ANSVSA: Amenzi de 1,6 milioane de lei in industria alimentara
In luna noiembrie, inspectorii sanitari veterinari au dat amenzi de aproximativ 1,6 milioane de lei in industria alimentara, ca urmare a neregulilor constate si a incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor.
In acest sens, controalele inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor in sectorul produselor alimentare de origine nonanimala au vizat operatorii din industria alimentara, care isi desfasoara activitatea in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, painii si produselor de patiserie, altor produse alimentare, bauturilor racoritoare si alcoolice.
"In cursul lunii noiembrie 2023, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, precum si cea a Municipiului Bucuresti au efectuat 10.824 de controale in unitatile din industria agroalimentara.
Ca urmare a neregulilor constatate si a incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor, s-au aplicat 188 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 1.588.400 de lei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Actiunile de verificare efectuate la nivel national pe baza Programului de supraveghere si control pentru anul 2023 au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii alimentari a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, a conditiilor de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP)", se precizeaza intr-un comunicat al ANSVSA.
De asemenea, controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentreaza in principal pe preventie si consilierea operatorilor din industria alimentara. Asadar, sanctiunile contraventionale sunt acordate in momentul in care deficientele constate initial nu au fost remediate in intervalul de timp stabilit sau pun in pericol sanatatea consumatorilor.
In urma controalelor efectuate, s-a constatat o serie de nereguli:
- neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare
- intretinerea necorespunzatoare a spatiilor tehnologice de productie
- lipsa vestiarului si a grupului sanitar pentru angajati
- neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie
Au fost descoperite neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare - etichetare, buletine de analiza cu rezultate nesatisfacatoare, ambalaj necorespunzator, produse alimentare cu modificari organoleptice - si neconformitati privind personalul muncitor - neintocmirea fiselor de aptitudini, neefctuarea cursului de igiena, neatestarea starii de sanatate a personalului.
Conform procedurilor si instructiunilor din Programul de supraveghere si control, s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator. In acest fel se pot urmari conformitatea produselor alimentare si incadrarea calitatii acestora in limitele maxime admise, privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substante interzise in alimente.
In plus, s-au prelevat probe de pe suprafete/ustensile de lucru in unitatile de industrie alimentara, in vederea verificarii conformitatii in cazul respectarii criteriilor microbiologice in alimente.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>