Publicat in: Vegetal
Previziuni despre recoltele lui 2017
Potrivit prognozei intocmite de Comisia Europeana, anul agricol 2017 – 2018 va fi unul mai slab decat anul anterior. Productia medie la hectar va fi inferioara fata de anul trecut la unele cereale, insa, pentru culturile de porumb, sfecla si cartofi vestile sunt foarte bune.
Agricultura va avea un an mai slab decat cel anterior, insa exista vesti bune pentru fermierii care cultiva porumb, sfecla si cartofi, mai ales daca pun in aplicare tehnici de crestere a productivitatii.
 
Desi va fi un an cu o productie mai mica, exista si motive de bucurie pentru unii fermieri, pentru ca, dupa mai multi ani de scaderi, cultura porumbului revine in forta. Tara noastra s-a clasat anul trecut pe locul al doilea la producatori de porumb la nivelul Uniunii Europene, fiind responsabila de 15,3% din productia de porumb din UE, iar perspectivele de anul acesta par a fi si mai bune.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

La porumb se prognozeaza o crestere de 5,12% fata de productia medie la hectar de anul trecut. Acest fapt se datoreaza nu doar conditiilor climatice, ci si faptului ca tot mai multi fermieri folosesc tehnologii complet mecanizate si din ce in ce mai avansate.
 
De o importanta majora sunt si ingrasamintele, fungicidele si erbicidele folosite. Aceste erbicide pentru porumb, de pilda, au fost dezvoltate special pentru a impiedica dezvoltarea buruienilor care fura din nutrientii plantei de cultura, ajutand astfel la obtinerea unei productii mai mari si de o calitate superioara.
 
Fermierii romani apeleaza tot mai des la astfel de produse omologate, cu substante active inovatoare, pentru a atinge nivelul de productie inregistrat in vestul Europei, acolo unde agricultura se bazeaza pe tehnologie si pe utilizarea unor tratamente fitosanitare de calitate superioara.
 
Evolutia prognozata la cultura de porumb este cu atat mai importanta, cu cat Romania are cea mai mare suprafata cultivata cu porumb din Uniunea Europeana. In plus, aceasta crestere vine dupa un an in care s-a inregistrat o productie foarte scazuta.
 
O alta cultura in care se vor semnala cresteri este cea a cartofului, care va inregistra o productie medie de 14,8 tone la hectar, cu 9,6 procente mai mare fata de anul trecut. In cazul sfeclei de zahar se asteapta o evolutie de 16%, pana la 43,5 tone la hectar. Si in cazul culturii de floarea soarelui avem parte de o prognoza in crestere si vom atinge 1,94 tone la hectar cu peste 6,8% peste media din 2016.
 
Productia agricola estimata a tarii noastre se va situa in 2017 sub cea obtinuta anul trecut. Cea mai mare scadere anuala este prognozata de CE la grau. In cazul culturilor de grau se va inregistra o scadere a randamentului de 7,4 procente, fata de 2016.
 
Daca anul trecut media la hectar era de 4,05 tone, anul acesta ea va ajunge la 3,76 de tone. La nivelul Uniunii Europene, nu doar Romania va avea parte de o scadere, ci si Portugalia, Slovacia si Spania.
 
In ceea ce priveste orzul, prognozele sunt si mai sumbre. Conform CE, vom inregistra o scadere de 11%, fata de 2016, la productia la hectar. Asadar, in 2017 productia medie la orz va fi de 3,42 tone la hectar, in vreme ce media europeana se va situa la 4,89 tone la hectar. Spania si Slovacia vor avea si ele scaderi importante, in vreme ce Belgia si Estonia vor avea un an excelent in ceea ce priveste productia de orz.
 
Romania va avea o recolta mai mica si de rapita. Productia medie la hectar va fi de 2,52 tone, cu 9% mai putin decat anul trecut. Nu este de ignorat nici impactul pe care l-a avut vremea foarte rece si ninsoarea de la jumatatea lunii aprilie asupra acestei culturi. Aceste conditii meteorologice duc la mari pierderi de recolta, iar anul acesta vremea este un factor care cantareste mult in scaderea productiei de rapita.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Romania inregistreaza scaderi la productia de porumb
Romania inregistreaza scaderi la productia de porumb
In ceea ce priveste analistii pietelor agricole, acestia considera ca scaderea afisata ar putea...
APPR: Romania se afla pe primul loc in UE la suprafetele cultivate cu porumb pentru boabe
APPR: Romania se afla pe primul loc in UE la suprafetele cultivate cu porumb pentru boabe
In cazul productiei, lucrurile se schimba pentru ca peste 20% din samanta utilizata are potential...
Demersuri la MADR: Noua subventie pentru recoltarea stufului din Delta
Demersuri la MADR: Noua subventie pentru recoltarea stufului din Delta
Aceasta modificare este singura modalitate prin care se poate acorda noua subventie persoanelor...
Buzunarele fermierilor vor fi afectate in 2023. Pretul graului in Portul Constanta
Buzunarele fermierilor vor fi afectate in 2023. Pretul graului in Portul Constanta
Costurile logistice pentru sezonul urmator au inregistrat cresteri semnificative comparativ cu...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton