Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plantatiile de capsun: Combaterea buruienilor

plantatiile-de-capsun-combaterea-buruienilor

Culturile de capsun sunt usor invadate de buruieni, pagubele provocate de acestea fiind semnificative.


Prezenta buruienilor in culturile de capsun duce la diminuarea substantiala a productiei. Buruienile instalate in interiorul tufelor, la culturile multianuale, influenteaza negativ durata plantatiilor prin debilitarea plantelor sau chiar inabusirea acestora, consumul de apa si substante nutritive din zona de raspandire a radacinilor, sunt gazde pentru unele boli si daunatori.
 
In interiorul tufelor se mentine un mediu umed o perioada mai lunga de timp, atat in urma ploilor cat si dimineata cand roua se mentine mai mult timp, acesta fiind favorabil aparitiei si dezvoltarii putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea). Din cauza umbririi provocate de buruieni, este influentata negativ si coacerea fructelor. 
 
Tehnologia pregatirii terenului si infiintarii culturii, avand ca veriga de baza fertilizarea organica, favorizeaza cresterea rezervei de seminte de buruieni, predominand, in multe zone speciile monocotiledonate (Echinocloua crus-galli, Setari glauca, Digitaria sanguinalis). 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Dintre monocotiledonatele perene, pirul tarator (Agropyron repens), provoaca pagube mari in zonele unde se instaleaza. Dintre speciile dicotiledonate se intalnesc mult urmatoarele: Chenopodium album (loboda), Matricaria spp. (musetelul), Sinapis arvensis (mustar salbatic), Stelaria media (racoina), Convolvulus arvensis (volbura), Cirsium arvense (palamida) si altele. 
 
Densitatea maxima a buruienilor in culturile de capsun, se realizeaza in mai-iunie, cand capsunul pe rod este in fenofaza formarii si coacerii fructelor, de aceea lucrarile manuale si mecanice pentru combaterea lor ar duce la deprecierea cantitativa si calitativa a fructelor.

Combaterea buruienilor pe cale mecanica si manuala dupa recoltarea fructelor si cosirea foliajului, lucrare ce se practica in culturile multianuale, este de asemenea dificila, deoarece viteza de crestere a buruienilor este mare, tufele fiind repede inabusite de acestea. 
 
De aceea, lupta impotriva buruienilor in capsunarii trebuie dusa permanent si cu toate mijloacele: mecanice, manuale si chimice pentru a obtine productii mari si de calitate foarte buna. Combaterea chimica este o metoda moderna care se extinde continuu fiind eficienta tehnic si economic. 


 
Pentru a impiedica imburuienarea culturilor de capsuni imediat dupa plantare, pentru a mentine cultura curata pe toata durata de exploatare, pentru a distruge un spectru cat mai larg de buruieni prin lucrari cat de putine, este necesara intocmirea unui plan de erbicidare si combatere mecanica a buruienilor inca de la intocmirea proiectului de infiintare a culturii. 
 
Acest plan este necesar si datorita faptului ca fiecare erbicid are un anumit spectru de actiune, uneori restrans, fiind necesara utilizarea mai multor erbicide si in perioade diferite ale anului, pentru ca aceasta lucrare sa fie eficienta.

Din astfel de motive, combaterea buruienilor intr-o capsunarie trebuie sa inceapa de la pregatirea terenului pentru infiintarea culturii. Fermierul trebuie sa cunoasca din timp speciile de buruieni care infesteaza parcela ce trebuie erbicidata, pentru a se evita ineficienta tratamentelor cu erbicide necorespunzatoare spectrului de buruieni existent. 
 
Astfel, dupa aproximativ trei saptamani de la efectuarea araturii si discuirea acesteia, cand buruienile care au rasarit si au 10-15 cm inaltime, terenul se erbicideaza cu un erbicid total (de exemplu Roundup 3-4 l/ha).

Aceasta lucrare trebuie facuta pe timp fara precipitatii. Daca in intervalul de 6-12 ore ploua, lucrarea se va repeta. Dupa 7-10 zile terenul se marunteste din nou si se poate planta. 
 
Erbicidele preemergente se aplica inainte de plantarea stolonilor cele care trebuie incorporate sau imediat dupa plantare cele care formeaza o pelicula la suprafata solului (aproximativ 5 cm adancime). Aceasta pelicula nu trebuie sparta prin lucrari ale solului. Aplicarea erbicidelor preemergente se face pe sol lucrat, maruntit, curat de buruieni. 
 
Terenul trebuie sa fie nivelat, pentru a nu se forma stagnari de apa si acumulari de erbicid in cantitati mari, deoarece se pot produce efecte toxice asupra plantelor de capsun, vizibile prin fenomene de clorozare. Pentru a asigura combaterea unui spectru cat mai larg printr-o singura trecere se pot administra erbicide in amestec. In timpul vegetatiei se face erbicidarea postemergenta pentru combaterea buruienilor rasarite. 
 
Daca in timpul vegetatiei apar buruieni care nu au fost distruse de erbicidele aplicate, acestea se vor plivi manual.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.77 din 132 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016