Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Afaceri in legumicultura: o romanca a reusit sa isi construiasca o afacere in agricultura in Italia
afaceri in italia, agricultura in italia, afaceri in legumicultura, afaceri cu legume, sere de legume
Liliana Pricop este casatorita de 13 ani cu un cetatean italian si a pus pe picioare o mica afacere pentru care are multa pasiune si care ii da chiar si satisfactii materiale. A pus pe picioare o mica sera de legume, putand astfel sa-si foloseasca si cunostintele dobandite in anii de facultate din Romania, scrie Andi Radu intr-un nou reportaj despre povestile de succes ale romanilor din Italia, publicat de portalul Realitatea din Italia
Liliana Pricop are 35 de ani, este originara din Tecuci, judetul Galati si locuieste in prezent in localitatea Ponte Pedana, o fractiune a orasului Ascoli Piceno din provincia cu acelasi nume. A venit in Italia in anul 1995 dupa ce s-a casatorit cu un cetatean italian. A urmat pentru trei ani cursurile facultatii de agronomie (in prezent facultatea de agricultura) din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole din Iasi.
Nu a obtinut diploma pentru ca a decis sa se stabileasca in Italia cu sotul ei inainte de terminarea facultatii. Ea marturiseste:
Este unul din lucrurile pe care le regret enorm. M-am gandit ca oricum diploma nu-mi va ajuta cu nimic iar decizia de a ma stabili in Italia era deja luata. Recunosc ca am gresit. Oricum timpul inca imi mai permite sa termin ultimii doi ani si sa dau licenta. Asta presupune sa ne mutam in Romania insa, datorita serviciului sotului meu nu cred ca se va putea
In primii opt ani dupa venirea in Italia, ea s-a ocupat de treburile casei, statutul de casnica nefiindu-i, insa, pe plac. "Eu am fost mereu o persoana activa, mi-a placut mereu sa fac lucruri noi, sa calatoresc si am visat mereu sa am o afacere a mea. Sotul meu insa mi-a spus inca de la inceput ca nu ar dori sa fiu obligata sa muncesc in fabrica sau sa lucrez ca baby sitter", mai spune ea.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Faptul ca venea din Romania dintr-o zona cu traditie in agricultura si cei trei ani de facultate de agronomie au determinat-o sa inceapa sa se ocupe mai serios de gradina de legume pe care o avea familia sotului. Liliana povesteste:
Socrii mei au venit de cateva ori in Romania si au constatat cu placere ca in zona unde locuiam, Tecuci, exista gradini de legume foarte bogate si frumos ingrijite. Chiar tatal meu are o gradina nemaipomenita. Si bineinteles ca totul e natural, crescut biologic. Mi-au propus sa fac si in Italia acelasi lucru si nu am stat mult pe ganduri
In primii doi ani Liliana a reusit sa ridice pe o suprafata de aproape 600 de metri patrati doua sere. "Nu m-am gandit ca ar fi posibil sa incep o afacere din asta. Tot ceea ce produceam foloseam noi in casa sau faceam cadou celor din familie sau vecinilor. Suprafata este destul de mare si ne ramanea foarte mult. Am decis impreuna cu familia sotului meu ca cel mai nimerit ar fi sa deschidem o societate si sa le comercializam".
Dupa crearea firmei, Liliana s-a informat in amanunt despre tehnologiile moderne in cultura legumelor si a zarzavaturilor, facand ca in prezent sa aiba un adevarat succes. A mai angajat si alte doua persoane, romani tot din localitatea ei natala, priceputi in legumicultura.
"Singura nu puteam face fata si am decis sa angajam alte doua persoane. Auzisem de la parintii mei ca doi vecini ar cauta de lucru in Italia si nu am stat pe ganduri. Stiam ca sunt si foarte priceputi si i-am adus la noi. Le-am gasit si o chirie mai ieftina iar acum au si familiile cu ei." In prezent cele doua sere sunt folosite pentru producerea rasadurilor, folosite ulterior in spatiu deschis. "Ne-am profilat mai mult pentru producerea de rasaduri de salata si rosii de multe varietati. Sunt produsele cele mai cautate si mai bine vandute. Dar in cantitati mai mici producem si rasad sau chiar legume mature de ardei, castraveti, broccoli, ceapa sau usturoi. Incet, incet am inceput sa avem clienti fideli care sunt siguri ca produsele noastre, nu foarte multe, ce-i drept, sunt de foarte buna calitate", marturiseste Liliana.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura