Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agricultura ar putea contribui anul acesta cu 5 la suta la PIB


Agricultura ar putea contribui, in 2009, cu aproximativ 5 la suta la Produsul Intern Brut (PIB), daca ne raportam la productiile obtinute pana in prezent si la estimarile pentru cele din toamna, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

"Deocamdata nu putem spune exact care va fi aportul agriculturii la PIB in 2009, dar cu recolta de grau din acest an, de 5,2 milioane de tone, la care se vor mai adauga si productiile de porumb si floarea soarelui, estimez ca agricultura va contribui cu cel putin 5 la suta la PIB", a spus Sarbu.

In opinia oficialului MAPDR, contributia exacta a agriculturii la PIB va fi cunoscuta abia in primul trimestru al anului viitor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit datelor prezentate recent de ministrul Agriculturii, productia de grau din 2009 se cifreaza la 5,228 milioane tone, la care se mai adauga inca un milion de tone de grau existent in gospodariile populatiei pentru autoconsum.

Ministrul Agriculturii a subliniat ca recolta din 2009 este suficienta pentru acoperirea consumului intern si nu ar trebui sa apelam la importuri, desi inca nu se cunoaste exact calitatea recoltei de grau.

Necesarul intern de grau este de trei milioane tone (250.000 tone lunar), inca 500.000 de tone de grau fiind utilizate pentru samanta.

In ceea ce priveste calitatea recoltei de grau din acest an, directorul general in MAPDR, Daniel Botanoiu, a declarat, recent, pentru Agerpres, ca aceasta se va cunoaste la finele lunii septembrie.

Pe de alta parte, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu, a afirmat recent ca recolta de grau din acest an nu a depasit patru milioane de tone, desi oficialii Ministerului Agriculturii au anuntat o productie de peste 5,2 milioane tone.

"Din datele noastre, in acest an, am obtinut in jur de patru milioane de tone de grau de pe 1,85 milioane hectare, productia medie fiind in jur de 2.100 kilograme la hectar", a spus Radulescu.

Potrivit datelor MAPDR, in 2009 circa 38,33 la suta din suprafata insamantata de grau, de 2,23 milioane hectare, a fost afectata de seceta, iar 2,62 la suta de alti factori de risc.

In 2008, productia totala de cereale a Romaniei a depasit 17 milioane tone, de peste doua ori mai mare decat in 2007, cand s-a cifrat la numai 7,814 milioane tone. Romania a inregistrat anul trecut o recolta de peste 7,6 milioane tone de porumb boabe, de doua ori mai mare decat in 2007 (3,85 milioane tone in 2007) si o productie de grau si secara de 7,754 milioane tone, de 2,5 ori mai mare fata de recolta anului 2007, care a depasit usor trei milioane tone.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton