Peste 90 la sută din bovinele crescute la nivelul judeţului Iaşi provin din gospodăriile particulare, făcând din zootehnie un sector în care este greu de obţinut performanţă. Potrivit datelor oferite de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi, numărul animalelor crescute în judeţ a înregistrat o uşoară scădere faţă de 2007, dar a revenit anul acesta pe un trend ascendent, mai ales după ce s-au anunţat noi subvenţii începând din 2011 pentru crescătorii de bovine.
Dacă la nivelul anului 2007, în judeţul Iaşi, erau înregistrate 4.139 de bovine crescute în ferme şi 88.309 în gospodăriile populaţiei, în acest an numărul lor a fost în scădere, mai ales în ceea ce priveşte animalele provenite din fermele individuale. În cifrele DSVSA Iaşi mai sunt în evidenţă doar 83.267 de bovine aparţinând persoanelor fizice din mediul rural, cu 5.000 de capete mai puţin faţă de anul 2007.
„Majoritatea bovinelor sunt crescute în gospodării, acolo unde nu există mai mult de una-două vaci. Scăderea numărului de capete este legată şi de schimbarea regulilor privind acordarea de subvenţii, atât pe cap de animal, cât şi în ceea ce priveşte cota de lapte”, ne-a declarat Gabriel Ciobanu, din cadrul DSVSA Iaşi. Anul cel mai greu pentru zootehnia ieşeană a fost 2009, când numărul bovinelor crescute în gospodării se apropia de 80.000 de capete, în timp ce în fermele mari nu erau mai mult de 4.400 de vite.
Citeste mai mult in Evenimentul
Dacă la nivelul anului 2007, în judeţul Iaşi, erau înregistrate 4.139 de bovine crescute în ferme şi 88.309 în gospodăriile populaţiei, în acest an numărul lor a fost în scădere, mai ales în ceea ce priveşte animalele provenite din fermele individuale. În cifrele DSVSA Iaşi mai sunt în evidenţă doar 83.267 de bovine aparţinând persoanelor fizice din mediul rural, cu 5.000 de capete mai puţin faţă de anul 2007.
„Majoritatea bovinelor sunt crescute în gospodării, acolo unde nu există mai mult de una-două vaci. Scăderea numărului de capete este legată şi de schimbarea regulilor privind acordarea de subvenţii, atât pe cap de animal, cât şi în ceea ce priveşte cota de lapte”, ne-a declarat Gabriel Ciobanu, din cadrul DSVSA Iaşi. Anul cel mai greu pentru zootehnia ieşeană a fost 2009, când numărul bovinelor crescute în gospodării se apropia de 80.000 de capete, în timp ce în fermele mari nu erau mai mult de 4.400 de vite.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Evenimentul
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News