Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania incepe sa investeasca in turismul ecologic. In judetul Neamt, parcul natural Vanatori va putea fi vizitat printr-o pasarela construita deasupra copacilor, dupa modelul rezervatiilor din paduri

romania-incepe-sa-investeasca-in-turismul-ecologic-in-judetul-neamt-parcul-natural-vanatori-va-putea-fi-vizitat-printr-o-pasarela-construita-deasupra-copacilor-dupa-modelul-rezervatiilor-din-paduri

parcul natural Vanatori din judetul Neamt turism judetul Neamt, TURISM ECOLOGIC


O pasarelă în lungime de 200 de metri, care va trece printre ori peste coronamentul arborilor la înălţimi cuprinse între 15 şi 20 de metri, destinată observării de către specialişti, dar şi de turişti, a mediului în care vieţuiesc păsări, animale şi vegetaţie specifică pădurii, a început să fie construită în Parcul Natural Vânători Neamţ.
Premieră pentru România, investiţia, ce va fi inaugurată în prima jumătate a anului viitor, a fost anunţată de către Dumitru Cătănoiu, directorul arealului protejat din judeţul Neamţ, în cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de finalizarea unui alt important proiect implementat în acestă zonă turistică a ţării.



Având ca temă “Managementul speciilor de păsări de interes comunitar din Parcul Natural Vânători-Neamţ, prin implicarea comunităţilor locale“, proiectul realizat din fonduri europene nerambursabile, prin Axa prioritară 4 din cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, cu suma de 1.238.703 de lei şi peste 250.000 de lei puşi la dispoziţie de autorităţile locale din comuna Vânători, a vizat realizarea de investiţii în infrastructura Parcului menite atât pentru protecţia şi gestionarea mediului în acest sit protejat, dar şi accesul publicului larg la informaţii despre speciile de păsări ce trăiesc în zonă.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

În acest scop a fost construit un Centru de infomare ecologică la Vânători ce permite turiştilor sosiţi pentru a efectua plimbări prin acest areal să vizualizeze cu ajutorul unei touch-screen, prin imagini şi a unei mari hărţi ataşate pe care sunt montate led-uri de diferite culori, locurile şi traseele habitatului natural al celor 110 specii de păsări inventariate în zonă, dintre care 15 protejate la nivel european, între care barza neagră, alunarul, acvila ţipătoare mică, cristelul de câmp, ciocănitoarea neagră.

Alte trei centre de informare ecologică, în care activează în calitate de ghizi sub formă de voluntariat, studenţi la silvicultură şi biologie ori cadre didactice şi elevi ai unor unităţi de învăţământ din zonă au mai fost ridicate pe aria sitului protejat la Nemţişor, Lunca şi Mănăstirea Neamţ.
“Tot pentru turişti s-au amenjat şi patru “trasee educative” în zonele Dumbrava, Pocrov, Mănăstirea Neamţ şi Nemţişor, precum şi zece foişoare de odihnă”, a spus Cătănoiu.

De asemenea, s-a realizat cu acest prilej şi un “Ghid al păsărilor din Parcul Natural Vânători”, redactat de către profesorul universitar doctor Cătălin Rang de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău , a cărţii “Poveştile păsărilor”, volum ce constituie o altă premieră pentru România, în manual şcolar destinat uzului elevilor din şcolile din zonă pentru orele de materii opţionale, precum şi a unui număr mare de pliante informative”, a spus Elena Coşofreţ, managerul proiectului.

Vor fi facilitate, totodată, prin amenajările realizate, aplicaţiile teoretice şi practice realizate de specialişti ori studenţii în biologie, referitoare la flora şi fauna arealului Parcului Natural Vânători.

Costând 1.465.121 de lei din care 980.000 de lei finanţare nerambursabilă din fonduri europene, investiţia ce va fi finalizată în debutul anului 2013, presupune realizarea de platforme şi trasee educaţionale pentru observarea de către publicul larg, a zimbrilor în ţarcurile de aclimatizare, dar şi în mediul lor natural de trai, transferul din Suedia unor exemplare potente, reabilitarea Grădinii zoologice din zonă, achiziţionarea de echipamente pentru managementul şi monitorizarea zimbrilor din areal, asigurarea tratamentelor sanitar-veterinare adecvate. Totodată, prin acest proiect se va facilita cercetarea în teren efectuată de specialişti, precum şi realizarea de lucrări având carater ştiinţific referitoare la această specie de animale.

În prezent, în Parcul Natural Vânători-Neamţ trăiesc, conform afirmaţiilor directorului Cătănoiu, 31 de exemplare de zimbri de diferite vârste, ultimele două venind pe lume în cursul iernii 2010-2011, fapt mai puţin întâlnit la aceste animale.

O conferinţă internaţională pe tema “Zimbrii în munţii Carpaţi” va marca, în 2013, încheierea derulării proiectului.

“Aceste investiţii şi activităţi, la realizarea cărora şi-a adus o contribuţie importantă şi Agenţia regională de protecţie a mediului Bacău, care ne-a ajutat mult la elaborarea proiectelor cu bani europeni, se constituie într-un “”vânt din pupă”" pentru această “arcă a lui Noe” care este Parcul Natural Vânători- Neamţ, pentru fauna şi flora din zona muntoasă şi deluroasă a Moldovei de Nord-Est. Ele mai au mare câştig, au atras în activităţi directe pentru implementare circa 1.000 de elevi din comunele limitrofe şi oraşul Târgu Neamţ, deveniţi adevăraţi protectori, dar şi cunoscători ai naturii din zonă”, a declarat Dumitru Cătănoiu , directorul acestui sit protejat din România.

Potrivit acestuia, un al treilea proiect, abordând “conservarea biodiversităţii de interes comunitar european în Parcul Natural Vânători şi Rezervaţia Naturală Secu”, finanţat prin fonduri europene nerambursabile în valoare de 1.261.704 de lei ar urma să fie implementat în următoarele 17 luni.

Parcul Natural Vânători-Neamţ are o suprafaţă de 30.818 hectare, cuprinzând o diversitate biologică foarte mare de floră specifică pajiştilor de altitudine joasă, habitate cu arbori de arin şi fag, stejar, dar şi 21 de specii de mamifere, printre care zimbrul, protejat la nivel european, 110 specii de păsări, 15 de interes comunitar european şi 19 specii de amfibieni – reptile şi peşti – cuprinse în Directiva Habitat a Uniunii Europene.

“Odată cu implementarea acestor proiecte, care vor permite accesul larg al publicului, Parcul Natural Vânători va da o nouă dimensiune turismului, celui monahal datorat în zonă celebrelor mănăstiri de la Agapia, Văratec ori Neamţ, ori celui istoric, marcat prin Cetatea Neamţului, intrată şi ea în proces de refacere, adăugându-i-se dimensiunea ecologică, legătura dintre spirit, istorie şi natură fiind calea spre armonia dintre umanitate şi mediu”, a precizat, pentru Agerpres, Maria Pietrariu, primarul comunei Vânători.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016