Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apicultorii cer ajutor de minimis de 15-20 euro/familia de albine

apicultorii-cer-ajutor-de-minimis-de-15-20-eurofamilia-de-albine

Vanzarile de miere atat la export, cat si la intern scad, reclama apicultorii care spun ca putina miere pe care au reusit sa o produca nu mai are loc pe piata de importuri ce intra din Ucraina si nu numai.


"Anul acesta, desi este unul slab, cu o productie intre 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul si nici nu se vinde mierea la intern. A scazut consumul fantastic peste tot in Europa. 
 
Colac peste pupaza, vorba romanului, aducem miere din import si ati vazut ca a recunoscut si Uniunea Europeana ca aproape 48-50% este falsa. Noi aducem miere din Ucraina si a noastra, care e de valoare, nu o dam nici la copii, pentru ca nu vrem sa dam mierea in scoli. 
 
E ciudat ca nu mai putem sa exportam, iar aceasta este o situatie nemaiintalnita in 50 de ani in apicultura romaneasca", a declarat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
ACA solicita acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi. Anul trecut, MADR avea un sprijin pentru sectorul apicol, insa nu a fost acordat.
 
"Am avut mortalitati iarna trecuta, am avut seceta in acest an, iar acum familiile de albine sunt slabe. S-a terminat demult activitatea apicola si de acum pana la iernare trebuie sa dam mancare din punga, ori toate acestea presupun cheltuieli ce depasesc 150-200 lei/familia pe albine, adica in jur de 50 de euro/familie, ceea ce este foarte mult. Sunt multi profesionisti care nu mai reusesc sa supravietuiasca. 
 
Toate aceste probleme determina o scadere a interesului apicultorilor pentru aceasta meserie, inclusiv a celor tineri, si, in masura in care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, nu va gasi o solutie de sprijin pentru sector, situatia va deveni din ce in ce mai dramatica. 
 
Noi am cerut intotdeauna un minimis intre 15 si 20 de euro pe familia de albine, dar daca se dau 5 lei, 10 lei, e vorba de doua-trei kilograme de hrana pentru iernare, este important ca mai puteam recupera ceva din gaura facuta in acest an si anul trecut", a subliniat seful ACA.
 
In ceea ce priveste apicultorii, acestia asteapta sa se intalneasca cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a gasi solutii la problemele actuale din sectorul cresterii albinelor.
 
Consumul autohton de miere este estimat la 550 de grame pe locuitor. Romania se afla la coada clasamentului european, in conditiile in care romanii consuma de 3-4 ori mai putina miere fata de cele doua kilograme consumate in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia. Potrivit datelor statistice, romanii consuma in fiecare zi 70 de grame de zahar si doar 3 grame de miere.
 
Productia de miere a Romaniei se situa la 22.000 de tone de miere anual, in anii trecuti. La nivel national exista 2,35 milioane de familii de albine si sunt inregistrati peste 35.000 - 37.000 de apicultori. Aproximativ 50% dintre acestia sunt membrii ACA si detin peste 60%din efectivele de albine.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016