltaice: AFM urmeaza sa faca platile de decontare
Casa Verde Fotovoltaice: AFM urmeaza sa faca platile de decontare
"Pe data de 24 aprilie s-a terminat perioada de inscriere a persoanelor fizice catre...
Subventia pentru vaca de lapte. Ce diferente exista in Europa
Subventia pentru vaca de lapte. Ce diferente exista in Europa
In timp ce in anul 2023 fermierii romani au primit suma de 338 euro/cap pentru subventia ce tine...
INS: Unitatile de procesare au colectat cu 12,1% mai mult lapte de vaca
INS: Unitatile de procesare au colectat cu 12,1% mai mult lapte de vaca
In perioada mentionata, cresterea cea mai mare a productiei a fost inregistrata la smantana de...
Apicultorii cer ajutor de minimis de 15-20 euro/familia de albine
Apicultorii cer ajutor de minimis de 15-20 euro/familia de albine
"Anul acesta, desi este unul slab, cu o productie intre 12.000 -14.000 de tone de miere, nu...

Ultima ora

MADR prelungeste termenul pentru investitiile in fermele de porci si pasari
MADR prelungeste termenul pentru investitiile in fermele de porci si pasari
OUG pentru modificarea art. 16 alin (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de...
Consiliul AgriFish: Posibilitatile de pescuit pentru 2025
Consiliul AgriFish: Posibilitatile de pescuit pentru 2025
"Punctele importante de pe ordinea de zi a reuniunii vizeaza: posibilitatile de pescuit...
Finantare de 100.000 de euro pentru fermele mici
Finantare de 100.000 de euro pentru fermele mici
AFIR urmeaza sa lanseze mai multe linii de finantare special destinate acestei categorii de...
ANSVSA a amendat operatorii economici din sectorul produselor alimentare
ANSVSA a amendat operatorii economici din sectorul produselor alimentare
In cursul lunii octombrie, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton