Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Agenţii ANSVSA au verificat respectarea principiilor HACCP la unităţile de desfacere a produselor alimentare
Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat, în luna octombrie a acestui an operatorii din sectorul alimentar pentru a verifica dacă aceştia elaborează, aplică şi utilizează în permenenţă proceduri bazate pe principiile HACCP.
În urma centralizării datelor transmise de la nivelul celor 42 de judeţe, privind verificările cu această tematică, a rezultat că au fost controlate un număr de 340 de unităţi din sectorul alimentar.
Obiectivele vizate au fost unităţi de morărit şi panificaţie, fabrici pâine şi produse de panificaţie, fabricare produse zaharoase, fabricarea altor produse alimentare, fabricarea produselor din cacao şi a ciocolatei, laboratoare de cofetărie sau patiserie, supermarket-uri, unităţi fabricare a băuturilor alcoolice şi a celor răcoritoare, unităţi de îmbuteliere ape naturale, unităţi prelucrare şi conservare legume şi fructe, unităţi alimentaţie publică, unităţi de ambalare produse alimentare, magazine alimentare, depozite alimentare, depozite de seminţe de consum, fabrici de condimente.
În urma deficienţelor constatate s-au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale (Bucureşti, Dolj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova), în valoare de 19. 900 lei, 63 de avertismente ( Alba, Argeş, Bacău, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Constanţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Suceava, Sibiu, Vâlcea) 2 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii (Mureş), 1 Ordonanţă de Interzicere a Activităţii (Mureş) şi s-a dispus retragerea de la comercializare a unei cantităţi de 27 de kg de produse alimentare în valoare de 318 lei (Harghita).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) - Analiza Riscului şi Punctele Critice de Control - reprezintă un sistem de management în domeniul siguranţei alimentelor, care concentrează strategii de prevenire a pericolelor cunoscute si riscul apariţiei acestora în anumite puncte de-a lungului lanţului alimentar. Baza funcţionării HACCP este asigurată de practici fundamentale în domeniul igienei alimentelor cunoscute drept GHP (Good Hygiene Practices).
HACCP a devenit din ce in ce mai important pentru toţi operatorii din industria alimentara. Reprezintă o cale eficienta de realizare a siguranţei alimentare si o cale de a îndeplini cerinţele şi normele de igienă în acest domeniu.
HACCP poate fi aplicat în toate sectoarele de producţie a alimentelor si băuturilor, distribuţie, comerţ cu amănuntul şi servicii. Această metodă a fost acceptată de organizaţiile internaţionale ca cea mai eficientă metodă de control a maladiilor cauzate de produsele alimentare.
Sistemul a fost iniţiat in anul 1963, în cadrul unui program NASA şi s-a dovedit de-a lungul timpului drept cel mai eficient sistem de realizare a siguranţei alimentare, ceea ce l-a promovat de la nivelul voluntar, la nivelul unei obligaţii legale.
La dezvoltarea planurilor HACCP, Uniunea Europeana a stabilit şapte principii de bază, care duc la atingerea scopului iniţial:
1.Determinarea riscurilor potenţiale, în toate stadiile de producţie. Evaluarea probabilităţii de apariţie şi identificarea măsurilor de prevenire în scopul controlului lor.
2.Determinarea punctelor, procedurilor, paşilor operaţionali care pot fi controlaţi, pentru a elimina sau minimiza probabilitatea de apariţie a lor (punctele critice de control - PCC).
3.Determinarea valorilor-ţintă şi a limitelor critice care trebuie menţinute, pentru a asigura controlul PCC.
4.Stabilirea unui sistem pentru monitorizarea PCC cu ajutorul testelor sau a inspecţiilor planificate.
5.Determinarea acţiunii corective în cazul în care procesul este in afara controlului, sau iese de sub control.
6.Elaborarea procedurilor pentru a confirma faptul ca sistemul HACCP funcţionează efectiv.
7.Determinarea documentaţiei si a înregistrărilor necesare pentru aplicarea acestor principii.
Beneficiile HACCP:
concentrarea pe identificarea şi prevenirea riscurilor asociate cu producţia de alimente.
elaborat pe baze ştiinţifice.
permite un audit mai eficient din partea autorităţilor.
trasează responsabilităţi producătorilor şi distribuitorilor de alimente, în vederea atingerii siguranţei alimentare.
permite unităţilor de industrie alimentara să fie prezente pe piaţa naţională şi internaţională.
reducerea barierelor în comerţul internaţional.
Sistemul nu poate funcţiona fără îndeplinirea unor cerinţe de bază, care includ:
1. Design-ul unităţii
Scop: sa asigure un mediu propice pentru producţia in condiţii igienice.
Include: loc, clădiri, zonele de producţie, echipament, facilităţi pentru personal, depozite
2. Igienizarea
Scop: menţinerea unui mediu propice pentru producţia in condiţii igienice.
Include: igienizarea generala, metode si programe de igienizare, controlul dăunătorilor, manipularea deşeurilor, monitorizarea eficacităţii.
3. Igiena personalului
Scop: sa se asigure ca produsul nu este contaminat de către personal
Include: sănătatea si curăţenia personalului, comportamentul personalului, vizitatori, monitorizarea eficacităţii, supraveghere.
4. Transport
Scop: protejarea produsului de alterare si contaminare
Include: vehicule adecvate, ambalaje adecvate, certificate de igienizare.
5. Trasabilitate
Scop: asigurarea că sursa unei devieri poate fi identificată
Include: identificarea materiei prime, ingredientelor, aditivilor, ambalajelor etc., păstrarea înregistrărilor, accesibilitatea înregistrărilor, păstrarea contraprobelor.
6. Instruire
Scop: să asigure cunoştinţele personalului în ceea ce priveşte obligaţiile privind practicile igienice
Include: manageri si supraveghetori, personal, zilieri şi vizitatori, in relaţie cu propriile produse şi utilaje, include manipularea substanţelor chimice, analiza periodică a nevoii de instruire.
Responsabilitatea implementării sistemului HACCP revine in întregime operatorilor din industria alimentara.
Pentru ca acest sistem sa poată fi funcţional este necesară implicarea:
Asociaţiilor profesionale : trebuie sa ofere membrilor o buna informare, ghid specific de buna practica de igiena pentru fiecare sector, instruiri, planuri HACCP generice pentru fiecare sector;
Instituţiilor guvernamentale : controlează respectarea regulilor de igiena si funcţionarea sistemului; elaborează reglementari privind implementarea daca este cazul;
Managerilor de unităţi : instruirea personalului, responsabilizarea cu privire la siguranţa alimentelor, utilizarea ghidurilor de bune practici.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura