Publicat in: Stiri
AFIR prelungeste sesiunea de primire a proiectelor grupurilor de producatori
Agentia a anuntat prelungirea sesiunii de depunere a proiectelor de investitii prin intermediul submasurilor 9.1 „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol” si 9.1a „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, pana la data de 30 decembrie 2016, ora 16.00.
Aceste doua submasuri din cadrul PNDR 2020 au fost deschise pentru prima data in acest an. Alocarea bugetara stabilita pentru sesiunea 2016 este de 7,1 milioane de euro, impartita astfel: 4,9 milioane de euro pentru sectorul agricol si 2,2 milioane de euro pentru sectorul pomicol.
 
Valoarea maxima a sprijinului acordat in cadrul submasurilor 9.1 si respectiv 9.1a este de maximum 100.000 euro/ an, pe o perioada de maximum 5 ani de la data infiintarii grupului de producatori. Intensitatea sprijinului public acordat este de 100% nerambursabil.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Scopul finantarilor acordate prin aceste submasuri il constituie incurajarea infiintarii si sustinerea functionarii administrative a grupurilor de producatori din sectorul agricol sau in cel pomicol, recunoscute in conformitate cu prevederile legislatiei nationale in vigoare.
 
De asemenea, se urmareste imbunatatirea competitivitatii producatorilor primari printr-o mai buna integrare a acestora in lantul agroalimentar prin intermediul schemelor de calitate, prin cresterea valorii adaugate a produselor agricole.  
 
Toti cei interesati sa depuna proiecte pentru infiintarea grupurilor de producatori, atat in sectorul agricol, cat si in cel pomicol, pot consulta gratuit pe pagina oficiala de internet a Agentiei, www.afir.info,  Ghidul Solicitantului aferent sM 9.1 si sM 9.1a.
 
Beneficiarii eligibili pentru acest tip de finantare acordata prin PNDR 2020 sunt grupurile de producatori din sectorul agricol si pomicol recunoscute oficial de MADR (inainte de solicitarea sprijinului, dar dupa 1 ianuarie 2014), conform legislatiei nationale in vigoare, care au ca scop principal valorificarea in comun a produselor agricole, care deservesc interesele membrilor prin investitiile prevazute in proiect si care se incadreaza ca IMM.
 
Sprijinul financiar se acorda in baza unui Plan de Afaceri prezentat de catre solicitant, care trebuie sa detalieze activitatile planificate ale grupului privind:
- adaptarea productiei si produselor producatorilor care sunt membri ai acestor grupuri la cerintele pietei;
- introducerea in comun a produselor pe piata, inclusiv pregatirea pentru vanzare, centralizarea vanzarilor si aprovizionarea cumparatorilor en gros;
- stabiliriea unor norme comune privind informarea asupra productiei, acordand o atentie deosebita recoltarii si disponibilitatii;
- alte activitati care pot fi desfasurate de catre grupurile de producatori, cum ar fi dezvoltarea competentelor in materie de exploatare si de comercializare, precum si organizarea si facilitarea proceselor de inovare.
 
Planul de afaceri trebuie sa includa minimum un obiectiv aferent activitatilor mentionate anterior. In cazul nerespectarii planului de afaceri, se recupereaza sprijinul, proportional cu obiectivele nerealizate.
 
De asemenea, pentru sectorul pomicol, investitiile prevazute in planul de afaceri vor fi efectuate in Unitati Administrativ Teritoriale prezente in anexa din Cadrul National de Implementare aferenta Subprogramului Tematic Pomicol, cu exceptia celor legate de cultura de capsuni in sere si solarii, pepiniere.
 
Rata sprijinului public nerambursabil acordat va fi de 100% din cuantumul sprijinului şi nu poate sa depaseasca 10% (in anul I), 8% (in anul II), 6% (in anul III), 5% (in anul IV), 4% (in anul V), din valoarea productiei comercializate (VPC) in primii cinci ani de la recunoastere, sau suma maxima de 100.000 euro/ an.
 
Sprijinul este forfetar, degresiv, platit in maximum 5 transe anuale, pentru o perioada care nu poate depasi 5 ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut.
 
In cadrul submasurilor sM 9.1 si 9.1a sunt eligibile cheltuielile rezultate din infiintarea si functionarea grupurilor de producatori, prevazute in planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse. Ambele submasuri au aplicabilitate la nivelul intregului teritoriu al Romaniei.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

AFIR: Plati de peste 500 milioane de euro catre fermieri
AFIR: Plati de peste 500 milioane de euro catre fermieri
Aproape jumatate din aceasta suma a fost destinata infiintarii si modernizarii exploatatiilor...
AFIR: Fermierii se zbat pentru obtinerea fondurilor europene
AFIR: Fermierii se zbat pentru obtinerea fondurilor europene
Pentru unii fermieri, asteptarea a luat sfarsit. AFIR a anuntat urmatoarele...
AFIR: Conditii obligatorii pentru fermierii care vor sa-si cumpere tractor nou
AFIR: Conditii obligatorii pentru fermierii care vor sa-si cumpere tractor nou
Sprijinul ajunge pana la 350.000 de euro pentru beneficiarii singulari si pana la 1,5 milioane de...
AFIR: Fondurile europene sunt aproape de a se termina
AFIR: Fondurile europene sunt aproape de a se termina
Majoritatea liniilor de finantare au fost deja inchise, dupa ce valoarea proiectelor depuse a...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura

Doar un singur kilogram din oricare aceste fructe se vinde cu peste 70 lei!... citeste mai mult
Lavanda este o planta foarte apreciata pentru proprietatile sale, fiind utilizata pentru fabricarea parfumurilor si a uleiurilor esentiale. Pentru ca afacerea cu lavanda sa fie una profitabila, cultivatorul trebuie sa se decida de la inceput care este modalitatea de valorificare a recoltei si pentru... citeste mai mult
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016