Ferma de pesti cu valoare economica ridicata. Cresterea in sistem recirculat
De multe ori, lipsa accesului la resurse acvatice deschise precum raurile sau apele statatoare il fac pe iubitorul de peste sa caute solutii pentru a putea creste unele specii piscicole in spatii mici, uneori chiar in curtea casei sale.
De regula, acest microb al pisciculturii la scara mica incepe cu un acvariu. Exista cazuri in care unele persoane isi transforma beciurile sau garajele in crescatorii de peste, unde in bazine mai mult sau mai putin speciale cresc anumite cantitati de peste.
Pe parcursul cresterii unor pesti in aceste conditii nu tocmai prielnice apar tot felul de probleme, prima fiind sufocarea pestilor din cauza lipsei de oxigen. Daca se gaseste „leac“ pentru aceasta problema, va aparea imediat urmatoarea, si anume poluarea apei.
Astfel, crescatorul se vede nevoit sa incropeasca tot felul de filtre. Initial filtrele sunt cu rolul de a elimina particulele din apa, apoi cei cu ceva experienta in plus vor monta un filtru biologic, iar cei mai avansati vor sti ca este nevoie si de dezinfectia apei. Astfel, incet-incet se naste un sistem de acvacultura primitiv de tip recirculat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
In continuare, vom expune principiile ce stau la baza sistemelor de acvacultura cu recircularea apei. De asemenea, vom prezenta si modalitatile prin care aproape oricine isi poate construi intr-un mod profesional un microsistem de acvacultura ce functioneaza pe acest principiu
In aceste sisteme relativ noi pentru tara noastra cresterea pestilor se realizeaza in conditii de mediu strict controlate, la o densitate foarte mare rezultand productii in unele cazuri si la unele specil de peste 100 kg peste/m³ de apa. Recordul de densitate este de 500 kg/m³ de apa si se poate obtine in cultura somnului african.
Principiul sistemelor superintensive este acela de a valorifica cat mai bine potentialul biologic al unei specii, pentru a se obtine o productie maxima de peste raportata la volumul de apa.
Iata care sunt avantajele sistemelor de acvacultura recirculate:
- Posibilitatea amplasarii acestor sisteme in zone lipsite de un curs permanent de apa sau unde debitul de apa de suprafata este insuficient
- Valorificarea si conservarea resursele naturale de apa prin recircularea apei
- Avantajul unui control strict asupra mediului de crestere astfel incat se mentin conditii optime de crestere pe tot parcursul anului
- Posibilitatea obtinerii in flux continuu de produse proaspete, pe tot parcursul anului
- Realizarea cu mai mare acuratete decat in helestee a inventarului piscicol, pe tot parcursul ciclului de productie
- Eliminarea unor costuri legate de transport prin amplasarea sistemului foarte aproape de locul de desfacere a productiei.
Bineinteles, aceste sisteme prezinta si o serie de dezavantaje, dupa cum urmeaza:
- investitia initiala este mai mare
- sistemul este complex si necesita tehnologie avansata
- exista un consum energetic mai ridicat pe parcursul exploatarii sistemului
- necesita prezenta si supravegherea permanenta din partea unei persoane calificate
In aceste sisteme se cresc, de regula, specii de pesti carnivore, care accepta furajul granulat si care au si o valoare economica mai ridicata. Deoarece aceste sisteme de crestere a pestilor sunt destul de costisitoare (atat ca investitie, cat si ca exploatare), fermierul este nevoit sa aleaga specii de pesti care au o valoare economica peste medie si care suporta densitati mari de crestere, pentru a se obtine productii cat mai mari.
De asemenea, este important ca ciclul de productie sa fie cat mai scurt. Acceptarea furajului granulat este o conditie obligatorie pentru o specie ca sa poata fi crescuta intr-un asemenea sistem, deoarece nu se pot distribui furaje clasice (sparturi de cereale, sroturi sau peste viu pentru rapitori). Aceste furaje ar altera rapid calitatea apei, care in aceste sisteme trebuie sa fie foarte curata.
Dintre speciile ce se preteaza cel mai bine la acest sistem de acvacultura amintim: somnul (european si african), tilapia, anghila, salaul, salaul australian (baramundi), diferite specii de bibani, sturionii si chiar pastravii. Exista sisteme de acvacultura cu recircularea apei care au apa sarata (pentru specii marine).
In aceste ferme se cresc specii de pesti valoroase din mediul marin, in special pesti din grupul calcanilor si a bibanilor de mare. De asemenea, exista ferme in sistem recirculat atat de apa dulce, cat si marina ce cresc crustacee (raci si creveti).
Sturionii sunt un caz particular, acestia au ciclu lung de productie, insa ei se cresc in special pentru icre (caviar), deci asteptarea fermierului va fi rasplatita pe deplin.
Noi vom face referire in aceasta lucrare la doua specii: una ce se poate creste foarte usor, iar a doua care are o carne cu gust superior, fiind incadrata in categoria speciilor nobile. Este vorba de somnul european sau de Dunare (Silurus glanis) si, respectiv, salaul (Sander lucioperca).
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>