Apicultorii cer ajutor de minimis de 15-20 euro/familia de albine
Vanzarile de miere atat la export, cat si la intern scad, reclama apicultorii care spun ca putina miere pe care au reusit sa o produca nu mai are loc pe piata de importuri ce intra din Ucraina si nu numai.
"Anul acesta, desi este unul slab, cu o productie intre 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul si nici nu se vinde mierea la intern. A scazut consumul fantastic peste tot in Europa.
Colac peste pupaza, vorba romanului, aducem miere din import si ati vazut ca a recunoscut si Uniunea Europeana ca aproape 48-50% este falsa. Noi aducem miere din Ucraina si a noastra, care e de valoare, nu o dam nici la copii, pentru ca nu vrem sa dam mierea in scoli.
E ciudat ca nu mai putem sa exportam, iar aceasta este o situatie nemaiintalnita in 50 de ani in apicultura romaneasca", a declarat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
ACA solicita acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi. Anul trecut, MADR avea un sprijin pentru sectorul apicol, insa nu a fost acordat.
"Am avut mortalitati iarna trecuta, am avut seceta in acest an, iar acum familiile de albine sunt slabe. S-a terminat demult activitatea apicola si de acum pana la iernare trebuie sa dam mancare din punga, ori toate acestea presupun cheltuieli ce depasesc 150-200 lei/familia pe albine, adica in jur de 50 de euro/familie, ceea ce este foarte mult. Sunt multi profesionisti care nu mai reusesc sa supravietuiasca.
Toate aceste probleme determina o scadere a interesului apicultorilor pentru aceasta meserie, inclusiv a celor tineri, si, in masura in care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, nu va gasi o solutie de sprijin pentru sector, situatia va deveni din ce in ce mai dramatica.
Noi am cerut intotdeauna un minimis intre 15 si 20 de euro pe familia de albine, dar daca se dau 5 lei, 10 lei, e vorba de doua-trei kilograme de hrana pentru iernare, este important ca mai puteam recupera ceva din gaura facuta in acest an si anul trecut", a subliniat seful ACA.
In ceea ce priveste apicultorii, acestia asteapta sa se intalneasca cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a gasi solutii la problemele actuale din sectorul cresterii albinelor.
Consumul autohton de miere este estimat la 550 de grame pe locuitor. Romania se afla la coada clasamentului european, in conditiile in care romanii consuma de 3-4 ori mai putina miere fata de cele doua kilograme consumate in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia. Potrivit datelor statistice, romanii consuma in fiecare zi 70 de grame de zahar si doar 3 grame de miere.
Productia de miere a Romaniei se situa la 22.000 de tone de miere anual, in anii trecuti. La nivel national exista 2,35 milioane de familii de albine si sunt inregistrati peste 35.000 - 37.000 de apicultori. Aproximativ 50% dintre acestia sunt membrii ACA si detin peste 60%din efectivele de albine.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>