Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Acestea sunt noile reguli de acordare a certificatelor de producator
Noile norme privind eliberarea certificatelor de producători agricoli vor fi aprobate în cel mult două săptămâni, a declarat, joi, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.
"Vom lua masuri referitoare la eliberarea certificatului de producator, cred ca in cel mult doua saptamani vor fi aprobate noile norme. Multe din acestea sunt date prin intelegeri cu oficialitatile locale si cred ca aici trebuie un control riguros", a precizat Irimescu.
Acesta considera ca o masura pentru eliminarea intermediarilor din piete, alaturi de eliberarea certificatelor de producator, ar fi trecerea centrelor locale de colectare in proprietatea producatorilor.
"O alta masura ar fi centrele locale de colectare care ar trebui sa fie in proprietatea producatorilor. Acolo ar trebui sa vina direct comerciantii si lor sa li se impuna un pret, sa aiba o marja de 10-15% peste pretul de la centru. Ar fi un mare avantaj pentru ca producatorii ar fi proprietari la aceste centre si s-ar sari lantul intermediarilor. Producatorii nu vor mai fi astfel interesati sa dea intermediarului marfa ci va licvra direct la centru", a explicat Achim Irimescu.
Cu toate acestea, Romania nu prea detine in momentul de fata de centre de colectarea legume si fructe, acestea urmand sa se faca cel mai probabil din fonduri europene.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
"Deocamdata nu avem centre locale de colectare dar le vom face pe masurile de dezvoltare rurala. Avem intentia sa analizam toate cele 60.500 de proiecte depuse pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), iar cele care nu au finantare de nici un fel sa le anulam si sa organizam noi sesiuni de licitatii. La ora actuala beneficiarii nu au fonduri, iar bancile nu le dau credite pentru ca nu sunt viabili si atunci exista un blocaj. Speram ca in maximum trei luni sa finalizam aceasta analiza pentru ca sunt proiecte din 2008 care nu facut nici un fel de plati", a mai spus secretarul de stat in Ministerul Agriculturii.
In ceea ce priveste organizarea producatorilor, oficialul MADR considera ca la noi mai exista remanenta la cooperative si la asociere.
"Cred ca este si rolul mass-mediei de specialitate de a da exemple si a populariza importanta asocierii. Producatorul nu va face decat sa produca, iar cooperativa ii va aduce cele mai bune inputuri calitative si ii va vinde marfa la cele mai bune preturi. El nu va pierde timpul in piete, ci doar va produce. Doar prin asociere poate fi negociata si intrarea in supermarketuri cu produse romanesti", a mai adaugat Achim Irimescu.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura