Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

268 de milioane de euro solicitate pentru investitii in pomicultura

268-de-milioane-de-euro-solicitate-pentru-investitii-in-pomicultura

Sprijinul financiar nerambursabil pentru exploatatiile pomicole acordat prin submasura 4.1a din PNDR 2020 poate ajunge pana la 1.050.000 de euro pentru un proiect, finantarea nerambursabila fiind in proportie de maximum 90%.


Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a primit pana in prezent 596 de cereri de finantare a proiectelor de investitii in exploatatii pomicole si in unitati de procesare a produselor din sectorul pomicol prin submasurile 4.1a, respectiv 4.2a din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Valoarea fondurilor solicitate ajunge la 268 milioane euro.
 
„Sectorul pomicol are o alocare separata in valoare de 322 milioane de euro, data fiind importanta pe care acesta o are in viziunea programatica a PNDR. Mai mult, liniile de finantare acopera atat productia, cat si procesarea produselor provenite din pomicultura. Initierea unei investitii in pomicultura nu este un proces simplu, ci dimpotriva, necesita o mult mai mare pregatire si proiectare. Tinand cont de aceasta, am reusit sa aducem multe imbunatatiri procesului de accesare si implementare, dialogul permanent pe care il avem cu beneficiarii facand posibila cunoasterea unor situatii concrete si reale cu care acestia se confrunta. Astfel, in acest moment am ajuns la un grad de solicitare a fondurilor de 83% din totalul alocarii”, a declarat Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR.
 
Pentru submasura 4.1a (Investitii in exploatatii pomicole) numarul cererilor de finantare depuse a ajuns la 554, valoarea fondurilor solicitate prin aceste cereri fiind de 251,1 milioane euro. Platile efectuate sunt in valoare de 4,3 milioane euro, dat fiind specificul acestui tip de proiecte care necesita un timp mai lung pentru a demara investitia si pentru a solicita rambursarea banilor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

In zona ITI Delta Dunarii, prin sM 4.1a au fost depuse pana in prezent 10 proiecte a caror valoare de 5,3 milioane euro depaseste alocarea de 5 milioane disponibila pentru aceasta zona.
 
Fondurile au fost solicitate pentru finantarea unor investitii precum infiintarea de plantatii pomicole de nuci, meri, pruni sau arbusti fructiferi, pentru reconversia livezilor de pomi fructiferi si pentru modernizarea exploatatiilor pomicole.
 
Prin submasura 4.2a (Investitii in procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol) au fost solicitate fonduri in valoare de 11,6 milioane euro, valoarea contractelor fiind de 4,2 milioane euro.
 
Printre obiectivele proiectelor care au fost selectate pentru finantare se numara si constructia unor sectii pentru depozitarea legumelor, productia de superalimente ecologice, reabilitarea si dotarea unor linii de procesare a fructelor.
 
„In aceasta perioada am publicat pe site-ul AFIR spre consultare publica, pana pe 4 decembrie 2017, Ghidul solicitantului pentru submasura 4.1a. Asteptam cu deosebit interes propuneri constructive pentru imbunatatirea acestui document care stabileste modalitatea de accesare si de implementare a proiectelor. Ca de fiecare data, toate propunerile venite de la potentialii beneficiari vor fi analizate cu cea mai mare deschidere si responsabilitate pentru a putea crea impreuna cadrul propice accesarii acestor fonduri, atat de necesare dezvoltarii pomiculturii”, a precizat Adrian CHESNOIU.
 
AFIR a primit pana in prezent 43.114 de cereri de finantare a proiectelor de investitii prin intermediul tuturor submasurilor de finantare din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Fermierii, procesatorii, antreprenorii si primarii care au depus respectivele cereri de finantare, au solicitat Agentiei fonduri nerambursabile de 6,9 miliarde de euro pentru finantarea proiectelor de investitii, ceea ce reprezinta un procent de peste 76% din alocarea totala a PNDR 2020.
Platile efectuate pana in prezent pentru investitiile realizate de beneficiarii PNDR se ridica la 2,5 miliarde de euro.
 
Sprijinul financiar nerambursabil pentru exploatatiile pomicole acordat prin submasura 4.1a din PNDR 2020 poate ajunge pana la 1.050.000 de euro pentru un proiect, finantarea nerambursabila fiind in proportie de maximum 90%.
 
Printre investitiile eligibile se numara reconversia plantatiilor existente, inclusiv costurile pentru defrisare, materiale de plantare etc, infiintarea de plantatii pomicole, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de sustinere, pregatirea solului, lucrari de plantare, sisteme de protectie pentru grindina si ploaie sau infiintarea si modernizarea pepinierelor pentru producerea de material de inmultire si material de plantare fructifer, inclusiv costurile pentru: material plantare, pregatire sol, lucrari de plantare, plase antigrindina etc.
 
Intensitatea sprijinului acordat prin submasura 4.2a din PNDR 2020 este 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri si de 40% pentru intreprinderi mari. Pentru intreprinderi micro şi mici, inclusiv forme asociative, sprijinul nu va depasi 600.000 euro/ proiect sau 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat. Intreprinderile mijlocii (inclusiv forme asociative) beneficiaza de o finantare maxima de 800.000 euro/ proiect sau, in cazul investiţiilor care conduc la un lant alimentar integrat, finantarea ajunge la 1.100.000 euro/ proiect. Valoarea maxima a fondurilor nerambursabile este de 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, in cazul intreprinderilor mari.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016