Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Agrostar: regulile pentru cooperative trebuie simplificate
Uniunea Europeană alocă anual fonduri substanţiale pentru susţinerea asociaţiilor de producători. Agricultorii români nu au acces la finanţare, din cauza procedurilor birocratice privind înfiinţarea grupurilor şi organizaţiilor de profil.
De la aderarea României la Uniunea Europeană, doar cinci grupuri de producători şi o singură organizaţie din sectorul legume şi fructe au fost recunoscute la nivel european, se arată într-un comunicat remis de Federaţia Agrostar.
“Politica incoerentă a autorităţilor şi proasta pregătire a persoanelor din teritoriu, legislaţia mereu în schimbare, procedurile greoaie de recunoaştere au dus la neîncrederea oamenilor în formele asociative, un eşec aproape total al strategiei în sectorul de legume şi fructe”, se arată în documentul citat de EVZ.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pentru ca o formă asociativă a agricultorilor să fie recunoscută, ea trebuie să primească avizul Direcţiei agricole de dezvoltare rurală şi a Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, care au ca sarcini verificarea unei serii de documente
. În acelaşi timp, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură verifică atât prin centrele judeţene cât şi prin sediul central aceleaşi acte, potrivit Agrostar.
Federaţia critică faptul că, la elaborarea manualului de proceduri au fost consultaţi experţi externi, care “nu au fost niciodată în teritoriu şi care nu au stat de vorbă niciodată cu fermierii din grupurile de producători”.
Pentru a primi sprijin, asociaţiile de producători trebuie să realizeze cel puţin 80% din valoarea producţiei comercializate. Regulamentele europene sunt mai permisive, condiţionând acordarea subvenţiilor de comercializarea a minimum 65% din valoarea declarată.
De asemenea, grupurile de producători trebuie susţinute pentru a moderniza spaţiile de depozitare pe care le au deja în proprietate, dar care nu sunt la standarde europene. (Evenimentul Zilei)
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura