Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agricultura: semne bune anul are


Contextul internațional pare să salveze în 2011 agricultura, din moment ce prețul produselor agricole este pe un trend ascendent. Însă părerile sunt împărțite, potrivit money.ro. Faptul că prețul grâului este în creștere, iar cererea tot mai mare nu poate fi decât o veste bună pentru agricultorii români.
„Avem semnale pozitive, piața pare mult mai prietenoasă acum, față de anii precedenți“, susține Ștefan Poienaru, care deține compania Agrofam Fetești, unul din principalii producători agricoli locali. Primul ar fi faptul că, în opinia sa, prețurile nu vor da înapoi. „Acesta pare să fie semnalul relansării agriculturii românești“, spune Poienaru.

Un alt motiv pentru care omul de afaceri este optimist este faptul că în 2011 nivelul subvențiilor directe la hectar va fi mai mare decât în 2010. „Încă nu s‑a luat o decizie, dar se vorbește de o creștere de la 130 euro pe hectar la 170“, spune acesta.

Al treilea atu important al agricultorilor este, după cum crede același Poienaru, faptul că lumea se va confrunta în următorii ani cu o criză a alimentelor. O posibilitate despre care vorbește și Adrian Porumboiu, fostul arbitru internațional de fotbal care a construit la Vaslui unul dintre cele mai mari holdinguri agricole din țară. Asta însă s‑ar putea întâmpla pe termen mediu, cred ambii oameni de afaceri, în următorii 5–10 ani.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Un alt agricultor important din România, Mihai Anghel, care exploatează circa 25.000 de hectare în județele Dolj și Olt, crede că oportunitățile din agricultură nu sunt suficient fructificate. „Deageaba este un preț bun pentru porumb, să spunem, dacă România are o producție medie la hectar de trei ori mai mică decât în restul Europei“, spune Anghel. El indică faptul că agricultura de subzistență trage foarte mult în jos producția națională, și asta din cauză în primul rând a faptului că cea mai mare parte a suprafețelor arabile din România este fărâmițată.

„Nu poți să faci agricultură modernă, care să dea rezultate ca în Occident, lucrând un hectar, două hectare sau chiar mai puțin de un hectar“, spune Anghel. Referindu‑se la contextul internațional – cerere mare de produse agricole, prețuri mari –, Anghel consideră că este doar o situație de moment. „De unde știm că Rusia nu va avea în 2011 o producție mare de grâu și prețul nu va cădea?“, se întreabă acesta. Ca o paranteză, Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, a avut în 2010 o producție scăzută de grâu și a limitat exporturile, ceea ce a dus în final la creșterea cotațiilor internaționale.

Însă antreprenori ca Adrian Porumboiu sau Ioan Niculae (care controlează grupul Interagro, cu circa 50.000 de hectare cultivate) și‑au dezvoltat de‑a lungul timpului businessuri integrate. Asta înseamnă să cultivi grâu și să vinzi pâine sau să crești vaci și să vinzi produse lactate. În acest fel, businessurile de acest tip păstrează valoarea adăugată în cadrul holdingului, spre deosebire de cultivatorii de grâu care sunt dependenți de cotațiile internaționale.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016