Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
În Timiş, marii latifundiari au încasat de la stat subvenţia pe buruiană
Zeci de mii de hectare de terenuri agricole aflate în proprietatea unor cetăţeni străini sau a unor societăţi cu capital mixt româno-străin sunt necultivate de ani de zile, dar proprietarii lor au încasat subvenţiile de la stat ca şi când ar fi fost lucrate, a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei.
Potrivit acestuia, aplicarea măsurilor de notificare, amendare şi chiar expropriere a celor care nu-şi îngrijesc terenurile arabile, care sunt în vigoare de mult timp, cade în sarcina autorităţilor locale, dar acestea nu le-au pus în aplicare "din considerente politico-electorale".
"Niciunui primar nu i-a convenit să aplice legea, temându-se de consecinţa de la urne. Astfel, edilii au preferat să aprobe plata subvenţiilor pentru lenevie şi buruieni", a spus Viorel Matei. Preşedintele FNPAR spune că terenurile nelucrate nu pot fi expropriate, încă, deoarece nu s-a respectat procedura: notificarea proprietarului, amendarea lui pentru neîngrijirea pământului arabil, şi, abia în ultima instanţă, exproprierea terenului nelucrat.
Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a precizat, la rândul său, că o treime din suprafaţa agricolă a judeţului este neexploatată, din cele 40.000 de hectare de teren arabil deţinute de străini, 14.000 de hectare fiind pârloagă. "Din cele 40.000 de hectare de teren arabil deţinute în Timiş de cetăţeni străini împreună cu cetăţeni români, peste o treime nu sunt cultivate, dar obţin subvenţii. Unele societăţi, pe lângă faptul că nu lucrează aceste terenuri, dar primesc subvenţii pentru ele, nici nu-şi achită datoriile la bugetele localităţilor pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea", a afirmat Băcală.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a exemplificat astfel de cazuri în localităţile Brestovăţ şi Giera, unde sunt peste 900 de hectare aflate în astfel de situaţii. El a subliniat faptul că a întocmit un dosar, în acest sens, cu situaţia din teritoriu, pe care i l-a prezentat premierului Emil Boc.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News