CE: Modificari privind ajutoarele de minimis
Comisia Europeana analizeaza o serie de modificari privind ajutoarele de minimis ce pot fi acordate de statele membre.
"Vicepresedintele executiv al Comisiei Europene, doamna Margrethe Vestager a propus in decursul saptamanii trecute un cadru temporar de criza si tranzitie pentru ajutorul de stat. Am dezbatut alaturi de doamna Comisar, in cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regionala, revizuirea regulilor referitoare la ajutoarele de stat si mai concret, regulile de minimis", a anuntat eurodeputatul Daniel Buda pe retelele sociale.
In acest sens, aplicarea noului cadru va permite statelor membre sa subventioneze mai usor tehnologiile in domeniul energiei din surse regenerabile. De asemenea, acesta va ajuta la aplicarea unor facilitati fiscale pentru intreprinderile din sectoarele strategice care risca sa deturneze investitiile catre tari terte din afara Europei.
Avand in vedere dispozitiile actuale, statele membre pot acorda ajutoare de minimis pana la 200.000 euro/beneficiar pe o perioada de 3 ani, acesta nefiind considerat ajutor de stat. Pe data de 31 decembrie 2023 aceste reguli expira.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
Modificarile propuse de Comisia Europeana prevad cresterea pragului de minimis pana la 275.000 euro. Acest buget este adaptat la contexul economic actual, cu un registru obligatoriu in care sa fie trecuti beneficiarii.
"Piata unica este o structura fragila care se poate fragmenta. Ne aflam intr-un moment foarte important pentru buna functionare a pietei unice, de asta depinde prosperitatea noastra. Piata unica este o sursa foarte importanta pentru competitivitatea companiilor europene, inclusiv atunci cand acestea activeaza in afara UE", a mentionat in cadrul dezbaterilor Margrethe Vestager, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene.
Potrivit celor spuse, ajutoarele de stat fac parte din setul de instrumente care stau la dispozitia statelor membre. In plus, ajutoarele de stat se bazeaza pe un set comun de reguli pentru interventiile in statele membre. "La revizuirea privind regulile pentru ajutoarele de stat, incercam sa atingem un echilibru intre flexibilitatea noilor reguli care sa faca fata provocarilor si echitate in ceea ce priveste concurenta intre companii. Legislatia fiscala difera de la un stat la altul, de aceea e important ca ajutoarele de stat nu sunt singurele instrumente. Competitivitatea industriei europene se confrunta cu o serie de provocari, iar Legea SUA privind reducerea inflatiei (IRA) risca sa atraga unele dintre intreprinderile noastre din UE sa mute investitiile in SUA", a mai spus Vestager.
De asemenea, acesta a subliniat ca noul cadru va aduce peste 90% din masurile de ajutoare de stat, ce pot fi implementate fara notificarea Comisiei.
In prezent, CE a mobilizat fonduri nationale in valoare de 672 de miliarde de euro, 53% din ajutorul de stat aprobat a fost notificat de Germania, in timp ce Franta reprezinta 24%, iar Italia 7%. Calculul valorii ajutorului de minimis s-ar putea simplifica cu ajutorul revizuirii. "Comisia cauta modalitati de a stimula in continuare planul REPowerEU al UE si de a institui un fond european colectiv pentru a sprijini tarile intr-un mod echitabil si egal", a mai spus Margrethe Vestage

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Organizarea afacerii cu raci
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene meteorologice deosebite – furtuni, inundatii etc.) Toate aceste fenomene au o actiune negativa asupra activitatii dumneavoastra si este bine sa va protejati... citeste mai mult>>
Planificarea afacerii cu lavanda
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de lavanda o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult>>