APIA: Acte necesare pentru pasunea inchiriata de la primarie
Crescatorii de animale si proprietarii de pasuni trebuie sa aiba in vedere o serie de conditii pentru incasarea subventiei la hectar de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.
In ceea ce priveste acest an de cerere, nu sunt schimbari majore in privinta documentelor si a regulilor ce trebuie respectate.
MADR a publicat un document ce contine, in doua articole ample, conditiile minime si documentele necesare pentru accesarea subventiei APIA pe pasune atat de catre asociatiile de crescatori de animale, cat si de catre fermieri in mod individual, cooperative sau grupuri de producatori.
Acte necesare pentru subventia pe pasune
In acest an, cererile unice pentru subventiile APIA se depun in perioada 4 aprilie - 7 iunie la nivel national, la centrele agentiei de plati.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Actele necesare pentru subventia pe pasune sunt:
Art. 6. – Dovada utilizarii pajistilor permanente apartinand unitatilor administrativ-teritoriale, ADS sau altor entitati de drept public de catre fermieri se realizeaza dupa cum urmeaza:
a) pe baza contractelor de concesiune/inchiriere/comodat incheiate intre, pe de o parte, primarii/consiliile judetene, ADS sau alte entitati de drept public si, pe de alta parte, crescatorii de animale sau asociatiile crescatorilor de animale, din care reiese suprafata de pajiste permanenta utilizata, valabile la data depunerii cererii. Contractele de concesiune/inchiriere/comodat incheiate in conditiile legii inainte de intrarea in vigoare a prezentului ordin, avand ca obiect utilizarea pajistilor permanente apartinand unitatilor administrativ-teritoriale, continua sa isi produca efectele pana la data incetarii prin modalitatile stabilite in contract
b) pe baza verificarii in SNIIA/document din care reiese codul de exploatatie/copia cardului exploatatiei, conform Normei sanitar- veterinare pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor si renilor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 208/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare ANSVSA. In cazul in care fermierul nu detine card de exploatatie, trebuie sa prezinte adeverinta eliberata de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, din care sa rezulte codul exploatatiei inscrise in BAZA Nationala de Date, denumita in continuare BND, valabil la data depunerii cererii de plata.
Asociatiile crescatorilor de animale care efectueaza activitatea agricola pe suprafata de pajiste concesionata/inchiriata asigurand incarcatura minima de animale de 0,3 UVM/ha prin pasunat cu animalele inregistrate in exploatatia asociatiei pe perioada pasunatului in tabere de vara, trebuie sa prezinte adeverinta eliberata de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, din care sa
rezulte codul exploatatiei/exploatatiilor tip tabara de vara a asociatiei inscrise in BND valabil la data depunerii cererii de plata.
Codul/Codurile de exploatatie ANSVSA si animalele declarate intr-o cerere de plata, pentru asigurarea incarcaturii cu animale pe pajistile permanente si/sau pentru solicitarea platilor pentru efectivele de animale, nu pot fi declarate in acelasi scop in mai multe cereri de plata.
Art. 7. – In cazul pajistilor comunale concesionate/inchiriate in conditiile legii de catre asociatiile crescatorilor de animale, beneficiarii vor depune urmatoarele documente, dupa caz:
a) in cazul membrilor asociatiei care asigura incarcatura cu animale pe suprafata de pajiste concesionata/inchiriata, fiecare membru al asociatiei, solicitant al platilor directe in calitate de fermier activ, prezinta la APIA dovada utilizarii acestor suprafete de pajisti permanente, respectiv:
(i) copia de pe contractul de concesiune/inchiriere/comodat al pajistii incheiat de catre asociatie;
(ii) copia tabelului centralizator pe care reprezentantul legal al asociatiei isi da acordul in vederea solicitarii sprijinului pe suprafata de catre membrii asociatiei, care cuprinde, pentru fiecare membru al asociatiei, datele de identificare, numarul de animale cu care asigura incarcatura minima de 0,3 UVM/ha, codul/codurile de identificare a exploatatiilor zootehnice din BND, precum si suprafetele alocate.
Centralizatorul se intocmeste anual de catre asociatie, se vizeaza de catre primarie si este prevazut in Anexa nr. 6 din ordin.
Calculul suprafetelor aferente fiecarui membru se efectueaza proportional cu numarul de UVM ale fiecarui membru in parte la data depunerii cererii de plata, pentru suprafata concesionata/inchiriata de catre asociatie. Fiecare membru al asociatiei, in calitate de beneficiar al platilor, declara la APIA, in cererea de plata, suprafetele utilizate de pajiste permanenta comunala care ii revin si pentru care asigura incarcatura minima de animale de 0,3 UVM/ha, folosind, in cazul suprafetelor utilizate in comun fara delimitare fizica in teren, codul de cultura aferent pajistilor permanente utilizate in comun.
Sanctiunile se calculeaza proportional cu suprafata declarata de catre fiecare fermier, membru al asociatiei, in blocul fizic in care a fost constatata neconformitatea;
b) in cazul asociatiei crescatorilor de animale care asigura incarcatura minima de 0,3 UVM/ha pe suprafata de pajiste concesionata/inchiriata cu animalele membrilor, pe baza unui tabel centralizator, asociatia va prezenta la APIA:
(i) copia de pe contractul de concesiune/inchiriere al pajistii incheiat de catre asociatie;
(ii) tabelul centralizator care cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii de plata de catre asociatie si, pentru fiecare membru al asociatiei, datele de identificare, codul/codurile de identificare a exploatatiilor zootehnice din BND, numarul de animale, precum si suprafetele alocate;
Centralizatorul se intocmeste anual de catre asociatie, se vizeaza de catre primarie si este prevazut in Anexa nr. 6;
(iii) copia conform cu originalul a hotararii adunarii generale a membrilor asociatiei crescatorilor de animale privind utilizarea fondurilor. Acest document poate fi prezentat pana la data-limita de depunere a cererilor de plata.
c) asociatia crescatorilor de animale care efectueaza activitatea agricola pe suprafata de pajiste concesionata/inchiriata asigurand incarcatura minima de animale de 0,3 UVM/ha prin pasunat cu animalele inregistrate in exploatatia asociatiei pe perioada pasunatului in tabere de vara, conform prevederilor Normei sanitare veterinare privind procedura de inregistrare/autorizare sanitarveterinara a unitatilor, centrelor de colectare, transportatorilor si mijloacelor de transport rutier din domeniul sanatatii si protectiei animalelor si pentru completarea, respectiv abrogarea unor acte normative din domeniul sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 10/2024, va prezenta la APIA:
(i) copia de pe contractul de concesiune/inchiriere/comodat al pajistii incheiat de catre asociatie;
(ii) tabelul centralizator care cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii de plata de catre asociatie si, pentru fiecare membru al asociatiei, datele de identificare, codul/codurile de identificare a exploatatiilor zootehnice din BND, numarul de animale, precum si suprafetele alocate. Centralizatorul prevazut in Anexa nr. 6 se intocmeste anual si se vizeaza de catre primarie;
(iii) copia conform cu originalul a hotararii adunarii generale a membrilor asociatiei crescatorilor de animale privind utilizarea fondurilor. Acest document poate fi prezentat pana la data-limita de depunere a cererilor.
In ceea ce priveste asociatiile de crescatori de animale, acestea nu pot solicita plati aferente interventiilor pentru suprafetele care au fost solicitate la plata individual de catre membrii acestora.
De asemenea, membrii asociatiilor crescatorilor de animale pot depune in mod individual cereri de plata in cadrul schemelor de sprijin cuplat in sectorul zootehnic pentru animalele pe baza carora asociatia a asigurat incarcatura minima pentru suprafata de pajiste permanenta solicitata la plata.
In cazul cooperativelor agricole prevazute la art. 6 lit. e) din Legea nr. 566/2004 si grupurilor de producatori care desfasoara activitate agricole pe o suprafata de pajiste cu animalele membrilor, beneficiarii platilor pot fi cooperativa/grupul de producatori sau membrii cooperativei/grupului de producatori, in aceleasi conditii ca ale asociatiei de crescatori de animale.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.