Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Adevarul: Nordicii vin să ne dea lecţii de agricultură
Strâmtoraţi de greutăţile financiare, urmaşii plăieşilor îşi dau de bună voie pământurile în arendă şi scapă de grija muncii de peste an. Terenurile propice pentru culturile agricole se află în centru şi în zona de est a judeţului, acolo unde s-au dezvoltat şi exploataţiile mari ale investitorilor străini. Din 282.520 de hectare, cât reprezintă suprafaţa totală agricolă a judeţului, 182.628 de hectare este teren arabil. Din această suprafaţă, investitorii şi-au rezervat deja o „felie“. „Pe 12.021 de hectare, investitorii cu capital străin lucrează pământul luat în arendă“, spune Traian Vararu, şeful Direcţiei Agricole.
Nemţii fac legea-n Neamţ
În ultimii ani, agricultorii autohtoni par tot mai interesaţi să lase grija culturilor pe mâna firmelor străine care au venit cu utilaje şi tehnologie de import. „Am o jumătate de hectar de teren, dar nu mă descurc să-l lucrez singur şi l-am dat la o asociaţie agricolă. Nu am de unde să plătesc aratul, semănatul şi recoltatul. Plus că trebuie bani şi pentru ierbicidat sau alte lucrări“, spune Gheorghe Lăpuşneanu, din comuna Făurei. Străinii vin cu utilaje moderne şi exploatează pământul ca la ei acasă.
„Chiar dacă nu toate utilajele sunt noi, se face performanţă. Societăţile româneşti şi cele cu capital străin din domeniu nu se concurează pentru că au pieţe diferite de desfacere a mărfii“, explică şeful Direcţiei Agricole. În judeţul Neamţ cel mai mare investitor în domeniul agriculturii este un grup de firme cu capital german.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Adevarul.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News