Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agricultura in zonele montane va beneficia de o strategie dedicata de dezvoltare
Ministerul Agriculturii a facut publica strategia dezvoltarii durabile a Carpatilor, document care stabileste principalele directii privind investitiile si sprijinul acordat celor din zona montana.
Potrivit acestui document, Zona montana din Romania este constituita din suma suprafetelor unitatilor administrativ-teritoriale (UAT) desemnate conform urmatoarelor criterii:
- Unitatile administrativ-teritoriale (UAT) situate la altitudini medii mai mari sau egale cu 600 m, limitele acestora fiind acelea ale blocurilor fizice (identificate in Sistemul Integrat de Administrare si Control) care apartin de aceste UAT;
- UAT situate la altitudini medii intre 400 – 600 m si care au o panta medie egala sau mai mare de 15%, limitele acestora fiind acelea ale blocurilor fizice (identificate in Sistemul Integrat de Administrare si Control) care apartin de aceste UAT. Lista completa a UAT, conform Programului National de Dezvoltare Rurala(PNDR) 2007 – 2013, Anexa 4A, se regaseste in Anexa 1 a acestui document. Delimitarea a fost facuta conform art. 18 al Regulamentului (CE) 1257/1999.
Implementarea obiectivelor strategice nationale pentru dezvoltarea durabila a Carpatilor se va realizata in intervalul 2014 – 2020 si coincide cu perioada de programare a fondurilor si politicilor Uniunii Europene (2014 – 2020). Implementarea obiectivelor strategice de catre toti factorii implicati din Romania va fi monitorizata si evaluata pe parcurs, urmand ca la finalul perioadei vizate, 2020, acestea sa fie revizuite in vederea pregatirii urmatoarei perioade de programare (2021 – 2027).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Agricultura in zonele montane
Agricultura reprezinta principala activitate economica din zona rurala a Carpatilor romanesti. in anul 2005 numarul unitatilor care se ocupau de agricultura in zona montana era de1925, numarul acestora crescand constant si ajungand, in 2011, la 2583. Aceasta crestere se datoreaza in mare parte existentei fondurilor europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale, accesate atat in perioada de pre-aderare, cat si dupa 2007, dar si politicii de sustinere a fermelor din zona de munte.
Conform unui studiu elaborat de Comisia Europeana, in zona montana se regaseste 19,7% din suprafata agricola utilizata, 18,5% din forta de munca direct implicata in agricultura, 17,6% din numarul total al fermelor si 19,5% din numarul animalelor.
Conform aceluiasi studiu, dimensiunea medie a fermei este de 3,9 ha (a treia cea mai mica dintre tarile montane), iar dimensiunea economica a fermei raportata la un ha este de 253 Euro, iar raportata la unitatea de munca anuala este de 1631 Euro (cea mai mica din tarile montane), rezultand de aici slaba productivitate a fermelor montane romanesti si veniturile mici ale fermierilor.
Agricultura este practicata in mare parte (peste 65%) in ferme mici si foarte mici (sub 2 ha), principala activitate fiind cresterea animalelor (vaci, oi, capre) pentru lapte si intr-o mica masura pentru carne. Se cultiva pomi fructiferi si vii pe 47.000ha, iar suprafetele arabile (peste 500.000 ha) sunt cultivate in principal cu cartof si porumb. Datorita lipsei de piete de desfacere pentru anumite produse agricole (lana, lapte) numarul animalelor s-a redus constant, ajungand in 2010 la 558.000 bovine, 1.921.000 ovine, 184.000 caprine si 113.000 cabaline
Scaderea cea mai mare s-a inregistrat la bovine (cu 50%), urmat de ovine (20%) si cabaline (20%) comparat cu anul 2000.
Reducerea numarului de animale are un impact major atat asupra calitatii pasunilor si fanetelor, datorita sub-pasunatului, reducerii volumului de ingrasaminte organice, sau ne-intretinerii pasunilor, dar si asupra satelor si traditiilor cu bune practici, acestea riscand sa se piarda cu timpul.
Zona montana dispune de suprafete extinse de pajisti naturale (2,1 milioane ha), cele mai multe dintre acestea (60%) cu o inalta valoare naturala, mentinute in aceasta conditie prin practicarea, de-a lungul timpului, a unei agriculturi traditionale extensive.
Cu toate acestea, in ultimii ani, calitatea pasunilor si fanetelor s-a degradat datorita reducerii numarului de animale si implicit a ingrasamintelor organice, abandonului sau lipsei lucrarilor de intretinere a pajistilor si pasunilor. Conform studiului mentionat mai sus, densitatea animala este la cca. 50% fata de incarcatura maxima.
Din datele furnizate de APIA, s-au solicitat plati de agro-mediu pentru 1.236.480,91 ha (60% din suprafata acoperita cu pasuni si fanete din zona montana). Fermele existente sunt slab utilate si mecanizate (1tractor/88 ha teren arabil, 1 motocositoare/69 ha pasune si faneata) ceea ce duce la un consum mult mai mare de energie, forta de munca, si ca atare, costuri suplimentare. Lipsa bazinelor colectoare de purin si a platformelor pentru balegar duc la folosirea ineficienta a ingrasamintelor naturale, dar si la un impact de mediu manifestat prin scaderea calitatii apelor.
Un handicap al zonei montane il reprezinta accesibilitatea scazuta la pietele de desfacere, dar si la unitatile de procesare, iar acestea au influenta mare asupra costurilor de transport si asupra costurilor finale ale produselor procesate. Datorita distantelor mari si a calitatii slabe a infrastructurii de transport dar si a lipsei concentrarii ofertei, produsele din zona de munte nu sunt valorificate la intreaga lor valoare. Lipsesc in mare parte unitatile de procesare a carnii, laptelui, lanii, fructelor de padure in interiorul zonei montane. Conform aceluiasi studiu, productia agricola montana reprezinta doar 1,8% din total productie agricola, iar productia animala reprezinta 50% din productia agricola montana, ceea ce denota o slaba valorificare a productiei vegetale.
Rasele de animale existente, adaptate la conditiile naturale sunt principalele furnizoare de materii prime de calitate ce pot fi mai bine valorificate in viitor datorita cresterii cererii de produse traditionale si de calitate, dar si datorita accentuarii crizei alimentare la nivel mondial.
Existenta traditiilor si cunostintelor legate de producerea si procesarea produselor montane, coroborata cu noua legislatie europeana privind etichetarea produselor montane este o oportunitate pentru dezvoltarea zonelor montane, prin diversificarea activitatilor turistice.
Dezvoltarea agriculturii in zona montana trebuie sa fie realizata in mod durabil, mai ales prin valorificarea produselor agroalimentare cu inalta valoare biologica, urmarindu-se o armonizare pe termen lung intre productie si consum pe de o parte, cu protejarea unui mediu prielnic pe de alta parte, marcand totodata trecerea de la masuri corective la cele preventive.
Organizarea producatorilor in asociatii cooperatiste cu capacitati proprii de transformare si comercializare si sporirea veniturilor acestora, constituie un obiectiv de baza pentru o dezvoltare durabila in ruralul montan.
Marimea, complexitatea si specificitatea economico-sociala si de mediu montane, marile diferente tehnologice, geo-climatice si traditionale, nu fac posibila o dezvoltare durabila fara o abordare speciala, diferentiata, a agriculturii montane fata de marea agricultura din zonele nemontane.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 3 voturi