ANSVSA: O ferma uriasa ramane fara animale
In urma unei analize realizate de ANSVSA s-a constatat prezenta virusului pestei porcine africane. Astfel, animalele din ferma vor urma sa fie sacrificate.
Ferma de porci din localitatea Parta, judetul Timis, din cadrul SC SMF Romania SRL urmeaza sa faca masuri de eutanasiere si dezinfectare a suprafetei, dupa ce ANSVSA a constatat prezenta virusului PPA.
"In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL.
Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala", potrivit unui comunicat ANSVSA.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Centrul Local de Combatere a Bolilor Timis a fost convocat la nivel local pentru a adopta Programul de Masuri pentru combaterea focarului de PPA.
In cadrul sedintei s-a discutat si despre gestionarea si monitorizarea aplicarii masurilor in focar. De asemenea, la discutie a participat si o delegatie din partea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, formata din presedintele dr. Alexandru Bociu, vicepresedintele dr. Ioan Oleleu si diretorul general dr. Velizar Barbuli.
Ulterior sedintei, au fost aprobate zonele de protectie si supraveghere din jurul focarului. De asemenea, au fost impuse masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor si mijloacelor de transport.
In ceea ce priveste efectivul de animale, acesta va fi eutanasiat complet. Subprodusele rezultatele impreuna cu resturile de furaje si asternuturi vor fi distruse prin neutralizare, potrivit prevederilor legale. In acest sens, se va evita orice risc de raspandire a virusului. Intreaga suprafata a exploatatiei va fi dezinfectata dupa toate masurile impuse anterior.
In jurul focarului s-au stabilit o zona de protectie pe o raza de 3 km si o zona de supraveghere pe o raza de 10 km. In aceste zone, restrictiile vor fi mentinute minimum 30 de zile.
Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, astfel nu exista niciun risc de imbolavire pentru acestia. Insa, acest virus are impact social si economic.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>