Exclusiv
Publicat in: Stiri
Marii producatori agricoli din Romania au declarat ca seceta si ploile din acest an au redus cu pana la 45% productia autohtona de grau, in 2009 obtinandu-se circa 4-4,5 milioane de tone de grau, fata de circa sapte milioane tone culese in anul precedent.

"Anul acesta vom avea o productie mai mica cu 40-45% decat anul trecut. Astfel, daca in 2008 am avut circa sapte milioane tone de grau, anul acesta suntem undeva la vreo 4-4,2 mil tone", a declarat, citat de NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar, Nicolae Stefan.

Potrivit acestuia, principalii factori care au condus la scaderea productiei de grau au fost seceta din lunile mai, iunie si inceputul lunii iulie, precum si ploile abundente din a doua parte a lui iulie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


"Stim ca anul acesta a fost capricios, cu seceta in lunile mai, iunie si prima parte din iulie, apoi, chiar la recoltat au fost ploile abundente care au condus la pierderi destul de mari si inclusiv din punct de vedere al calitatii", a explicat Stefan.


Administratorul companiei agricole TCE 3 Brazi, Culita Tarata, a declarat ca, in acest an, productia medie de grau la hectar a fost de circa doua tone, unele zone din tara avand productie chiar mai mica.

"Productia medie pe tara este de circa doua tone la hectar, mult mai scazuta decat anul trecut, insa sunt si zone care au fost foarte mult afectate de seceta si de ploile venite chiar in etapa recoltarii, unde productia este de maximum 1,5 tone de grau la hectar", a explicat Culita Tarata.

Reprezentantii principalelor companii de pe piata cerealelor au declarat ca, desi productia pare sa acopere necesarul de consum al Romaniei, calitatea acesteia a fost mult afectata. Astfel, mare parte din graul recoltat de calitate scazuta, poate fi utilizat, in special, pentru hrana animalelor.

"Productia de anul acesta, la prima vedere, ar cam asigura necesarul pentru panificatie, de circa 2,8-3 milioane tone si cele 800.000 de tone pentru samanta, dar intervine problema calitatii. Din cauza vremii, lucrurile s-au deteriorat, in sensul in care foarte multe cantitati au fost afectate de ploile abundente si graul acela nu mai poate fi folosit la panificatie, cel mult pentru furaje", a mai spus presedintele Agrostar.

De asemenea, Culita Tarata mai spune ca din cauza ploilor cazute la recoltare, fermierii nu au reusit sa culeaga graul la timp, nu au putut sa-l depoziteze in conditii normale si marea majoritate este furajer.

In acest context, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR), Adrian Radulescu, a declarat, citat de NewsIn ca, din recolta acestui an, circa un milion de tone sunt bune pentru panificatie, estimand ca Romania ar putea apela la importuri de grau de panificatie.

"Din productia de anul acesta de 4-4,5 milioane de tone de grau, in prezent avem undeva la 800.000-1.000.000 tone de grau bun de panificatie. Nu am inceput inca sa importam, probabil o vom face undeva la inceputul anului viitor", a spus Adrian Radulescu.

Administratorul TCE 3 Brazi, Culita Tarata estimeaza ca Romania va trebui sa importe pana la 800.000 de tone de grau. "Anul acesta este unul foarte dificil si daca vrem sa mancam o paine de calitate, vom fi nevoiti sa importam 500.000-800.000 de tone de grau", a adaugat Tarata.

Proprietarul Cerealcom Dolj, Mihai Anghel, a declarat ca Romania va exporta grau furajer si va importa grau de panificatie.

"In mod normal ar trebui sa ne ajunga sa mancam, deci se vor exporta cantitati de grau furajer. Probabil insa se va si importa grau de panificatie, la preturi duble. Graul nostru oricum nu este recunoscut in UE, deci se va vinde ca grau furajer", a spus Anghel.

Potrivit reprezentantilor din piata cerealelor, in acest an, pretul graului va ramane la circa 0,4-0,45 lei/kilogram, pret sub costul de productie. Astfel, multi fermieri "isi vor inchide portile", neputandu-si acoperi cheltuielile.

"Foarte multi dintre agricultori isi vor inchide portile, si ma refer aici la agricultorii mici, care fac agricultura de subzistenta si societatile mai mici, pentru ca preturile au fost foarte mici si nu au avut nici capitalizare. In plus, a venit si impozitul forfetar care este imposibil de achitat de catre micii producatori", a explicat Niculae Stefan.

Mihai Anghel a adaugat ca in acest an, ca si in ultimii 20 de ani, pe fondul crizei, al accesului greu la credite si al preturilor scazute la cereale in raport cu costurile de productie, vom asista la marirea suprafetelor de teren abandonate si nelucrate.

El a mai spus ca painea ar trebui sa se ieftineasca in 2009, deoarece pretul actual a fost fixat in momentul cand graul avea un pret de circa un leu/kilogram.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Guvernul promite peste 2 miliarde de lei ajutor pentru fermierii loviti de seceta
Guvernul promite peste 2 miliarde de lei ajutor pentru fermierii loviti de seceta
In sedinta de miercuri, 2 octombrie, Executivul a adoptat masura prin care fermierii vor primi...
Un nou sprijin de la UE pentru seceta din 2022
Un nou sprijin de la UE pentru seceta din 2022
Asistenta FSUE poate acoperi o parte din costurile operatiunilor de urgenta si de redresare,...
MADR: Despagubiri de seceta pentru fermieri
MADR: Despagubiri de seceta pentru fermieri
"Ordonanta de urgenta este gata, stiu ca a primit toate avizele de la toate ministerele de...
Cereri pentru depagubirile de seceta. Termen urgent pentru fermieri
Cereri pentru depagubirile de seceta. Termen urgent pentru fermieri
Avand in vedere noile modificari, la nivelul judetelor cu o suprafata mare afectata, functionarii...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton