Publicat in: Stiri
A fost lansat programul „Porc crescut romaneste”
Este vorba de o initiativa a unui grup de fermieri si a unor asociatii de profil, care trag un semnal de alarma asupra faptului ca porcul crescut in Romania este pe cale sa dispara de pe masa romanilor.
Programul lansat sub denumirea „Porc Crescut Romaneste” este o initiativa a fermierilor romani care isi propun sa redea carnii de porc autohton suprematia pe masa consumatorilor, prin informarea acestora asupra calitatii carnii de porc de la noi si implicarea romanilor in sustinerea productiei locale.
 
Programul national „Porc crescut romaneste” este un proiect initiat de cele mai importante asociatii de profil precum Cooperativa Tara Mea, Federatia Nationala Pro Agro, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Asociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suinelor, Asociaţia InfoCons, Asociatia AgroInteligenta si Centrul pentru Management Agricol.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Uniunea Europeana este un exportator net de carne de porc, dar Romania este un importator net - aproximativ 50% din carnea de porc din comertul modern si traditional este importata”, a subliniat Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.
 
In anul 2016, un total de 316.960 de tone de carne de porc au fost produse in unitatile autorizate de abatorizare, in timp ce importul a ajuns la 223.752 de tone de carne de porc.
 
„Avem ferme noi, moderne, cu cinci clase peste majoritatea fermelor din UE. Avem aceasta infastructura. Cu toate acestea, efectivul de porcine al Romaniei a scazut cu peste 300.000 de capete in perioada 2009-2016, in timp ce importurile cresc. In ritmul acesta, carnea de porc romanesc va disparea din farfuriile romanilor, afectand grav un sector important al economiei nationale”, a mai declarat Ioan Ladosi.
 
Totodata, fermierii au subliniat calitatea carnii de porc romanesc ca fiind net superioara celei de import, dar si faptul ca in Romania consumul pe cap de locuitor este de 30-32 kg porc pe an, cu 30% sub consumul mediu al tarilor din UE.
 
Adrian Balaban, medic veterinar, fermier şi membru APCPR, a prezentat principalele avantaje ale carnii de porc romanesc şi motivele pentru care consumatorul ar trebui sa cumpere porc romanesc. „In primul rand prospetimea. Lantul de aprovizionare este extrem de scurt si transparent, carnea de porc romanesc ajungand la raft in 24-36 de ore de la ferma. In acelasi timp, gustul si calitatea sunt net superioare carnii din import. Porcii crescuti in Romania sunt hraniti cu cereale romanesti de calitate, iar carnea are un continut optim de grasime intramusculara, care ii da un gust specific porcului romanesc. Consumatorul trebuie implicat, trebuie convins – carnea de porc romanesc este mai buna si mai proaspata”, a spus specialistul.
 
Prin lansarea acestui program, fermierii solicita infiintarea raftului de carne de porc romanesc, semnalizat distinctiv in retailul modern. De asemenea, fermierii cer consumatorilor sa fie implicati si proactivi in apararea porcului crescut romaneste, cumparand produse autohtone si sesizand autoritatile de supraveghere a pietei neregulile in ceea ce priveste etichetarea gresita a produselor.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Exporturile de cereale ale UE au inregistrat scaderi
Exporturile de cereale ale UE au inregistrat scaderi
Rezultatul se afla in scadere cu 31% comparativ cu cantitatea de 12,66 milioane de tone...
Productia de carne de porc a scazut cu 11%
Productia de carne de porc a scazut cu 11%
In ceea ce priveste luna decembrie a anului trecut, s-a inregistrat o productie de 68.497 tone de...
Rusia limiteaza exporturile de ingrasaminte
Rusia limiteaza exporturile de ingrasaminte
Limitarea exporturilor rusesti de ingrasaminte vine in contextul in care cresterea cu 300% a...
Rusia taxeaza exporturile de grau
Rusia taxeaza exporturile de grau
Guvernul de la Moscova a pregatit un set de masuri pentru stabilizarea preturilor la alimente pe...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton