Apicultorii cer ajutor de minimis de 15-20 euro/familia de albine
Vanzarile de miere atat la export, cat si la intern scad, reclama apicultorii care spun ca putina miere pe care au reusit sa o produca nu mai are loc pe piata de importuri ce intra din Ucraina si nu numai.
"Anul acesta, desi este unul slab, cu o productie intre 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul si nici nu se vinde mierea la intern. A scazut consumul fantastic peste tot in Europa.
Colac peste pupaza, vorba romanului, aducem miere din import si ati vazut ca a recunoscut si Uniunea Europeana ca aproape 48-50% este falsa. Noi aducem miere din Ucraina si a noastra, care e de valoare, nu o dam nici la copii, pentru ca nu vrem sa dam mierea in scoli.
E ciudat ca nu mai putem sa exportam, iar aceasta este o situatie nemaiintalnita in 50 de ani in apicultura romaneasca", a declarat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
ACA solicita acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi. Anul trecut, MADR avea un sprijin pentru sectorul apicol, insa nu a fost acordat.
"Am avut mortalitati iarna trecuta, am avut seceta in acest an, iar acum familiile de albine sunt slabe. S-a terminat demult activitatea apicola si de acum pana la iernare trebuie sa dam mancare din punga, ori toate acestea presupun cheltuieli ce depasesc 150-200 lei/familia pe albine, adica in jur de 50 de euro/familie, ceea ce este foarte mult. Sunt multi profesionisti care nu mai reusesc sa supravietuiasca.
Toate aceste probleme determina o scadere a interesului apicultorilor pentru aceasta meserie, inclusiv a celor tineri, si, in masura in care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, nu va gasi o solutie de sprijin pentru sector, situatia va deveni din ce in ce mai dramatica.
Noi am cerut intotdeauna un minimis intre 15 si 20 de euro pe familia de albine, dar daca se dau 5 lei, 10 lei, e vorba de doua-trei kilograme de hrana pentru iernare, este important ca mai puteam recupera ceva din gaura facuta in acest an si anul trecut", a subliniat seful ACA.
In ceea ce priveste apicultorii, acestia asteapta sa se intalneasca cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a gasi solutii la problemele actuale din sectorul cresterii albinelor.
Consumul autohton de miere este estimat la 550 de grame pe locuitor. Romania se afla la coada clasamentului european, in conditiile in care romanii consuma de 3-4 ori mai putina miere fata de cele doua kilograme consumate in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia. Potrivit datelor statistice, romanii consuma in fiecare zi 70 de grame de zahar si doar 3 grame de miere.
Productia de miere a Romaniei se situa la 22.000 de tone de miere anual, in anii trecuti. La nivel national exista 2,35 milioane de familii de albine si sunt inregistrati peste 35.000 - 37.000 de apicultori. Aproximativ 50% dintre acestia sunt membrii ACA si detin peste 60%din efectivele de albine.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>