Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agenţii ANSVSA au verificat respectarea principiilor HACCP la unităţile de desfacere a produselor alimentare


Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat, în luna octombrie a acestui an operatorii din sectorul alimentar pentru a verifica dacă aceştia elaborează, aplică şi utilizează în permenenţă proceduri bazate pe principiile HACCP.
În urma centralizării datelor transmise de la nivelul celor 42 de judeţe, privind verificările cu această tematică, a rezultat că au fost controlate un număr de 340 de unităţi din sectorul alimentar.

Obiectivele vizate au fost unităţi de morărit şi panificaţie, fabrici pâine şi produse de panificaţie, fabricare produse zaharoase, fabricarea altor produse alimentare, fabricarea produselor din cacao şi a ciocolatei, laboratoare de cofetărie sau patiserie, supermarket-uri, unităţi fabricare a băuturilor alcoolice şi a celor răcoritoare, unităţi de îmbuteliere ape naturale, unităţi prelucrare şi conservare legume şi fructe, unităţi alimentaţie publică, unităţi de ambalare produse alimentare, magazine alimentare, depozite alimentare, depozite de seminţe de consum, fabrici de condimente.

În urma deficienţelor constatate s-au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale (Bucureşti, Dolj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova), în valoare de 19. 900 lei, 63 de avertismente ( Alba, Argeş, Bacău, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Constanţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Suceava, Sibiu, Vâlcea) 2 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii (Mureş), 1 Ordonanţă de Interzicere a Activităţii (Mureş) şi s-a dispus retragerea de la comercializare a unei cantităţi de 27 de kg de produse alimentare în valoare de 318 lei (Harghita).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online  Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in CD-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) - Analiza Riscului şi Punctele Critice de Control - reprezintă un sistem de management în domeniul siguranţei alimentelor, care concentrează strategii de prevenire a pericolelor cunoscute si riscul apariţiei acestora în anumite puncte de-a lungului lanţului alimentar. Baza funcţionării HACCP este asigurată de practici fundamentale în domeniul igienei alimentelor cunoscute drept GHP (Good Hygiene Practices).

HACCP a devenit din ce in ce mai important pentru toţi operatorii din industria alimentara. Reprezintă o cale eficienta de realizare a siguranţei alimentare si o cale de a îndeplini cerinţele şi normele de igienă în acest domeniu.

HACCP poate fi aplicat în toate sectoarele de producţie a alimentelor si băuturilor, distribuţie, comerţ cu amănuntul şi servicii. Această metodă a fost acceptată de organizaţiile internaţionale ca cea mai eficientă metodă de control a maladiilor cauzate de produsele alimentare.

Sistemul a fost iniţiat in anul 1963, în cadrul unui program NASA şi s-a dovedit de-a lungul timpului drept cel mai eficient sistem de realizare a siguranţei alimentare, ceea ce l-a promovat de la nivelul voluntar, la nivelul unei obligaţii legale.

La dezvoltarea planurilor HACCP, Uniunea Europeana a stabilit şapte principii de bază, care duc la atingerea scopului iniţial:
1.Determinarea riscurilor potenţiale, în toate stadiile de producţie. Evaluarea probabilităţii de apariţie şi identificarea măsurilor de prevenire în scopul controlului lor.
2.Determinarea punctelor, procedurilor, paşilor operaţionali care pot fi controlaţi, pentru a elimina sau minimiza probabilitatea de apariţie a lor (punctele critice de control - PCC).
3.Determinarea valorilor-ţintă şi a limitelor critice care trebuie menţinute, pentru a asigura controlul PCC.
4.Stabilirea unui sistem pentru monitorizarea PCC cu ajutorul testelor sau a inspecţiilor planificate.
5.Determinarea acţiunii corective în cazul în care procesul este in afara controlului, sau iese de sub control.
6.Elaborarea procedurilor pentru a confirma faptul ca sistemul HACCP funcţionează efectiv.
7.Determinarea documentaţiei si a înregistrărilor necesare pentru aplicarea acestor principii.


Beneficiile HACCP:
concentrarea pe identificarea şi prevenirea riscurilor asociate cu producţia de alimente.
elaborat pe baze ştiinţifice.
permite un audit mai eficient din partea autorităţilor.
trasează responsabilităţi producătorilor şi distribuitorilor de alimente, în vederea atingerii siguranţei alimentare.
permite unităţilor de industrie alimentara să fie prezente pe piaţa naţională şi internaţională.
reducerea barierelor în comerţul internaţional.

Sistemul nu poate funcţiona fără îndeplinirea unor cerinţe de bază, care includ:

1. Design-ul unităţii

Scop: sa asigure un mediu propice pentru producţia in condiţii igienice.
Include: loc, clădiri, zonele de producţie, echipament, facilităţi pentru personal, depozite
2. Igienizarea
Scop: menţinerea unui mediu propice pentru producţia in condiţii igienice.
Include: igienizarea generala, metode si programe de igienizare, controlul dăunătorilor, manipularea deşeurilor, monitorizarea eficacităţii.
3. Igiena personalului

Scop: sa se asigure ca produsul nu este contaminat de către personal
Include: sănătatea si curăţenia personalului, comportamentul personalului, vizitatori, monitorizarea eficacităţii, supraveghere.
4. Transport

Scop: protejarea produsului de alterare si contaminare
Include: vehicule adecvate, ambalaje adecvate, certificate de igienizare.
5. Trasabilitate

Scop: asigurarea că sursa unei devieri poate fi identificată
Include: identificarea materiei prime, ingredientelor, aditivilor, ambalajelor etc., păstrarea înregistrărilor, accesibilitatea înregistrărilor, păstrarea contraprobelor.
6. Instruire

Scop: să asigure cunoştinţele personalului în ceea ce priveşte obligaţiile privind practicile igienice
Include: manageri si supraveghetori, personal, zilieri şi vizitatori, in relaţie cu propriile produse şi utilaje, include manipularea substanţelor chimice, analiza periodică a nevoii de instruire.

Responsabilitatea implementării sistemului HACCP revine in întregime operatorilor din industria alimentara.

Pentru ca acest sistem sa poată fi funcţional este necesară implicarea:

Asociaţiilor profesionale : trebuie sa ofere membrilor o buna informare, ghid specific de buna practica de igiena pentru fiecare sector, instruiri, planuri HACCP generice pentru fiecare sector;

Instituţiilor guvernamentale : controlează respectarea regulilor de igiena si funcţionarea sistemului; elaborează reglementari privind implementarea daca este cazul;

Managerilor de unităţi : instruirea personalului, responsabilizarea cu privire la siguranţa alimentelor, utilizarea ghidurilor de bune practici.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii1 comentarii





Nelutu 2010-11-26 16:33:06

Prea multi bugetari ! Prea multi chiulai pe spatele nostru ! Este usor sa faci controale cind tu nu ai produs nimic in viata ta,doar ai asteptat sa ti se umple geanta sau portbagajul masinii fara sa dai un ban!

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Proces natural sau provocat de inlaturare a frunzelor unor plante de cultura ajunse la maturitate, p ...

Sunt plante la care semin?ele nu sunt închise in fruct. Semintele se afla la vedere si nu au fruct ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016