Produse obtinute pe terenuri defrisate. UE amana legislatia pentru an
Consiliul Uniunii Europene a convenit o pozitie favorabila pentru modificarea regulamntului UE privind defrisarile. Data aplicarii acestuia s-a amanat cu 12 luni.
In ceea ce priveste aceasta amanare, tarile terte, statele membre, operatorii si comerciantii vor avea destul timp pentru a se pregati obligatiilor impuse. Prin acestea se asigura ca anumite marfuri si produse vandute in UE sau exportate din UE nu sunt defrisate. Aici sunt incluse laptele, carnea, lemnul, cacao, soia, uleiul de palmier, cafeaua, cauciucul si unele dintre produsele lor derivate.
Regulamentul de defrisare este in vigoare din 29 iunie 2023, iar prevederile acestuia urmeaza sa fie aplicate incepand cu 30 decembrie 2024. Consiliul a fost de acord cu propunerea Comisiei de a amana cu un an data aplicarii regulamentului.
In conditiile in care sunt convenite de Parlamentul European, obligatiile care decurg din prezentul regulament vor fi obligatorii de la:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
- 30 decembrie 2025 - pentru marii operatori si comerianti
- 30 iunie 2026 - pentru micro si intreprinderile mici
Amanarea ofera securitatea juridica, predictibilitate si timp suficient pentru punerea in aplicare fara probleme si eficace a normelor. De asemenea, se asigura stabilirea completa a unor sisteme de due diligence care sa acopere toate marfurile si produsele relevante.
In cazul sistemelor due diligence, acestea includ identificarea riscurilor de defrisare in lanturile de aprovizionare si masuri de monitorizare si raportare pentru a dovedi conformitatea cu normele UE.
Modificarea legislatiei UE in acest caz nu va afecta esenta normelor deja existente, mai exact reducerea la minimum a contributiei UE la defrisare si degradare a padurilor la nivel mondial, permitand doar introducerea pe piata UE sau exportul din UE a produselor obtinute fara defrisari.
Produsele obtinute fara defrisari sunt produse care au fost produse pe terenuri care nu sunt supuse defrisarilor sau degradarii padurilor dupa 31 decembrie 2020.
In prezent, se asteapta ca Parlamentul European sa fie informat cu privire la pozitia Consiliului UE. Pentru a intra in vigoare regulamentul pana la sfarsitul anului este nevoie de acordul ambelor parti.
Extinderea terenurilor agricole reprezinta principalul factor al defrisarii globale si al degradarii padurilor. UE este un important consumator de marfuri, lucru ce incearca sa-l reduca, asigurandu-se ca produsele si lanturile de aprovizionare aferente sunt "fara defrisari".
Regulamentul de defrisare adoptat in 2023 stabileste reguli pentru a se asigura produse derivate din anumite marfuri, care sunt introduse pe piata europeana sau exportate din UE. De asemenea, regulamentul confirma ca aceste produse nu au provocat defrisari sau degradarea padurilor in timpul productiei lor. Acestea au fost produse in conformitate cu legislatia relevanta a tarii de productie si sunt acoperite de o declaratie de due diligence.
Comisia si-a prezentat propunerea ca raspuns la preocuparile exprimate de statele membre, tarile terte, comerciantii si operatorii ca ar exista riscul ca acestia sa nu poate respecta pe deplin regulile pana la 31 decembrie 2024.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>