Fermierii nu sunt neglijati. Florin Barbu anunta 4 masuri
Ministrul agriculturii a anuntat in sedinta de guvern patru masuri pentru fermierii romani. Acestea vin in sprijinirea fermierilor care se lupta cu o perioda extrem de dificila cauzata de seceta severa.
In prezent, nu a fost adoptat niciun act normativ care sa reglementeze masurile, insa premierul Ciolacu si colegii sai din guvern au vrut sa transmita fermierilor ca nu sunt neglijati.
"Patru masuri pentru fermierii romani. Asa cum am stabilit, am elaborat mai multe acte normative prin care venim cu masuri de sprijin pentru fermierii afectati de seceta severa din acest an. Toate aceste acte vor fi aduse spre adoptare in urmatoarele sedinte de Guvern.
In primul rand, am discutat cu mediul bancar si cu ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara – n.r.) si am gasit o formula agreata privind prima masura – un mecanism prin care punem la punct un sistem de asigurare la seceta a unei suprafete agricole de 7 milioane de hectare, reprezentand culturi de toamna si primavara.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermierii nostri care se confrunta de la an la an cu seceta puternica. Prin acest mecanism se va asigura o despagubire (nu prima de asigurare, cum eronat a fost anuntata initial de catre ministrul Florin Barbu – n.r.) de pana la 3.000 de lei pe hectar, lucru care va duce, din discutiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditarii fermierilor romani.
Fondurile necesare pentru acest mecanism vin, pe de o parte, din contributia de 3% din subventia platita de catre fermieri, pe care o completam cu aproximativ 17 milioane de euro anual din partea Uniunii Europene, din fondul de risc, si la care se adauga o contributie de la bugetul de stat", a anuntat ministrul agriculturii, Florin Barbu.
De asemenea, acesta a mentionat si ca a purtat discutii in acest sens si cu compania de asigurari EximAsig, detinuta de compania de stat EximBank, care doreste sa se implice in gestionarea mecanismului.
In ceea ce priveste cea de-a doua masura amintita de Florin Barbu, aceasta se refera la "Creditul Fermierului".
"Venim cu o completare solicitata de fermieri la masura «Creditul fermierului», care are o dobanda fixa de 1,95%. In primul rand, crestem gradul de garantare de catre FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural – n.r.) la 100%, din fondurile puse la dispozitia Ministerului Agriculturii.
De asemenea, pot beneficia de aceasta forma de creditare si fermierii care inregistreaza credite restante, potrivit bazei de date a Centrului riscului de credit, cu conditia ca acestia sa detina un proces verbal de constatare a calamitatilor in acest an. Pentru a asigura fondurile necesare, bugetul schemei de ajutor de stat se majoreaza de la 1,4 miliarde la 1,8 miliarde de lei, fara a afecta deficitul bugetar", a explicat Florin Barbu.
O alta masura se refera la suspendarea de drept, la creditele care au o dobanda mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum si a dobanzilor si comisioanelor scadente pentru fermierii care au proces verbal de calamitate incheiat pentru anii agricoli 2023 - 2024.
In momentul de fata au fost finalizate peste 80% din procesele verbale de constatare a calamitatilor. Procedurile se vor incadra in termenul de 15 septembrie, pentru a putea fi acordate despagubirile in cuantum de 1.000 de lei pe hectar inainte de inceperea lucrarilor de toamna, aceasta fiind ultima masura dorita.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.