Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4 reguli de care ar fi bine sa tii cont in cultivarea tomatelor

Pe an ce trece, cultura tomatelor devine tot mai profitabila. Afla cum sa cresti si tu aceste legume, fara greseala - in solar si in gradina - si sa obtii doar recolte imbelsugate.


1. Respecti rotatia culturilor


Indicat ar fi ca, de la an la an, sa cultivi legume diferite pe aceeasi suprafata de teren. Rotatia culturilor - asa cum se numeste aceasta alternanta  -  este un procedeu urmat de legumicultorii care isi doresc recolte bogate. Uite de ce este ea importanta si cat de usor este sa o realizezi eficient.  


Fara o rotatie eficienta a culturilor, solul isi va pierde anual din fertilitate, iar cantitatea de ingrasamant necesara pentru o viitoare recolta decenta va creste considerabil. In plus, amanarea rotatiei sau efectuarea ei intr-o maniera gresita va spori riscul de infestare a solului cu daunatori. Mai precis, in cazul culturii de tomate va aparea pericolul major al dezvoltarii, in sol, a unor populatii persistente de viermi sarma (Agricotes lineatus) si nematozi galicoli ai radacinilor.  


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Pe o suprafata cultivata cu rosii vor merge bine, in anul urmator: mazarea, fasolea, castravetii, morcovii, patrunjelul, pastarnacul, sfecla, spanacul, salata sau cerealele paioase si lucerna. Este contraindicat sa plantezi, dupa rosii, alte legume din familia Solanaceae, adica: vinete, cartofi sau ardei.


    2.    Nu faci corect copilirea, carnitul si defolierea  


Copilitul - adica ruperea lăstarilor care concureaza cu tulpina principala pentru apa, nutrienti si lumina - este absolut necesara. Fa-o doar atunci cand planta are intre 30 si 45 cm, ca sa ii grabesti dezvoltarea si sa obtii o recolta timpurie. Tine cont si de faptul ca, dupa o copilire corecta, planta va fi mai ferita de boli si daunatori.  


Ai putea grabi maturarea fructelor si prin intermediul carnitului, adica a ruperii varfurilor de crestere. Procedeul va da, insa, rezultate doar atunci cand este facut corect si la timp. Potrivit legumicultorilor experimentati, carnitul se efectuează la 3-5 inflorescente, pentru culturile realizate in ciclul scurt sau la 8-10 inflorescente, in cazul culturilor din ciclul prelungit.


O lucrare de intretinere pe care va trebui sa o repeti constat  este defolierea. Aceasta consta in indepartarea frunzelor imbatranite sau bolnave. Nu rupe orice frunza al carei aspect ti se pare iesit din comun. Indeparteaza-le  doar pe cele dintre baza plantei si cea mai de jos inflorescenta.


Asigura-te ca nu iti scapa nicio informatie vitala privind intretinerea unei culturi de rosii si ai toate sansele sa obtii recolte peste asteptari.


    3.  Plantezi in locul nepotrivit


Tomatele se dezvolta cel mai bine intr-un climat cald si luminos. Un rasad de calitate are nevoie de cel putin 6 ore de soare bland pe zi, ca sa isi atinga potentialul productiv. Ca regula generala, cu cat planta sta mai mult la soare, cu atat mai mari si mai zemoase ii vor fi fructele.


Provocarea va fi - mai ales in cazul rosiilor de gradina  - sa le plantezi intr-un loc luminos, dar in acelasi timp ferit de arsita amiezii. Este esential sa reusesti, in conditiile in care temperaturile de peste 32 de grade Celsius pot afecta negativ dezvoltarea tomatelor.


Tocmai de aceea, in gradina, locul ideal pentru rosii este cel insorit dimineata si umbrit, la orele pranzului. In solar iti va fi mai simplu sa le feresti de arsita. Nu insa si de temperaturile extreme. Mai ales in iulie si august, este necesar sa asiguri ventilatia in spatiul protejat, unde temperaturile pot depasi usor 40 grade Celsius.


  4.  Uzi prea des sau stropesti frunzele  


Nu uda plantele de toamate cate putin, in fiecare zi, mai ales in perioade de seceta. Din pacate, de cele mai multe ori, aceasta tehnica de irigat nu face decat sa contribuie la diminuarea recoltei.


Productiva este mai degraba udarea saptamanala, cu cantitati consistente de apa, eliberata intr-un timp scurt, de circa 20-30 minute. Daca apa este insuficienta, radacinile rasadurilor vor ramane superficiale, incercand sa asigure hranirea plantelor din stratul subtire de sol umed de la suprafata. O astfel de dezvoltare a plantei este ineficienta si trebuie evitata.  


Pentru rezultate optime, uda-ti cultura folosind un sistem irigare prin picurare cu duze la fiecare 40 cm. Acesta iti va permite sa duci apa direct la baza plantei. E un avantaj mare sa o poti face, in conditiile in care udarea frunzelor plantei favorizeaza aparitia unei boli numite mana.  




Ca legumicultor care cultiva tomate, vei avea tot timpul cate ceva de invatat. E si firesc sa fie asa, daca respecti metode clare si eficiente, care se perfectioneaza pe zi ce trece. Din materialul de mai sus vei putea afla care sunt cele mai  frecvente greseli in intretinerea culturii de tomate. Evita-le si asigura-te ca vei avea o productie timpurie si bogata.


Sursa foto: shutterstock


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.17 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016